Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nordiske rotarianere feirer 10 år på Solkysten

Nordiske rotarianere feirer 10 år på Solkysten

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Forening 1
 
I en serie artikler vil Det Norske Magasinet framover presentere foreninger, klubber og organisasjoner som holder dørene åpne for nordmenn og skandinaver her på kysten. Har du tips, ta kontakt med Arne Bjørndal (epost: arne.bjorndal@me.com). I denne utgaven: Rotarys Intercity-klubb på Solkysten.

 

I høst er det ti år siden nordiske rotarianere på Costa del Sol arrangerte sitt første intercity-møte. Jubileet markeres blant annet ved åpningen av det første byggetrinnet i et flunkende nytt senter for hjemløse og arbeidssøkende ungdom – «Hogar Betania» – som Rotary støtter. Prosjektet gjennomføres i en av Spanias fattigste kommuner, La Linea de la Concepción, rett ved Gibraltar.

 

– Å dele og å gi noe tilbake er et viktig prinsipp for Rotary, forklarer nordmannen Einar Arne Riise (70) som innehar presidentvervet i jubileumssesongen. Han forteller om hvordan Rotary er med på å bygge opp et 3.000 kvadratmeter store senter for spansk ungdom. Her blir det også hybelhus og satsing på økologisk dyrking av matvarer.

– Vi som lever på den grønne grein og får tilbringe deler av året her på kysten, vi vil gjerne gi litt tilbake, sier Riise som er stolt over at hans intercity-klubb deltar i dette store prosjektet sammen med flere andre Rotary-klubber, bl.a. den internasjonale avdelingen av Rotary i Marbella og Guadalmina som nå ledes av den norske advokaten Einar Askvik.
 
Trenger nytt blod
Den nordiske Rotary-intercity klubben på kysten har i dag rundt 90 medlemmer som setter hverandre i stevne hver 14. dag til sosialt samvær, lunsj, foredrag og diskusjon. Lunsjen koster 25 euro, og det hele foregår på Magna Café på Magna Marbella Golf Club i Nueva Andalucia.
– I høysesongen er det vanligvis mellom 50 og 60 medlemmer på møtene, i lavsesongen ligger frammøtet på mellom 30 og 40. Sesongen går fra slutten av september til begynnelsen av desember og fra midten av januar til begynnelsen av mai.
Men det er ikke til å legge skjul på at det trengs nytt blod i foreningen. Blant annet ønsker Riise seg en jevnere fordeling mellom de nordiske landene. I dag er nemlig 95 prosent av medlemmene svensker, mens resten fordeler seg på dansker, nordmenn og finner med finland-svensk som morsmål.
– Vi må stadig fornye oss, sier Einar Arne Riise. Han viser til at da kvinnene fikk slippe til i den mannsbastionen som da Rotary var, ble det fart på sakene. For når kvinnene kom med i styre og stell i hovedforeningen til Rotary, gikk gjennomsnittsalderen ned og klubbkvaliteten opp, ifølge Riise.
 
En sesongklubb
– Alle rotarianerne i intercity-klubben her nede er knyttet til sine egne klubber i den enkeltes hjemland. Våre samlinger her nede er et tilbud til rotarianere som bor i kortere eller lengre perioder på Costa del Sol. Vi er en såkalt «intercity-klubb» som er åpne for alle rotarianere, forklarer Riise som framhever at samholdet innad i Rotary er helt unikt.
Klubben har medlemmer fra Manilva i vest til Fuengirola i øst, men hovedtyngden av dem bor i Nueva Andalucía, der altså også klubbens faste samlingssted ligger.
Selv om president Riise gjerne vil ha yngre krefter med i klubben, er det ikke bare å banke på døra og be om å få komme inn i varmen. For det første må du i denne nordiske intercity-klubben ha fast medlemskap i en lokal Rotary-forening i hjemlandet, og for å oppnå det må du både ha en anbefaling og en «fadder».
 
