Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hun tar det beste fra to verdener

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
bente-forulund
 
Med sine mer enn 20 år som eiendomsmegler både i Norge og på Costa del Sol, er det få som kjenner boligmarkedet bedre enn Bente Furulund i Alamo Costa del Sol Real Estate.

– Jeg skjønner at mange i Norge begynner å bli litt lei av å vente på gode somre som dessverre bare har det med å dukke opp hvert femte år. Men selvsagt er det bra for oss som driver eiendomsmegling her på Solkysten! Bente Furulund lar smilet gli over til latter. Vi sitter i hennes store villa i Mijas. Her er både stor hage og svømmebasseng, blomster og terrasser. Akkurat slik de fleste nordmenn på boligjakt i Syden så gjerne vil ha.
 
Norge eller Spania?
– Jeg sier som Ole Brum: Ja, takk, begge deler, svarer Bente og ler enda mer:
– Jeg føler meg privilegert som kan ta det beste fra begge steder. Jeg elsker vinter, snø og ski i Norge. Det må jeg bare ha med meg. Men samtidig elsker jeg å sitte her ut på terrassen og grille i oktober, november, mars og april. Men det går jo faktisk an å kombinere ved spise tapas utendørs her nede én dag og stå på ski i Sierra Nevada den neste!
 
Det beste ved Norge?
– Naturen og de forskjellige årstidene. Ingen over, ingen ved siden, kommer det kjapt fra Bente som ikke legger skjul på at hun innerst inne er en saftig nasjonalromantiker.
 
Og hva er best med Spania?
– Klimaet og den spanske atmosfæren. Det går an å bli lei den spanske ”mañana-holdningen” (”det ordner seg i morgen”, red. anm.). Men samtidig er det vel et uttrykk for et sunnere levesett. Det er ikke samme maset i Spania som i Norge. Noe midt i mellom ville kanskje vært det ideelle?!
 
Vekst eller fall i eiendomsbransjen?
Pilene peker oppover for det spanske eiendomsmarkedet; prisfallet har stanset, prisene er på vei opp, omsetningen øker og nye boligprosjekter ser dagens lys, hevder Bente. I eiendomsmeglerfirmaet Alamo Costa del Sol Real Estate der hun tar seg av selskapets norske boligkjøpere, er tendensen klar:
– I fjor doblet vi salget av Sydenboliger i forhold til året før. Hittil i år har vi solgt mer enn i hele 2014, sier Bente og legger til at hun regner med at høsten blir tøff. For hun tipper nordmenn vil komme i flokk og følge for å kjøpe feriebolig:
– Det blir trolig mye jobbing!
 
Slit eller moro?
Bente Furulund har solid erfaring fra eiendomsbransjen i Norge, for i 20 år drev hun eget eiendomsfirma. I 2011 solgte hun firmaet og så for seg noen roligere år, men knapt to år senere begynte Bente likevel som eiendomsmegler i Alamo.
– Det er mye å gjøre med kundebehandling, men det synes jeg jo bare er moro. Sånt gir meg overskudd, forklarer Bente og smiler:
– For nordmenn flest er det jo et slags overskuddsfenomen å kjøpe Sydenbolig, og dermed er det også hyggelig å drive med dette, sier hun.
– Når livet smiler og kunden er fornøyd, er det alltid veldig gøy, sier Bente som har bodd både i Estepona, Nueva Andalucía, Elviria og nå Mijas og som har dermed solid bakgrunn for å kunne hjelpe nordmenn på boligjakt på Solkysten på beste måte.
 
Marbella eller Málaga?
– Málaga, kommer det spontant fra Bente som utdyper: Marbella er en flott turistby, men Málaga er en virkelig by med et gammelt bysentrum, sine museer, konserter, strender og det nye havneområdet på Muelle Uno. I det hele tatt er Málaga er utrolig fascinerende by. Bente legger til at det i hennes firma er en merkbart trend at flere kunder etterspør ferieboliger i Málaga by.
– Tenk bare på hvilke juleopplevelser du kan ha i denne byen! Legger Bente til.
 
Sol eller skygge?
– Helt klart skygge! Jeg ble ferdig med solingen da jeg var ung og badet meg i nøtteolje på stranda og brukte Vaselin på skitur, svarer Bente. Hennes familie oppdaget Spania på 1980-tallet, og siden har det bare fortsatt. I dag representerer Bentes ene datter på 19 år fjerde generasjon spanianordmenn og bor dette året i Marbella der hun arbeider og skal lære seg spansk.
– Vi skal lære spansk sammen dette året. Det er målet mitt for det kommende året. Jeg skjemmes nesten av at jeg ikke prater noe særlig spansk, sier Bente som mener det er sløvt at så få nordmenn snakker spansk når de bor her nede store deler av året.
 
Spansk eller norsk eiendomsbransje?
– Det er ulike systemer. Det spanske systemet der flere eiendomsmeglere kan ha de samme boligene til salgs, er ukjent for mange nordmenn, forklarer Bente Furulund. Hun mener det spanske systemet gir større konkurranse.
Meglere på Costa del Sol har tilgang til to viktige databaser, og gjennom dem kan de tilby mer enn 30.000 boliger til salgs. I Spania foregår dessuten kjøp og salg av bolig gjennom advokat, i Norge skjer det gjennom eiendomsmeglere.
– Skaffer man seg en advokat som behersker skandinavisk bør man være i trygge hender, sier Bente.
 
Viktige krav for nordmenns boligkjøp?
– Først og fremst handler det om prisen, og så om beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet, smiler Bente Furulund som ikke har tall på hvor mange visningsturer hun har hatt med nordmenn på boligjakt her på Solkysten. En slags gjennomsnittspris for en leilighet med to soverom og to bad med grei beliggenhet vil vanligvis ligge mellom 200.000 og 250.000 €.  
– Av ti kriterier som nordmenn på forhånd har satt opp, kan man regne med å få innfridd kanskje syv. Men husk at varmekabler på badet ikke er standard i spanske hus.
Bente mener at noen norske kjøpere kan ha en litt naiv forventing til boligmarkedet:
– Å kjøpe bolig med tre rom og to bad til 100.000 € går ikke, med mindre du er villig til å bo oppe i høyden og langt unna sjøen der du er helt avhengig av bil.
 
Hva med framtidsutsiktene?
– Tendensen er at stadig flere nordboere, engelskmenn og andre vil sikre seg en egen Sydenbolig. Det skyldes selvsagt det fantastiske klimaet, men også et svært godt flytilbud. Jeg ser ingen grunn til at nordmenns interesse for å kjøpe her i sør skulle dale. Lokale myndigheter satser sterkt på turismen, og her er det jo kort vei til alt du måtte ønske deg, svarer eiendomsmegler Bente Furulund. Hun bruker masse tid på visningsturer med kundene og påstår at hun ikke har problemer med å se når hun ”treffer blink”.
– Det handler ikke om flaks i denne bransjen, men om hardt arbeid. Det er dette som gjør jobben min så morsom og interessant!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet