Mentor bak møbelforretningene Loft & Roomers i Marbella og Mijas, samt innehaver av det danske møbelfirmaet Actona Company, Orla Dahl Jepsen.
Verden er blitt en møbelkonge fattigere Mange kjenner de to møbelforretningene Loft & Roomers som åpnet sin første butikk på Den gylne mil i Marbella høsten 2012 og ett år senere i Mijas. Begge butikkene, hvis konsept er en god blanding av moderne og klassisk design, har hatt stor suksess siden åpningen og har i dag en stor skandinavisk kundekrets. Begge butikker styres av danske Kenth Boutrup som har mange års erfaring innenfor møbelbransjen. Det mange ikke vet er at mentoren bak Loft & Roomers var danske Orla Dahl Jepsen, Kenth Boutrups stefar, og innehaver av en av Danmarks største møbelkonsern, Actona Company, med over 1.200 ansatte fordelt over Danmark, Kina og Ukraina. En mann med bein i nesa, pågangsmot og vilje til å ta sjanser. Samtidig var Orla Dahl Jespsen en livsnyter som tilbragte en stor del av sin tid i Sør-Spania der han blant annet likte å spille golf. Men til tross for en vilje av stål, sovnet Orla Dahl Jepsen den 7. desember 2014 stille inn etter et års hard kamp mot kreften. Orla Dahl Jepsen hadde allerede fra etableringen av Loft & Roomers en direkte innflytelse på møbelbutikkene i Marbella og Mijas, og han var alltid å finne bak sceneteppet der han ga Kenth Boutrup og resten av møbelteamet gode råd med på veien. Orla Dahl Jepsen vil bli savnet både her i Sør-Spania og i Danmark. Men tross tapet av møbelkongen, forsetter Loft & Roomers uendret og ekspanderer i Spania med åpningen av en tredje butikk i Torrevieja nå til våren. Ære være hans minne.
Til tross for stadig nye korrupsjonshistorier, gjør Spania det litt bedre på årets statistikk enn i 2013.
Spania litt mindre korrupt enn i fjor I 2014 havner Spania på 37. plass blant verden minst korrupte land. Til tross for stadig nye avsløringer av korrupsjon som påtalemyndighetene mener går helt inn i både regjering og kongehus, rykker Spania faktisk fram tre plasser fra 2013. Det er organisasjonen Transparency International som setter opp den årlige korrupsjonsindeksen. Hele 175 av verdens land er med på rangeringen. Som i 2013 ligger Danmark som nummer én og er dermed verdens minst korrupte land. På de neste plassene følger i tur og orden New Zealand, Finland, Sverige og Norge. Helt sist på Transparency Internationals kåring ligger Nord-Korea og Somalia. På årets liste kommer Portugal på 31. plass, mens Italia og Hellas deler 69. plassen.
Det var etter oppgjøret mellom fotballklubbene Atlético Madrid og Deportivo de La Coruña at en fotballsupporter ble drept og kastet i byelven i Madrid.
Politiet: Taxisjåfør bak drapet på fotballsupporter Politiet i Madrid har arrestert mer enn 30 fotballsupportere fra Atlético Madrids ”ultra” supporterklubb, Frente Atlético. Blant de arresterte blir en drosjesjåfør i Madrid pekt ut som én av to hovedansvarlige bak mishandlingen som førte til at en fotballsupporter fra Deportivo de La Coruña døde søndag 30. november. Det melder tv-kanalen Cuatro. De fengslede fotballsupporterne i Frente Atlético skal ha blitt plukket ut etter nøye studier av videoer fra overvåkningskameraer, SMS´er og mobiltelefonsamtaler. I det voldsomme oppgjøret i tilknytning til fotballkampen, deltok rundt 200 fotballsupportere fra de to La Liga-klubbene. Tobarnsfaren Francisco Javier Romero Taboada, selv ultra-supporter av Deportivo de La Coruña og best kjent under kallenavnet Jimmy, døde som følge av vold og mishandling.
Gode takter for julesalget For første gang siden 2008 var både julehumøret og optimismen på topp hos spanske næringsdrivende. Ifølge landsorganisasjonen for varedistribusjon, lå begynnelsen på julesalget én prosent bedre an enn i 2013. Det høres ikke så mye ut, men det var faktisk tilstrekkelig til å få 38.000 i arbeid i julemåneden. ”Det er første gang på fem år at julehandelen har gått fram, og det er et viktig symbol at flere kjøper gaver i desember og ikke venter til januarsalget,” mener marketingeksperten Josep Valls fra universitetet Esada. Han peker også på forretningenes utvidede åpningstider og nye tiltak som ”Black Friday” som årsakene til det bedrede julesalget. Tallene fra spansk statistikk viser at 11 millioner spanjoler i dag handler på internett og at 17 prosent bare julehandler via nettet.
Russerne ”sprengkjøper” i dag, for i morgen blir alt dyrere.
Den russiske rubelen raser Den russiske rubelen og økonomi generelt har det fryktelig dårlig. Rubelen stupdykker mot dollaren og euroen. Det skjer samtidig med at inflasjonen er sterkt stigende, og regjeringen varsler kutt og innsparinger. Etter Russlands store krise i 1998, har landet ellers hatt en fantastisk vekst, men i år er situasjonen snudd på hodet. Regjeringen regner med at landet vil preges av stagnasjon i 2015. Det skjer samtidig med at inflasjonen økedes kraftig og rundede ni prosent i 2014, og sannsynligvis når 12 prosent i år. Den fallende russiske kjøpekraften og de dårlige framtidsperspektiver har allerede kunnet merkes på turismen sist år. Selv om 1,4 millioner russere besøkte Spania i 2014, er det 100.000 færre enn i 2013, og reisebransjen frykter et enda større fall i år.
Málaga blir mer sykkelvennlig i framtiden.
Masser av nye sykkelveier underveis i Málaga De kommende tre år skal det anlegges 69 km med nye sykkelveier i Málaga by. Det er kommunen og Junta de Andalucías hittil største investering i sykkelveier i Málaga. Planen omfatter nye sykkelveier gjennom alle byens større, sentrale gater, strandpromenader og ringveier. Tidligst i 2017 vil de mange kilometerne med nye sykkelveier stå klar. Málaga har i dag 29 km sykkelveier. I tillegg til sykkelstier, satser Málaga kommune også på flere gågater. Byens ordfører, Francisco de la Torre, har offentliggjort, at gaten Calle Victoria skal gjøres om til gågate. Det samme gjelder de to innfartsveiene til Plaza de la Merced; Calle Carretería og Calle Alamo. Omleggingene begynner i løpet av de kommende to år.
Billedtekst: Amerikanerne kan med det nye ”fracking”-teknikk produsere så mye olje at prisene stuper.
Drivstoffprisene stuper – men hvorfor blir det ikke billigere å fly? I juni kostet et fat olje 115 dollar. I dag koster den godt under 60 dollar. Forbrukeren merker prisfallet når bilen skal tankes opp, for prisene på drivstoff har gått kraftig ned. Men prisene på flybilletter har derimot ikke falt. Det forundrer mange, fordi drivstoffet hører til blant flyselskapenes høyeste utgifter. Saken er at det er forsikringsselskapene som nå får gevinsten på grunn av det billige drivstoffet. Nesten alle flyselskaper tegner nemlig en forsikring mot økende drivstoffpriser for å unngå ubehagelige overraskelser. Via disse forsikringene kjøper flyselskapene drivstoff til faste priser hele året rundt. Derfor er det nå primært forsikringsselskapene som skummer fløten.
Det er første gang et medlem av kongehuset er dratt inn i en korrupsjonssak.
Den spanske prinsesse betaler bøter på 600.000 euro Anklageskriftet i den mye omtalte korrupsjonssaken ”Caso Nóos” er nå klar. De to hovedmistenkte er den spanske prinsesses mann, Iñaki Urdangarín, og dennes tidligere partner Diego Torres. De blir begge tiltalt for grovt skattesvik, manipulering av regnskaper og for å ha overfakturert myndighetene, først og fremst på de baleariske øyer, for i alt 5,9 millioner euro. Statsanklageren krever millionbøter og nesten 17 års fengsel til begge de hovedmistenkte. Den spanske prinsesse Cristina har akseptert å betale bøter på 587.413 euro. Hun får boten for å ha hatt, eller burde ha hatt, kjennskap til uregelmessighetene i hennes manns selskaper der hun er medeier i noen av dem. Det er fortsatt uklart om prinsessen likevel må møte i retten. Hennes advokat, Miquel Roca, står fast på sin klients uskyld, men bekrefter samtidig at kronprinsessen vil betale boten svært raskt for å få avsluttet saken.
Landene i eurosonen har en klar avtale om å overholde statsbudsjettene og få redusert de offentlige underskuddene.
Eurogruppen stiller høye krav til Spania Skal Spania oppfylle sitt mål for 2015 som går på å redusere underskuddet på de offentlige budsjettene til 4,2 prosent, kan det bli nødvendig med nye reformer. Slik formulerte eurogruppens formann, Jeroen Dijsselbloem, seg på et pressemøte. Han setter spørsmålstegn ved om den spanske regjeringens reformer og spareplaner vil gi det ønskede resultatet. Omvendt forsikrer den spanske økonomiministeren Luis de Guindos at regjeringen har skåret ned på det som kan kuttes i budsjettene og at resultatene er på vei. Luis de Guindos påpeker at for å få ned statens underskudd, er det også viktig med vekst. Han frykter at nye nedskjæringer vil bremse veksten som Spania har hatt i år og som landet forventes å i år.
Rodrigo Rato – den tidligere Bankia direktør på børsen i juni 2011.
Svarte skyer over børslanseringen til Bankia Han beklaget seg overfor de mange investorene i mai 2012. Og den spanske økonomiministeren måttet unnskylde og innrømme at børslanseringen av Bankia sommeren 2011 ikke gikk riktig for seg. Alt tyder på at bankens regnskaper var stekt sminket forut for lanseringen på børsen. Det var en børslansering som fikk sterk oppbakking fra den forhenværende PSOE-regjeringen og økonomiminister Elena Salgado. Den nåværende økonomiministeren, Luis de Guindos, kaller Bankias introduksjon for en ”feil”, men gleder seg ved at Bankia i dag er solvent. ”Bankia var i 2011 et av de største problemene for spansk økonomi,” sa han på et pressemøte i begynnelsen av uken. Ved Bankias børslansering tapte ca. en million spanske investorer stort sett alle sine innskudd. Den fulle historien kan leses i desember-utgaven av Det Norske Magasinet.
Det irske flyselskapet Ryanair er det minst kundevennlige i Spania, slår forbrukerorganisasjonen raclamador.es fast.
Ryanair – en versting i lufta Ryanair er det minst kundevennlige flyselskapet i Spania, mener forbrukerorganisasjonen reclamador.es. Førsteplassen sikrer flyselskapet seg gjennom tvilsom gebyrpolitikk og mangel på hjelp til passasjerene når det oppstår forsinkelser. Ryanair har heller ikke lagt til rette for å motta klager fra sine passasjerer, skriver Vikingposten. Den spanske forbrukerorganisasjonen hevder også at i de fleste tilfellene blir kundene nektet måltid og drikke når forsinkelsene er mer enn to timer. Reclamador.es sier at Ryanair også har et gebyr på 2,5 euro som skal dekke kompensasjoner i tilfelle forsinkelser. Ingen norske eller nordiske flyselskaper er med blant topp 10-selskapene på versting-lista, men de to spanske selskapene Vueling og Iberia er henholdsvis nummer to og tre på lista. Iberia får kritikk for å ha gjort det unødvendig tungvint om man skal klage. – De selger billettene med et klikk på nettet, men når du skal klage krever de håndskrevne papirer, ID-kort, billettstammen, klageskjema fra Aena osv., bare for at du som kunde skal få et svar, konstaterer reclamador.es. Her er verstinglisten: 1. Ryanair 2. Vueling 3. Iberia 4. Air Europa 5. Pullmantur 6. British Airways, Lufthansa, Air France, Finnair, Alitalia 7. Conviasa 8. Aeromexico 9. LAN 10. Cubana
Dinosaurer i full størrelse blir hovedattraksjonene i den nye parken.
Jurassic park i Estepona Til påske neste år får Estepona helt sør på Costa del Sol en dinosaur-temapark. Den skal ligge i området Los Pedregales. Også andre fritidsaktiviteter og en eventyrpark skal det bli plass til på området, skriver Diario Sur. ”Ideen er at det til sammen skal bli tre parker på et stort område, sier direktør Miguel Ángel Carrillo i utbyggerselskapet Geopark til avisen. Selskapet regner med å investere 400.000 euro i parkene. Hovedattraksjonen i parken blir kopier av dinosaurer i full størrelse. Dette blir den første dinosaurparken i Andalucía. Fra før finnes lignende parker i Teruel og i Benidorm.
