– Vi opplever et veldig trykk med stor pågang fra et kjøpesterkt publikum, sier norske Sigrid Beate Jegleim (41). Hun er kontorsjef ved Marbella-kontoret til Sveriges største eiendomsmeglerkjede, Fastighetsbyrån.
Den norske kontorsjefen er ikke i tvil om at bunnen i boligmarkedet nå er nådd, i hvert fall i de mest attraktive områdene i Marbella. Det er mange boligkjøpere der ute, og prisene er på vei opp. – Det er særlig utenlandske kjøpere som «driver» markedet her på kysten, og det handler – som vanlig – om beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet, sier Jegleim. Hun tror at boligprisene nå på nytt vil øke på Costa del Sol, men at det fortsatt vil ta en god del år før vi er tilbake der prisene var.
Store på kysten Den svenske eiendomsmeglerkjeden med sine 250 kontorer i Sverige, har de siste årene fått verdifull erfaring med kjøp- og salg av boliger på den spanske Middelhavskysten. Allerede i 2008 var Fastighetsbyrån etablert i Torrevieja på Costa Blanca, og i tur og orden har selskapet fått avleggere også her på kysten; i Marbella (2010), Nerja (2011) og med nye eiere og beliggenhet i Fuengirola sentrum fra oktober 2013. – Vi har satset motstrøms, forklarer Jegleim og peker på at Fastighetsbyrån har etablert seg i Spania midt under den økonomiske krisen som traff Spania med full styrke fra 2008.
Mange norske og svenske kjøpere Ifølge Sigrid Beate Jegleim sto norske og svenske kjøpere for tilsammen rundt 11 prosent av boligkjøpene gjort av utlendinger i Spania i 2013. – At mange av dem kommer til oss, skyldes nok at det gir en spesiell trygghet å kjøpe og selge boliger gjennom et stort svensk selskap som også har en stor svensk bank i ryggen, sier hun. Svært mange svensker og nordmenn holder Marbella som favoritten på Costa del Sol. Mange svensker har slått seg ned i Nueva Andalucía-området, og en stor gruppe nordmenn har kastet sine øyne på Elviria-området, litt lenger øst i Marbella kommune.
Marbella – en sterk merkevare – Marbella er en sterk merkevare på den spanske Middelhavskysten, og en boliginvestering her regnes som svært lukrativt, i tillegg til at det gir status å ha postadresse Marbella. Men det er jo ikke bare «glam» det handler om. Det er faktisk svært vakkert her, sier Jegleim. Hun peker også på at stadig flere nordmenn synes å ville bytte bort drømmen om en hytte på fjellet eller ved sjøen med en feriebolig på Middelhavskysten. – En annen trend er at boligkjøperne nordfra stadig blir yngre, forteller hun.
Tilfeldig at det ble Spania Egentlig reiste Sigrid til Spania for å lære seg spansk. Midt mellom to jobb-bytter i Norge ville hun bo et par måneder i Spania. Dette var i 2002. Fortsatt er adressen Costa del Sol. Etter åtte år som medarbeider i en spansk bank, byttet hun beite og begynte i Fastighetsbyrån. Fra mars 2013 har hun ledet selskapets Marbella-kontor. – Skal du være det norske alibiet i svenske Fastighetsbyrån for å tiltrekke dere norske boligkjøpere? – Nei, det er helt tilfeldig. Jeg driver mest med ting som økonomi, personalpolitikk og «after-sale». Men allerede fra denne måneden håper vi i Fastighetsbyrån å ha på plass vår nye norske eiendomsmegler, avslutter Sigrid Beate Jegleim.
(20)14-spørsmål til Sigrid Beate Jegleim
God mat og godt klima er det beste med Spania
Hvordan påvirker den økonomiske krisen i Spania deg? I motsetning til for mange andre, har krisen egentlig vært bra for meg. På grunn av den byttet jeg fra min tidligere bankjobb og begynte i Fastighetsbyrån hvor jeg trives veldig godt.
Tror du på noen snarlig lysning i spansk økonomi? – Ja, vi er litt i gang allerede. Det blir forbedringer, selv om det ikke skjer lynraske endringer.
Er korrupsjon et problem i Spania? Ja, det er dessverre et utbredt problem som skjer på mange nivåer i det spanske samfunnet.
Tyrefekting – kultur eller ukultur? Personlig liker jeg ikke tyrefekting, men det er jo helt klart en del av spansk kultur.
Hva er det beste med Spania? Været og maten, kommer det lynraskt fra Sigrid.
… og det verste? Byråkratiet. Jeg synes det ofte virker som om det mangler evne og vilje til å modernisering og fornying. Ting tar tid i Spania.
Hvem er ditt ideal? Det må bli foreldrene mine. De er familiekjære, de stiller alltid opp og har høy arbeidsmoral.
Hva er ditt viktigste mål for 2014? Å gjøre det bra på jobben og ha det bra med de to døtrene mine på sju og ni år.
Er klimaendringene naturlige eller menneskeskapte? Det handler nok om en kombinasjon. Det har alltid foregått naturlige klimaendringer gjennom historien, men jeg tror også at vi mennesker hjelper godt til med å framskynde prosessen.
Ditt spanske favorittmåltid? God sjømat, særlig skalldyr, og spansk skinke.
Hva slags dingser kan du ikke unnvære? Som veldig mange andre kan heller ikke jeg unnvære smarttelefonen min. Jeg bør være tilgjengelig store deler av tiden på grunn av jobben.
Er du opptatt av å spise sunt? Ja, men jeg skulle gjerne vært enda flinkere til å spise sunt, selv om jeg ikke vil være noen fanatiker.
Er du redd for å dø? Nei, jeg er vel ikke redd for å dø. Men fortsatt har jeg mange ting jeg skulle ha gjort, så jeg håper jo at det blir lenge til det skjer.
Én gang Spania, alltid Spania? Jeg elsker Norge, så jeg vil ikke skrive under på at det ikke blir Norge på nytt en gang inn i framtiden. På den annen side vil jeg alltid ha en fot i Spania.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.