Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pusser støvet av norsk-spansk historie

Pusser støvet av norsk-spansk historie

– Ja, vi er Spaniafrelste, sier forfatterparet Knut Aukrust og Dorte Skulstad. Nå har de skrevet sin tredje bok om Spania.
 
Denne gangen handler det om ni fortellinger som spenner over 1.000 år med norsk-spanske forbindelser. I den nye boka ”Spania og vi – Nordmenn før oss” får du høre de tidlige historiene om både vikinger, Olav Haraldsson, pilegrimer og korsfarere, i tillegg til historien til en vakker og høyreist norsk prinsesse som dro til Spania for å bli giftet inn i det spanske kongehuset i 1257, nemlig prinsesse Kristina av Tunsberg.
norsk-par-bog 
 ”Spania og vi – Nordmenn før oss” er utgitt på Novus forlag og kan kjøpes på internett og i enkelte norske/nordiske bokhandlere i Spania. 398 sider, pris kr. 345.
 
Den glemte utvandringen
Men her er mye mer, for det norske forfatterparet Aukrust og Skulstad som selv trekker til ferieboligen i Alfaz del Pi så ofte de kan, har også tatt for seg den moderne, men ”glemte” utvandringen fra Norge til Spania fra midten av 1800-tallet og framover.
– Det er skrevet mange bøker og avhandlinger om den norske utvandringen til Amerika, England, Tyskland og Nederland. Vi kjenner imidlertid ikke til noen tilsvarende beretninger om dem som slo seg ned i Spania, sier de to forfatterne som tidligere i vår bl.a. holdt foredrag i Norsk forening i Fuengirola.
 
Skipsfart og trelast …
Aukrust og Skulstad starter sin spanske, litterære rundreise på Kanariøyene. Mange nordmenn som har besøkt disse øyene, har nok lagt merke til hvordan skipsrederfamilien Olsen fra Hvitsten sør for Oslo, i dag betjener ferjetrafikken mellom Kanariøyene med sine moderne og raske fartøyer. Aukrust og Skulstad peker imidlertid på at Thoresen fra Tjøme var nordmannen som etablerte den første direkte båtforbindelsen mellom Spania og Norge i 1893. Men den historien drukner lett i støyen og striden mellom Fred. og Petter Olsen, mener forfatterne.
I boka finner du også historien om hvordan en gruppe nordmenn etablerte og bygget opp trelastselskapet ”La Compañia de Maderas” (1858-1980) som var blant de ti største trelastselskapene i Spania. Nordmenn var tungt inne både som ansatte og eiere i dette selskapet som ble avviklet for 35 år siden.
For å finne ut mer om dette opprinnelige norske selskapet dro forfatterne på research til Sevilla og Huelva:
– Der fant vi mye interessant. Så mye at vår neste Spania-bok skal handle om dette selskapet og trelastvirksomheten, forteller Knut Aukrust og Dorte Skulstad.
 
…appelsiner og bacalo
Historien om Valencias gull; appelsinene, er også med i boka. Eksporten fra Valencias kyster var tidligere god butikk for norske båter, og en del skipsmeglere og eksportører var nordmenn, ikke minst ”appelsinkongen” Richard Asor fra Bergen og datteren Carmen, skriver de to forfatterne.
Likevel er det kanskje ”bacalo”, den norske klippfisken, som flest tenker på når det gjelder nyere økonomiske forbindelser mellom Norge og Spania. I boka får du servert den unike historien om hvordan eksporten av torsk skapte enorme verdier i Norge, særlig i Kristiansund og Ålesund. For den spanske arbeiderklassen trengte mat, og få produkter kunne måle seg med den norske klippfisken, mener forfatterne.
I Aukrust og Skulstads bok kan du i tillegg lese om lepraen som herjet i Valencia-omårdet rundt 1900 og hvordan den norske lepraspesialisten Gerhard Armauer Hansen fra Bergen, om norske frivillige under Den spanske borgerkrigen (1936-1939) og om vår hjemlige og verdenskjente oppdager Thor Heyerdahls pyramidemuseum på Tenerife.
 
– Knuse noen myter
Knut Aukrust som er professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo og sakprosaforfatter Dorte Skulstad har tidligere skrevet bøkene ”Kulturmøter i spansk historie – fra berbere til bergensere” (2008) og ”Spansk gullalder og arven fra jøder og muslimer” (2011).
– Med våre tidligere bøker ønsket vi å knuse noen myter, forklarer de. Deres påstand er at ”spansk gullalder” avsluttes da muslimene og jødene ble kastet ut av Spania i 1492, ikke at den begynte med Columbos oppdagelse av sjøveien til Amerika.
– For dette har vi møtt mye hets på internett og er blant annet kalt ”muslimelskere”, sier de to oppgitt.
– I vår siste bok banner vi imidlertid ikke ”i kjærka”. Dette er ingen debattbok slik våre to første bøker var, avslutter Aukrust og Skulstad.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.