Månedsmagasinet på Costa del Sol
Letizia Ortiz: Fra rockerprinsesse til moderne dronning

Letizia Ortiz: Fra rockerprinsesse til moderne dronning

Letizia

Da Felipe VI i 2003 offentliggjorde at han aktet å gifte seg med tv-verten Letizia Ortiz, vakte det oppsikt – ikke minst blant spanske rojalister og aristokrater. Hun var fra middelklassen, åpenmunnet og hadde samtidig en skilsmisse med i bagasjen. Og nettopp hennes fortid og utadvendte vesen har vist seg å være både hennes største styrke og største svakhet.
 
19. juni ble Spanias nye regentpar tatt i ed. De overtar tronen etter at Juan Carlos I valgte å abdisere etter 39 år som Spanias konge. Felipe VI er en bereist mann og svært godt forberedt på jobben som konge. Men hvem er Letizia Ortiz, og hva slags dronning blir hun?
 
Moderne kvinne i tradisjonsbundne klær
41 år gamle Letizia Ortiz er den første spanske dronningen som ikke har adelig bakgrunn. Og denne «alminnelige» kvinnen har brukt de siste ti årene på å lære å bevege seg som dronning i offentlighetens lys. I denne perioden har det skjedd store forandringer med Letizia Ortiz, noe som gør at hun ofte kritiseres for å ha endret karakter.
Noe som ifølge José Apezarena, journalist og redaktør i El Confidencial Digital og ekspert på kongehuset, henger sammen med kritikken fra mediene og borgerskapet.
«Hun er en kvinne som er meget bevisst om sin framtoning. Og hun er gjentatte ganger blitt kritisert i mediene for å være for åpenmunnet og for at stjele oppmerksomheten fra Felipe, noe som har satt sine spor. Hun er jo journalist og leser alt det som skrives om henne, og det har gjort at hun i dag er mere forsiktig og nervøs for å gjøre feil,» sier han, men poengterer:
«Samme kritikk finner man ikke på gateplan. Befolkningen er overveiende positive overfor Letizia fordi hun anses for å være ‘en av dem’. Selvfølgelig kan de godt se at hun har endret seg, men de fleste nærer stor sympati for henne.»
Første gang Letizia Ortiz talte offentlig, avbrøt hun Felipe Vl midt i en setning og ba ham om å la henne snakke ferdig. Tidligere ble hun ofte sett på forskjellige barer og på diverse rockekonserter. Hun er med andre ord ikke akkurat den typiske nikke-og-se-pen-ut-prinsessen. Og nettopp derfor gjør hun seg bemerket i mediene og hos de konservative rojalistene – men elskes av befolkningen.
 
Veien til tronen fylt med opp- og nedturer
Letizia Ortiz ble født i 1972 i Oviedo i Nord-Spania. Hennes far arbeidet som radiojournalist og hennes mor som sykepleier. Hun er den eldste i en søskenflokk på tre, og allerede i en ung alder var Letizia Ortiz klar over hva hun ville bli når hun ble stor. I motsetning til mange andre jenter var drømmen ikke å bli prinsesse, men derimot tv-vertinne. En drøm som ble til virkelighet i år 2000 da hun nådde høydepunktet i sin karriere. Dette året ble hun nemlig ansatt som sommer-nyhetsvert på La 1 og senere som ankerkvinne for tv-nyhetene for tv-stasjonen TVE der hun dekket begivenheter som 11/9 og invasjonen i Irak. Dessuten vant hun prisen Premio Larra for den mest talentfulle journalisten under 30 år. Få år tidligere hadde hun dessuten dedikert seg til en annen beskjeftigelse. Livet som hustru. I 1999 ble hun nemlig gift med Alonso Guerrero, forfatter og professor i språk. Ekteskapet varte likevel under ett år, og Letizia Ortiz gikk målrettet etter tv-drømmen. Men nettopp da journalistkarrieren virkelig skjøt fart, måtte hun trekke seg fra journalistikkjobben. I 2004 giftet hun seg nemlig med kronprins Felipe VI, og en framtid som prinsesse og senere dronning lå foran henne. Men eventyrforestillingen om å være prinsesse, var for Letizia Ortiz langt fra virkeligheten. I februar 2007 begikk hennes yngste søster, Erika Ortiz, selvmord ved å ta en overdose sovepiller, og gjentatte ganger har ryktene om anoreksi forfulgt den slanke prinsessen. Dessuten har et dokument om en frivillig abort foretatt i 2002, avslørt av hennes fetter, gitt Letizia Ortiz problemer fordi kongehuset og den katolske kirken er tett forbundet. Her tror man sterkt på retten til liv, og var det kommet fram før hun ble gift med prins Felipe VI, ville ekteskapet kanskje aldri blitt noe av.
 
En folkelig dronning inntar tronen
På tross av – eller kanskje nettopp på grunn av – en brokete bakgrunn med skilsmisse, abort og et liv med fest og rockekonserter, er Letizia Ortiz én av de mest populære blant Spanias kongelige. Hun og kong Felipe VI representerer en ny tid for kongehuset, og det blir ifølge José Apezarena et mere folkelig kongehus.
«Både kongen og dronningen er tett forbundet med befolkningen. De er et moderne par som på flere områder bryter med det tradisjonelle bilde av hva det vil si å være kongelig. Og her spiller Letizia Ortiz en sentral rolle. Hun kjenner til hva det vil si å skulle betale husleie, søke arbeid og gjøre innkjøp. Hun har kjempet seg fram på karrierestigen, og det kan folk forholde seg til. Vi får derfor en moderne, nærværende og arbeidsom dronning.»
I øyeblikket venter det spanske samfunnet på boken om Letizia Ortiz, Adiós Princesa, som er skrevet av samme fetter som for år siden avslørte at hun hadde hatt en abort. Den vil angivelig avsløre alle dronningens «mørke» sider, men José Apezarena tror ikke på at den får den store betydning for hennes image.
«Den kommer ikke til å avsløre store hemmeligheter. Hun har levd et «normalt» liv, og det vet jo befolkningen godt. Dessuten er den skrevet av hennes fetter, hvilket i seg selv sår tvil om innholdet. Den er jo ikke særlig objektiv. Det blir en liten ting som raskt går i over.»
Letizia Ortiz er derfor ikke perfekt. Hun er følsom, og hennes fortid som alminnelig kvinne ligger åpen for omverden. Men nettopp denne folkeligheten og gjennomsiktigheten som Letizia Ortiz forbindes med, kan vise seg å være positiv for kongehuset, forklarer José Apezarena.
«Kongehuset blir nødt til å åpne mer opp for befolkningen hvis det skal endre image. Relasjonen til «mannen i gata» skal jo bli mer direkte, og her er Letizia Ortiz den rette til jobben.»
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.