Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser – Januar 2015
Inn i et nytt år
 
I en fersk studie har postdoktor Susanne Bygnes ved Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen satt seg som mål å ut hvorfor høyt utdannede spanjoler flytter til Norge, – landet helt på den andre ytterkanten av Europa.
På forhånd ville jeg tippet at det er den skyhøye arbeidsledigheten i Spania – rundt 25 prosent – som får spanjolene til å pakke koffertene. Forresten, ikke først og fremst til Norge, mest til land i Sør-Amerika og Mellom-Europa.
For fra 2008 da den økonomiske krisen satte inn og fram 2012 reiste 700.000 spanjoler fra hjemlandet. Rundt 1.500 spanjoler bosetter seg nå i Norge hvert år, mot bare 100 for ti år siden, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
Men det er ikke riktig at det er arbeidsledighet og økonomisk krise som er de viktigste årsakene til at spanjoler flytter til Norge. Korrupsjon og mangel på framtidstro er mye viktigere faktorer, ifølge studien.
– Særlig de høyt utdannede peker på en samfunnskrise som en viktigere årsak til at de dro enn høye ledighetstall. De peker på korrupsjon, svindel, null tiltro til politikere og generelt liten tro på en framtid i Spania. Nesten ingen av de høyt utdannede peker på den økonomiske krisen som hovedårsak til at de forlot landet, sier Susanne Bygnes.
Hennes konklusjoner er helt i tråd med resultatene fra en undersøkelse fra European University Institute. Her oppgir bare 29 prosent av høyt utdannede spanjoler arbeidsledighet som årsak til at de forlater landet, mens hele 47 prosent sier flyttingen skyldes manglende tro på en framtid i Spania.
Den norske forskeren sier at de aller fleste av de høyt utdannede spanjolene som hun har intervjuet faktisk hadde jobb, eller mulighet for jobb, i Spania.
– Ta for eksempel Theodor. Han hadde økonomisk trygghet og jobb gjennom et familiefirma, men valgte likevel å dra fordi ”han så ingen framtid i Spania, forteller Bygnes.
Theodor er en av 22 spanjoler med mastergrad eller mer som Bygnes har intervjuet i sin studie av spanske immigranter i Norge etter 2008.
Belegg for at Spania er ute og kjøre når det gjelder korrupsjon, er  ikke vanskelig å finne:
Spanske påtalemyndigheter har avslørt at korrupsjonen går helt til topps i det spanske samfunnet. I kongefamilien slapp kongens søster, prinsesse Cristina, med et nødskrik unna tiltale og påfølgende rettssak, men må betale en saftig millionbot. Verre er det med ektemannen Iñaki Urdangarín som risikerer inntil 19 års fengsel for korrupsjon, hvitvasking, fusk og fanteri.
I regjeringspartiet Partido Popular ble helseminister Ana Mato i høst sparket fordi hun har mottatt reiser og gaver fra korrupsjonsnettverket Gürtel. I lang tid har statsministeren selv, Mariano Rajoy, nektet å kommentere påstandene om at han skal ha mottatt penger fra den tidligere partikassereren Luis Bárcenas uoffisielle b-regnskap som er bygd opp på korrupsjonspenger.
Sånn for balansens skyld kan vi jo legge til at også det tidligere regjeringspartiet, sosialistene i PSOE, er ute å kjøre. Bl.a. i den såkalte ERE-saken her i Andalucía der millioner av euro som skulle brukes til opplæring av arbeidsledige har havnet hos helt feil personer, bl.a. i lommene til politikere og lokale ledere av de to største fagforbundene UGT og CC.OO. Men dette er bare et lite utvalg av de mest kjente og alvorlige sakene. Det finnes mange flere.
Transparency International, organisasjonen som hvert år publiserer en liste over 175 av verdens minst og mest korrupte land, plasserer Spania på 37. plass over de minst korrupte landene. Direktøren i organisasjonen, Alejandro Salas, sier han er overrasket over hvor strukturell og systematisk korrupsjonen i Spania faktisk er.
Spania har en lang vei å gå. La oss håpe at alle korrupsjonsavsløringene i fjor tyder på at det spanske samfunnet har vilje til og ser nødvendigheten av å luke bort korrupsjonen. Det haster for landet med EUs fjerde største økonomi!
 
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.