Månedsmagasinet på Costa del Sol
helse-blodtryk
Blodet beveger seg rundt i kroppen via kretsløpet, noe som først ble oppdaget i 1628.
Blodtrykket avhenger av hvor stor kraft hjertet bruker når blodet pumpes rundt og hvor stor motstand det er i blodkarene.
Ditt blodtrykk er forhøyet når blodet presses gjennom pulsårene med et større trykk enn det vi kaller normalt.
Blodtrykket angis med to forskjellige tall. Det første som kalles det systoliske blodtryk, er når hjertet er i arbeid og trekker seg sammen og presser blodet ut i kroppen. Det andre kalles det diastoliske blodtrykket og er det trykk som er i pulsårene når hjertet er i hvile, før det atter sender ut blod. Tallene kan f.eks. være 120/80, hvilket regnes for normalt hos et ungt menneske.
I min ungdom skulle et forhøyet blodtrykk være 100 + personens alder – likevel ikke mer enn 150/90. I dag sier man at blodtrykket er forhøyet hvis det er mer enn 140/90.
Med alderen mister karene vanligvis sin elastisitet og dermed stiger trykket. Slik er det i de industrialiserte land, mens blodtrykket ikke stiger hos folkeslag i mange andre kulturer. Blodtrykket er avhengig av blodkarenes sammentrekning, deres elastisitet og gnidningsmotstand. Tap av elastisitet og smidighet kan bl.a. være en følge av opphopet kalsium i åreveggenes muskelceller, noe som medfører at årene blir stive. Omvendt kan et forhøyet blodtrykk føre til åreforkalkning.
Ofte kjenner man ikke årsaken til forhøyet blodtrykk, men det kan f.eks. være nyresykdommer og lidelser i binyrene. Angst og nervøsitet for å være hos legen og få gjort en blodtrykksmåling kan også få det til å stige, så det er viktig å være rolig når blodtrykket skal måles.
Det er viktig at du holder deg up-to-date med blodtrykket ditt fordi et forhøyet blodtrykk regnes for å være den største risikofaktor for hjerte-kretsløpssykdommer.
Et forhøyet blodtrykk forløper ofte symptomfritt. Tegnene på forhøyet blodtrykk kan være hodepine sammen med tretthet, neseblod og åndenød.
Du er særlig i faregruppen for forhøyet blodtrykk, hvis du er overvektig, har sukkersyke, drikker mye alkohol, ikke får noen mosjon eller lider av en nyresykdom. Medisin kan også medvirke til et forhøyet blodtrykk, f. eks. smertestillende medisin og p-piller.
Hvis du har forhøyet blodtrykk over lengre tid, kan det komme sekundære lidelser som skader på nyrer, øyne – og hjerte, noe som kan føre til hjerneblødning, eller blodpropp i hjernen eller hjertet, nedsatt pumpefunksjon i hjertet, samt i verste fall at nyrene kobles ut.
 
Kosten
Hvis du ønsker å leve lenge og samtidig være frisk, er det verdt å gjøre en innsats. Dr. Knut T. Flytelie skriver i sin bok ”Når naturen helbreder” at en tysk undersøkelse av 100-åringer viste et felles trekk hos dem som ikke var senile; nemlig at de alle hadde et blodtryk som da de var unge, på 120/80.
Man regner med at ca. 85 % av alle mennesker med forhøyet blodtrykk kan unngå medisinsk behandling hvis de skifter livsstil. Før du begir deg ut på noen forsøk, så snakk med legen om det. Det er viktig å ta legen med på råd rundt medisineringen!
Husk å drikke godt med vann hver dag, gjerne ca. to liter. Pass på ved for mye alkohol og kaffe, samt andre koffeinholdige drikker og matvarer. Drikk maksimalt to alkoholenheter daglig. Det regnes med at tre eller flere enheter med alkohol er den alminneligste årsaken til forhøyet blodtrykk. Drikk i stedet et glass rødbetsaft som nedsetter blodtrykket. Drikk også gjerne godt med te.
Liker du hvitløk i maten, så tilsett det daglig. Spis også godt med ingefær. Det kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. Jeg bruker selv ingefær i smoothies. Det gir i tillegg til en deilig virkning, også en deilig smak.
Spis godt med grønnsaker og frukt, gjerne blå druer som sies å kunne få blodkarene til å utvide seg. Spis ofte et par stilker med bladselleri som er bra for blodtrykket. Velg økologiske produkter. Melkesyrede grønnsaker er det ikke så mange som kjenner. De er gode til å avgifte og virker desinfiserende og gjenoppretter tarmfloraen. De har også vist seg å være svært gode til å bidra til å normalisere blodtrykket. Start med 1 spiseskje og øk så langsomt til 4 hver dag.
Husk også å tilføye nøtter av forskjellige slag til den daglige kosten.
Havregryn og havremel kan også være med på å senke blodtrykket.
Fet fisk hører også med på menyen som f.eks. sardiner, sild, laks, makrell, mm.
Unngå i størst mulig grad omfanget av sukker. Spis grovt brød og erstatt det hvite melet, den hvite risen og pastaen med fullkornsprodukter.
Bruk gjerne olivenolje og linfrøolje. Vær oppmerksom på at linfrøolje lett blir harskt.
Spis fornuftig med salt. La være å overdrive, men spis det i normale mengder. Bruk havsalt, Himalayasalt, Læsøsalt eller lignende fordi de inneholder en masse gode mineraler.
Legg bort lakrisen, de kan dessverre forhøye blodtrykket kraftig. Spis i stedet gerne mørk sjokolade. Overdriv ikke, men spis moderat. Det har også vist seg at stevia i mange tilfeller kan virke blodtrykkssenkende, særlig ved type 2 diabetes.
 
Tips
Unngå situasjoner som medfører angst, sinne, nervøsitet og stress. Disse situasjonene kan medvirke til forhøyet blodtrykk.
Husk mosjonen. Det kan saktens være i form av gange.  Skaff deg en skritteller og gjør det til en vane å gå 10.000 skritt hver dag.
Når du mosjonerer, slapper de små pulsårer av, noe som kan medvirke til et godt blodtrykk.
 
For lavt blodtryk
Det er som regel ikke farlig. Noen medisiner kan være årsak til lavt blodtrykk. Mange mennesker som lider av for lavt blodtrykk, kan også ha for lavt blodsukker.
Fordi dette kan være en ubehagelig tilstand, er det evt. en ide å kikke på blodsukkeret og evt. regulere det gjennom en blodsukkerstabiliserende kost. Ofte stabiliserer blodtrykket seg deretter.
 
Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips for å passe på blodtrykket ditt.
Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.