forening 2
 
40 års fartstid
President Einar Arne Riise er utdannet elektroingeniør og har 40 års fartstid fra Rotary. I dag er hovedklubben hans Ulsteinvik Rotary i Møre og Romsdal der Riise også er født og oppvokst.
– Helt siden organisasjonen ble grunnlagt i 1905, har solidaritetstanken stått sentralt. Om alle på jorda hadde hatt det bra, så hadde det jo ikke vært noe å krige om, forklarer Riise.
Han legger til at Rotary International i dag er verdens største humanitære organisasjon med 1,3 millioner medlemmer verden rundt.
Blant rotarianerne går humanitært arbeid hånd i hånd med sosialt samvær. Alle Rotaryklubber har eller driver et løpende veldedig arbeid, enten alene eller sammen med andre klubber, både nasjonalt og internasjonalt.
 
Innsats mot poliomyelitt
I mer enn 25 år har Rotaryklubber over hele kloden arbeidet for utryddelse av poliomyelitt. Det startet i 1979 som en femårsplan for å skaffe og distribuere poliovaksine til seks millioner barn på Filippinene.
Inspirert av suksessen, begynte Rotary å planlegge det mest ambisiøse programmet i hele sin snart 100 år lange historie: Immunisering av alle verdens barn mot poliomyelitt. Planen bygget på et samarbeid med internasjonale, nasjonale og lokale Rotary-klubber til utryddelse av polio.
WHOs tidligere generaldirektør, Gro Harlem Brundtland, framhever PolioPlus-programmet som det største helseprosjektet noensinne. Prosjektet er et godt eksempel på samarbeid mellom Rotary og WHO og UNICEF.
I dag er det bare fem land igjen på kloden der sykdommen ikke er utryddet.
 
Lokalt og nasjonalt
Rotarys sosiale innsats retter seg i særlig grad mot ungdom, både nasjonalt og internasjonalt. Det vitner engasjementet for ungdomssenteret «Hogar Betania» i La Linea de la Concepción om. I tillegg har den nordiske intercity-klubben satt i gang et prosjekt med stipend til nordiske elever som går på nasjonale skoler her å Solkysten.
Hvert skoleår får den eleven som kan vise til største framgang og forbedret skoleprestasjonene mest gjennom skoleåret, 250 euro i stipend.
– De flinke elevene har alltid klart seg bra, det fine med denne ordningen er at det kan være en gulrot til endra bedre innsats og at alle elvene kan være med.
Det er Ikke all verden til beløp, men forhåpentligvis vil det stimulere til økt innsats, sier Einar Arne Riise.
– Vi skulle gjerne hatt med spanjoler i vår Rotary-klubb, men det handler dessverre mye om språkvansker, sier Riise. Han har selv lært seg litt spansk og kan leve med det, som han sier. Men han viser til at mange nordboere – gjerne eldre – sliter med å lære seg spansk.
Ønsker du mer informasjon om Rotarys Intercity-gruppe, se hjemmesiden www.nordiskarotarianer.eu eller send en epost til nordiskarotarianer@hotmail.com.
 

Rotary International

  • Er en upolitisk, humanitær, frivillig organisasjon som ble stiftet i 1905 av den amerikanske advokaten Paul Percy Harris.
  • Rotary er organisert på klubb-, distrikt- og internasjonalt nivå. Hver rotarianere er medlemmer i sin egen klubb. Klubben er igjen medlem av et distrikt som igjen er medlem av Rotary International.
  • Tanken bak Rotary er at ledere for forskjellige foretak regelmessig skulle treffes i en kameratslig ånd for å lære hverandre å kjenne, utveksle erfaringer og støtte hverandre i forsøkene på å drive hederlige virksomheter.
  • Rotary kom til Norge i 1922, og Norge er delt inn i sju Rotary-distrikter med til sammen 338 klubber og ca. 13.700 medlemmer.
 
Kilde: Wikipedia
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet