Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kanskje kommer Vera til Solkysten

Kanskje kommer Vera til Solkysten

vibeckegroth
I sine fire krimbøker lar Vibecke Groth romanhelt og gjennomgangsfigur Vera Cappelen etterforske forbrytelser i Norge, men som også har linker til det store utland, bl.a. New York, Midtøsten, Sør-Afrika og Østen.

 
– I din fjerde bok om advokat Vera Cappelen sender du henne til Singapore. Når skal Vera til Costa del Sol?
Krimforfatteren Vibecke Groth (68) drar litt på det, smiler og lar det gå enda litt tid før hun svarer. Vi sitter i småbåthavnen i Fuengirola, det er formiddag og sola steiker:
– Det kan godt tenkes at Vera reiser til Spania. Tanken har slått meg. Kanskje kjøper hun seg en leilighet i Nueva Andalucía, kanskje må hun løse en mordgåte som er mikset sammen korrupsjonen her i landet, svarer Vibecke Groth.
 
Korrupsjon og politisk støy
Forfatteren bor ikke fast i Spania, men hun og mannen tilbringer vanligvis mellom fire og fem måneder i Spania hvert år. Dermed har hun ikke unngått å få med seg at Spania sliter med utstrakt korrupsjon der samfunnstopper på rekke og rad rives ned fra soklene, mister heder og ære og må trolig regne med mange år i fengsel.
Vibecke Groth har god bakgrunn for å forstå juss, forbrytelser og straff, for selv er hun tidligere advokat og partner i et større advokatfirma i Oslo og i dag ekstraordinær lagdommer i Borgarting.
– Hva er en ekstraordinær lagdommer?
– Det betyr at man etter oppnådd pensjonsalder kan være ansatt som dommer for ett år av gangen fram til fylte 73 år, sier Groth som selv kan bestemme når og hvor lenge hun vil jobbe. Det betyr at deler av vinteren gjerne tilbringes i Nueva Andalucía i Marbella der hun og mannen har leilighet.
 
– Trodde aldri jeg skulle bli forfatter
– Jeg har alltid lest mye, både krim og annen litteratur helt fra barndommen av, sier Groth. Som så mange andre i sin generasjon slukte hun seriene om Hardy-guttene og Frøken Detektiv og romanene til den norske krimforfatteren Stein Riverton.
At hun selv skulle forfatte noe annet enn formelle prosesskrifter for domstolene og blytunge rapporter fra de regjeringsoppnevnte undersøkelseskommisjonene hun har ledet, bl.a. Åsta-ulykken og Lillestrøm-ulykken, hadde hun aldri regnet med.
– Jeg hadde en venninne som jobbet i forlagsbransjen. Jeg maste på henne etter nye bøker å lese. Til slutt sa hun: Slutt å mase, sett deg ned og skriv! Slik begynte det i 1998.
Nå har Vibecke Groth i tur og orden servert fire kriminalromaner om og med advokaten Vera Cappelen. Først ut var ”En fredsmeglers død (2002), ”Advokatene” (2006), ”Arvesynden” (2009) og altså ”Singapore Sling” som kom i år.
– I dag er du selv etablert som skribent. Hvem er din favorittforfatter?
– Anne Holt og amerikaneren John Grisham, svarer hun og påpeker at begge forfattere har bakgrunn som jurister, – slik som hun selv.
vibeckegroth-singaporeSling
 
Hvem er hvem?
Hovedpersonen Vera Cappelen har svært mange likheter med sin litterære mor. Begge har fornavn som begynner på V, begge har etternavn som plasserer dem trygt og godt på Oslos beste vestkant og med solide røtter innenfor norsk offentlighet. Dessuten: Begge er utdannet advokater, begge jobbet i Singapore rundt 2008, begge har sommerhus på den svenske Vestkysten. Og snart får altså Vera også leilighet i Neuva Andalucía, – slik som Vibecke.
– Det er ikke så rart at folk kobler Vera og meg. Helten min er en ordentlig, dame, vellykket og profesjonell, sier Vibecke Groth.
Og altså litt sånn som Vibecke selv, kan vi jo legge til. Men der Vera sliter med å kutte røyken og muligens drikker litt for mye, har noen traurige barndomsminner og et privatliv som av og til er litt ut av vater, synes Vibecke å stå som en påle.
– Jeg bruker det jeg kjenner fra domstolene og min advokatpraksis, men jeg er ikke Vera!
 
Hvorfor krim?
– Vi mennesker har nok en dragning mot de mørke sidene av tilværelsen. Kanskje vi leser krim som en slags kompensasjon ved å pirke litt i vår egen skikkelighet?! Mange av de ivrigste krimleserne er jo verdens mest ordentlige mennesker, sier Vibecke Groth. Hun mener at krimlitteraturen ofte blir vurdert som lett mot vanlig skjønnlitteratur som gjerne er tyngre og mer symboltung.
– Men det er helt legitimt å bli underholdt, sier hun for liksom å forsvare sjangeren. Hun distanserer seg imidlertid fra den mer voldelige og råe krimlitteraturen der hovedpersonene ofte er litt ”skrudd” og sliter mer enn normalt med alt fra alkohol og rus til depresjoner. Å skildre rå drap med mye blod, er heller ikke i Vibeckes gate. For Vibeckes Vera er en høyst normal og skikkelig vestkantdame.
– Selv prøver jeg å skrive den krimromanen jeg selv ville like å lese, sier Vibecke Groth.
– Det popper stadig opp med nye forfattere som skriver krim. Hva sier du til dem som vil leve av å skrive?
– At det er dårlig butikk og vanligvis umulig å leve av!
 
Liten tue kan velte stort lass
– Jeg har ikke noe mål om å ta opp samfunnsproblemer i mine romaner, selv om jeg i ”Advokatene” skrev om personer med ADHD-diagnose. I ”Arvesynden” handler det om menneskehandel, sier Vibecke Groth:  
– I min hittil siste bok, Singapore Sling, er det ikke noe spesielt samfunnsproblem jeg fokuserer på, snarer på mennesker som tar noen gale valg her i livet. Jeg prøver å vise hvilke konsekvenser dette kan få; noe a la ”liten tue kan velte stort lass”.
I Vibeckes siste romanen er de ytre tids- og geografiske rammene Oslo i 1963 og Singapore rundt 2008. En dramatisk forsvinning og drap på en 15 år gammel jente i Oslo får sin overraskende løsning 45 år senere. Her finnes nok av spenning knyttet til familiekonflikter, kjærlighet, innsidehandel, drap og penger. Forfatteren legger ikke skjul på at det er klare linker til den dramatiske ”Schnitler-saken” eller ”Rita-saken” i Bergen fra 1963.
 
Langvarig forhold til Spania
Vibecke Groth har i mange år hatt et godt forhold til Spania. Hun er overrasket over at mange nordmenn ikke kjenner Spania, men heller velger å feriere eller skaffe seg sommersted i franske Provence eller i Toscana i Italia:
– Jeg tror ikke helt de skjønner hva Spania har å by på av natur og høyfjell, av kultur, historie, mat og drikke.
Hun tar gjerne en tur til Marbella i periodene oktober og november og fra januar til april. Når hun ikke skriver, er det golfen som tar det mye av tiden, minst tre ganger i uka.
– Jeg er fryktelig glad for å kunne være her på kysten!
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.