Månedsmagasinet på Costa del Sol
helse-tarm
 
Jeg har lest at det hos Henrik den 8. ble funnet 84 pund avføring i tarmsystemet, noe som kanskje var en av forklaringene på hans store mage.
Fra du har spist maten din til du kvitterer deg med restene av den, skal det helst bare gå mellom 24 og 36 timer. Mange ”kloke” mennesker sier at det ikke betyr noe om det går lengre tid og at det er helt normalt. Men normalitet sier ikke noe om kvalitet, og vi vet alle at det føles svært ubehagelig når det går for lang tid mellom våre avføringer.
Mange lidelser og sykdommer starter på den ene eller andre måten fra tarmsystemet. Derfor ser mange mennesker litt underlig på meg når de klager over en eller annen lidelse i kroppen og at jeg som det første, ofte spør dem om hvordan tarmsystemet deres har det. Jeg tror aldri jeg har hatt en person som ved siden av å ha ubehageligheter et eller annet sted i kroppen, har sagt til meg: ”Mitt tarmsystem er helt perfekt. Med det har jeg det svært bra.”
Mange endokrine lidelser stammer opprinnelig fra tarmsystemet. Av psykiske lidelser er frykt, nervøsitet, utålmodighet, sinne og irritabilitet tilstander som henger sammen med tarmsystemets helsetilstand, noe vi garantert alle kjenner til, enten i form av forstoppelse eller det motsatte som jo er diaré. Det er verdt å skrive bak øret neste gang du føler deg irritert og utålmodig, at du kanskje akkurat i dette øyeblikk er i ferd med å gjøre immunforsvaret ditt svakere. Personlig tror jeg at langt de fleste tilstander av sinne og utålmodighet aller dypest sett stammer fra frykt.
 
En stor del av immunforsvaret, mellom 70 – 80%  avhenger av tarmsystemet.
I kinesisk medisin som har vært en vesentlig faktor i min utdannelse i komplementær medisin, anses forskjellige deler av tarmsystemet å forholde seg til andre organer der eventuelle lidelser ofte kommer til uttrykk. F.eks. henger en dårlig tykktarm ofte sammen med lunge og eller hudproblemer, f.eks. astma, bronkitt og/eller f.eks. akne eller andre hudproblemer.
Når du har en infeksjon, tar du kanskje antibiotika som ikke kan skjelne de gode bakteriene fra de dårlige og derfor, slik antibiotikaene har til oppgave, rydder den unna de fleste bakteriene, både gode og dårlige. Derfor er ditt immunforsvar svakt, og du må kanskje ty til enda en antibiotikabehandling. Så er den vonde sirkelen i gang.
Selv om jeg skriver dette slik, må du likevel forstå, at jeg er dypt takknemlig for antibiotikaen, men bare når det er ytterst nødvendig og at du, samtidig med inntaket av antibiotika, sørger for å stabilisere den sunne tarmfloraen.
 
Hele fordøyelsessystemet begynner med munnen og spiserøret der maten spaltes, tygges, og synkes. Deretter følger magesekken der maten fordøyes og serveres i små porsjoner til tynntarmen, bukspyttkjertelen og gallen der maten nedbrytes ytterligere og opptar næringsstoffene. Flesteparten av næringsstoffene tas opp her. Er ikke tynntarmen din i orden, men svekket av frie radikaler, betent og ødelagt, har du ofte en tarm som lekker, der næringsstoffer som først skulle nedbrytes til opptakelige enheter i stedet passerer ufordøyet over i blodbanen, noe som fører til svekket forsvarssystem. Neste avsnitt er tykktarmen der det også opptas næringsstoffer sammen med vann. Deretter transporteres avfallsstoffene til endetarmen der de normalt utskilles én eller flere ganger i døgnet.
 
Kosten
Det aller viktigste er at du tygger maten langsomt. Først kikker du litt på den, sier kanskje en liten takk inni deg for den deilige maten du nå skal spise. Dermed er produksjonen av fordøyelsessekreter allerede i gang.
I munnen dannes ca. 1 liter spytt daglig. Det inneholder bl.a. viktige enzymer og melkesyrebakterier.
Hele tyggingen er fundamentet for en god fordøyelse. Jeg opplever mange mennesker som nærmest sluker maten ”rått”, og jeg spør dem ofte om de også ”råsluker” livene sine.
Sørg for å spise en balansert kost, og lytt til kroppen etter hva den har lyst på. Som helsepleier så jeg ofte at små barn hadde en svært fin intuisjon og spiste de matvarene de trengte, helt til de ofte ble presset til å spise matvarer som ikke nettopp var bra for dem.
Som voksen er det straks vanskeligere. Vi gir oss ikke tid til å kjenne etter hva vi egentlig har lyst på, og vi tørt slett ikke stole på det fordi ”ekspertene” kanskje sier det motsatte av våre fornemmelser.
 
Vår intuisjon for mat er langt på vei ødelagt av sukkerholdige matvarer, godterier, alkohol, medisin. mm. Men et eller annet sted – ofte innerst inne – vet vi hva vi trenger. Sørg for å unngå mat du føler deg intolerant overfor.
Hvis du spiser kjøtt, så spis kjøtt av god kvalitet og pass på ved for mye rødt kjøtt. Det har ofte en lang fartstid gjennom fordøyelsessystemet.
Er du en tilhenger av melkeprodukter, så vær litt forsiktig og kutt evt. ned på dette. Mange mennesker har ikke de enzymene som skal til for å bryte ned melkesukkeret. I tillegg er melkeprodukter sterkt slimdannende. Hører du til dem som helst vil ha helfet ost drysset over maten, så vær forsiktig fordi det setter seg som plast i tarmsystemet. Du kan kanskje skifte til andre melkeformer f.eks. rismelk, soyamelk, bokhvetemelk, mandelmelk, mm.
De nevnte produktene fås også i fløteform, og skal du ha kremfløte til en dessert, kan du få det enten ferdig på sprayflaske eller så kan du selv piske det. F.eks. smaker ferskpisket ”kremfløte” fra ris eller kokos helt vidunderlig.
 
Pass på ved raffinert kost som produkter fra hvitt mel og hvit ris. Sørg i stedet for å få nok av fibre i kosten fra fullkornsprodukter. Spis godt med grønnsaker og salater og husk å drikke bra med vann, 6 – 8 glass daglig ikke til maten, men etter eller mellom måltidene.
 
Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til hvordan du kan passe bra på tarmsystemet ditt.
Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.