Det er 148 nye hiv-smittede, men det anslås at det må legges til rundt 20 prosent flere som ikke vet at de er smittet.
Hiv-smitte spres på ny i Málaga Fra januar 2013 og fram til i dag er det registrert 148 nye tilfeller av pasienter med hiv-smitte i Málaga-provinsen. Det er første gang på nesten ti år at tallet stiger. De nye hiv-smittede er primært menn i midten av 30-årene. Ifølge den helseansvarlige i Junta de Andalucía, María José Sánchez Rubio, skyldes det at befolkning ikke lenger frykter det livstruende viruset etter at man siden 1990-tallet har vært i stand til å minske tallet på smittede med 90 prosent. ”Alle vet hvordan man får viruset og hvordan det unngås. Det er viktig at befolkningen lever opp til sitt ansvar så det ikke igjen blir et stort og omfattende problem,” poengterer María José Sánchez Rubio. En ny og annerledes mulighet for å unngå å bli hiv-smittet er en ny pille som må tas innen 36 timer fra det øyeblikket man er blitt smittet. Er man smittet seksuelt, kan den nye pillen bryte ned viruset på så tidlig stadium at det aldri spres ut i blodet. Pillen må ordineres hos lege og tas i fire uker. Man kjenner likevel fortsatt ikke bivirkningene ved denne nye pillen. I Málaga-provinsen mottar ca. 4.000 hiv-smittede i dag behandling og medisin for at smitten forblir et kronisk virus og ikke utvikler seg til den livstruende sykdommen Aids.
Plan PIVE gjør det billigere å kjøpe bil i dag enn for ti år siden.
Bilsalget stiger markant Både lokalt og nasjonalt var 2014 et godt år for bilforhandlerne. De tre store bransjeorganisasjonene melder om en økning i bilsalget i hele Spania – ikke minst i Málaga-provinsen der salget i november steg med 15 prosent i forhold til 2013. I alt er det i Málaga-provinsen solgt 20.300 nye biler i 2014. Salgstallet for Andalucía kommer opp i 83.000, og for hele landet er det i 2014 foreløpig kommet 782.000 nye biler på veiene. Som forklaring på det økte salget, peker bransjeorganisasjonene på den økt forbrukertillit og regjeringens forlengelse av tilskuddsordningen ”Plan PIVE”. Denne tilskuddsordning gir forbrukeren et tilskudd til kjøp av ny bil hvis han samtidig kviter seg med sitt gamle kjøretøy. ”Plan PIVE” gir også bilforhandleren et økonomisk tilskudd per solgte bil for å kunne holde forbrukerprisen nede.
Over 600 tonn mat ble samlet inn. Det er ca. 100 tonn mere enn i 2013.
Mer mat til de sultne Sist i 2014 gjennomførte matvarebanken Bancosol sin årlige og store innsamling av mat over hele Spania. Årets innsamling ga rekordresultater av melk, pasta, hermetikk og barnemat. I Málaga-regionen deltok flere tusen frivillige i innsamlingen som foregikk i flere hundre supermarkeder. Varene ble deretter sortert i kasser og brakt til et lager. Herfra distribueres matvarene videre til familier og til såkalte ”comedores sociales” (offentlige spisesteder), hvor det antas at ca. 100.000 innbyggere i provinsen får sine daglige måltider.
Alfonso Alonso
Ny helseminister Den 47 år gamle Alfonso Alonso er blevet innsatt som ny spansk helseminister etter at forgjengeren, Ana Mato, måtte gå av etter at det kom fram at hun av den offentlige anklageren vil bli dratt inn i korrupsjonssaken «Caso Gürtel» der hennes eksmann Jesús Sepúlveda er en av sakens hovedmistenkte. Alfonso Alonso har siden høsten 2011 vært Partido Populars talsmann i kongressen og er en av Mariano Rajoys trofaste væpnere. Alfonso Alonso var i mange år en av frontfigurene i PP i Baskerland, og i to valgperioder var han ordfører i byen Vitoria. Det er regjeringens tredje bytte av ministre siden valget i 2011. Tidligere i år var det også omrokkeringer på landbruksminister- og justisministerposten.
IS vil kontrollere Spania
I et intervju med radiostasjonen Cadene SER, opplyste nylig statssekretæren i det spanske forsvarsdepartementet at IS, den islamske staten som har opprettet eget kalifat i deler av Syria og Irak, har offentliggjort nye kart som viser at Den iberiske halvøyen inngår i IS´ framtidige kontrollsone. Dette betyr at den fryktede terrororganisasjonen ønsker seg kontroll over både Portugal og Spania, slik maurerne hadde i flere hundreår mellom 700- og 1500-tallet. Statssekretæren opplyste at den spanske regjeringen ser alvorlig på de nye truslene fra IS. Tidligere har den islamske terrorgruppen Al-Qaida også hevdet at det gamle maurerriket Al-Andaluz skal gjenerobres. Truslene mot Spania har trolig rot i både maurernes tidligere erobringer av Den iberiske halvøyen, men også den spanske statens engasjement i NATO-aksjonene i Afghanistan.
Ingen spiser mer fisk og sjømat enn spanjolene.
Spanjolene på sjømat-toppen – Hver spanjol spiser 45 kilo fisk i året, det er det dobbelte av det europeiske gjennomsnittet, sier Lydia Chaparro fra miljøorganisasjonen Ecologistas en Acción til internettavisen Informacion.es. I en ny fiskeguide advarer miljøorganisasjonen mot ukontrollert forbruk av fisk og annen sjømat, melder Vikingposten. Ecologistas en Acción mener dagens fiske truer bestanden og viser til at den 26. juni uttalte EU at 100 prosent av fisken i Middelhavet er utsatt for overfiske. Miljøorganisasjonen mener den overdimensjonerte fiskeflåten truer fiskebestanden og skader fiskeindustrien økonomisk. På spørsmål om egne oppdrettsanlegg for fisk og sjømat kan løse problemene, svarer Chaparro at den næringen er som fiskeindustrien med forskjeller og mange ulike metoder. Som eksempler på oppdrettsnæring med skadevirkninger for miljøet nevner hun skalldyroppdrett i tropiske land og lakseoppdrett i Norge og Chile.
– Eurosonen må trykke penger Frykten for stagnasjon økte i Europa i 2014. Nå tror norske økonomiske eksperter at den europeiske sentralbanken(ESB) må ta i bruk det ultimate vekstvåpenet – pengetrykking – allerede denne måneden, melder E24. – Eurosonen er kanskje det største usikkerhetsmomentet i verdensøkonomien neste år, sier sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities. – Situasjonen i eurosonen er veldig utfordrende. Det er svak vekst, høy ledighet og lav inflasjon. Vi er langt unna en normalsituasjon, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management til E24. Sjeføkonomen i Arctic venter at en mer aggressiv sentralbank vil tilrettelegge for større oppgang i eurosonen neste år. Lødemel tror at sentralbanksjef Mario Draghi i ESB vil igangsette ”pengetrykking”. Det innebærer at sentralbanken utsteder nye penger for å kjøpe obligasjoner i markedet. – Flaskehalsen for den økonomiske veksten i eurosonen er lav innenlandsk etterspørsel fordi bankene ikke er tilstrekkelig oppkapitalisert, sier sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen. Han mener bankene er på rett vei, men at det fortsatt vil gå mange år før de har penger nok til å kunne fyre opp under den økonomiske veksten. Ekspertene viser til situasjonen i USA der den amerikanske sentralbanken Federal Reserve i fjor pumpet inn 1.000 milliarder dollar på markedet, gjennom månedlige tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner for 85 milliarder dollar. Flere mener dette har vært svært viktig for å få opp veksten i verdens største økonomi etter finanskrisen.
Valencia-regionen var fjoråret det varmeste på over 60 år.
Varmest siden 1950 Fjoråret var det varmeste i Valencia-regionen på over 60 år. Med en middeltemperatur på 16,3ºC har ikke gjennomsnittstemperaturen vært høyere siden 1950, melder Spaniaavisen. De viser til nylig offentliggjort statistikk fra Det spanske meteorologiske instituttet (AEMET) som viser at 2014 ikke bare var det varmeste året siden 1950, men samtidig et av de tørreste. For Valencia-regionen som helhet ble det registrert 30 prosent mindre nedbør enn normalt. I distrikter som La Marina Alta (i Alicante-provinsen) falt det kun 36 prosent av normal nedbørsmengde i fjor. Meteorologene forteller at kun to områder, Els Ports og L’Alt Maestrat (Castellón), har registrert et overskudd av nedbør i 2014.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.