Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte Nyheder – December 2014
kn-corteIngles
For kort tid siden fikk El Corte Inglés ny administrerende direktør, Dimas Gimeno. Og han har store ambisjoner.
 
El Corte Inglés bygger verdens største varehus
Ambisjonene i det landsdekkende varehuset El Corte Inglés mangler ikke. For 136 millioner euro har den kjente kjeden nettopp kjøpt opp nabotomten til sitt eget varehus på hovedgaten La Castellana i Madrid. ”På den nye tomten skal det bygges et kjøpesenter på 10.176 m2 som sammen med det eksisterende varehuset blir verdens største,” skriver avisen SUR. El Corte Inglés har allerede 13 kjøpesentra bare i Madrid og 86 på landsplan. El Corte Inglés’ nye tomt var tidligere hovedsete for Adif som står for forvaltningen av spanske tog. Adif skal skjære ned, og organisasjonen gjøres mindre og mer fleksibel.
kn-oecd
Det går framover – men svært langsomt.
 
OECD: Beskjeden vekst og fall i ledigheten
Organisasjonen for økonomisk samarbeide og utvikling, OECD, anslår i sin siste rapport en beskjeden vekst i økonomien og et tilsvarende beskjedent fall i arbeidsløsheten. OECD regner med en vekst i Spania på 1,3 prosent inneværende år og en vekst på 1,5 prosent neste år og 1,9 prosent i 2016. OECD peker i sin rapport på den høye arbeidsløsheten som den største hindring for å skape enda større vekst i Spania. Blant OECDs 34 medlemsland er Spania, etter Hellas, det landet som har den høyeste arbeidsledigheten. Den toppet seg i 2013 med hele 26 prosent. OECD anslår at ledigheten vil ligge på 23,9 ved utgangen av inneværende år og deretter vil falle til 22,6 prosent i 2015 og 21,6 prosent ved utgangen av 2016.
 
kn-praest
Overgrepet er bare ett i rekken av saker som den katolske kirke har vært involvert i de siste par årene.  
 
Erkebiskopen kneler foran menigheten for å be om tilgivelse
Erkebiskop Francisco Javier Martínez i Granada og andre høytstående religiøse medlemmer la seg på magen i flere minutter foran alteret i katedralen for å unnskylde seg for de prestene i sognet som er involvert i en skandale med seksuelt misbruk av en nå 24 år gammel mann. Overgrepene begynte da offeret var 13-14 år og fortsatte gjennom tenårene. Han meldte misbruket til høyesterett i Andalucía i oktober etter at han i august mottok en telefon fra paven selv som personlig unnskyldte seg på vegne av kirken for prestenes overgrep. Erkebiskopen i Granada følger nå pave Franciscos eksempel ved offentlig å unnskylde kirkemedlemmenes synder.
”De skyldige er mennesker, og mennesker synder og gjør feil. De representerer ikke kirken eller gud,” sa Martínez under søndagens messe.
Hele ti prester er under mistanke om å ha deltatt i det omfattende misbruket. Fire av dem er arrestert i saken som for alvor har kommet fram i lyset etter at 24 åringen trakk erkebiskopen til side for å fortelle om overgrepene. I alt er 12 personer innenfor kirken mistenkt i saken.
kn-panama
Elias Bendodo fra Málagas provinsråd og Ciudad de Panamás ordfører, José Blandón.
 
Málaga og Panamá går hånd i hånd
Málagas provinsråd og Panamás hovedstad, Ciudad de Panamá, har inngått et nytt og oppsiktsvekkende samarbeid der Málaga skal hjelpe latinamerikanerne med å bygge opp turistnæringen. Til gjengjeld vil panamanerne hjelpe Málaga med å trekke til seg nye investorer.
”Málaga kan meget vel være porten til Europa for mange av våre eksportvirksomheter,” sa Ciudad de Panamás ordfører, José Blandón, på en pressekonferanse tidligere i uken. Formannen i Málagas provinsråd, Elias Bendodo, ser Málaga-provinsen som et opplagt område for nye investeringer og håper at Panamás næringsliv til utnytte den store veksten på hjemmemarkedet til å søke nye eksportmarkeder. Panamá har en årlig vekst på åtte prosent. Samarbeidet er det første øyensynlige resultatet av det arbeidet som det nye kontoret til fremme nye investeringer (Oficina Provencial de Apoyo a las Inversiones) har lagt for dagen. Med dette kontoret garanterer Elias Bendodo en lettere og raskere administrasjon for nye investorer i Málaga-provinsen.
kn-rm
Det norske fotballtalentet kan bli Real Madrid-spiller.
 
Norsk supertalent får 5 årskontrakt med Real Madrid
Fotballklubben Strømsgodsets Martin Ødegaard blir 16 år 17.desember, og da kan han skrive under på langtidskontrakten med Real Madrid, melder den spanske sportsavisen Marca.
Tilbudet skal åpne for at Ødegaard som også er norsk landslagsspiller, kan leies ut til Strømsgodset eller et annet lag i den spanske toppdivisjonen, skriver avisen. Nordmannen var nylig på besøk hos den spanske storklubben sammen med sin far Hans Erik Ødegaard.
Marca skriver at Ødegaard fikk med seg et kontraktstilbud for fem år som gjelder fra den dagen han fyller 16 år. Madrid-klubben tilbyr ham i kontrakten enten å fortsette i sin nåværende klubb i Norge, eller å bli utleid til en annen spansk førstedivisjonsklubb.
 
kn-arc
Costa del Sol retter blikket mot nord.
 
Costa del Sol satser på Nordens reiseglade folk
Reiseselskap fra Norge, Sverige og Danmark har vist stor interesse for det siste reisetilbudet fra rådet for Turisme Málaga-Costa del Sol; ”Citybreak”. Kultur- og familiereiser er populære i Norden, og det er her citybreak-konseptet som Málaga tilbyr, kommer inn. Det er familie- og byreiser med et gastronomisk, kulturelt og historisk fokus der alt arrangeres av citybreak-folkene. Reisene vil primært gå til Málaga, Ronda og Antequera, og noen av reiseselskapene som har tatt tilbudet til seg er: Seniortravel, Travel agent FIT, Vega Reiser AS, FDM travel, Dione AB og Rese-Konsulterna AB. Det økte fokuset på Costa del Sols muligheter avspeiles også i tallet på flypassasjerer som i år har landet i Málaga fra de førnevnte landene. Fra januar og fram til oktober reiste 189.502 dansker og 171.072 svensker til Solkysten, noe som tilsvarer en økning på 6,94 prosent av dansker og hele 14,89 prosent av svensker. Det er særlig muligheten for å få et inngående kjennskap til det tradisjonelle spanske kjøkken, Málagas, Rondas og Antequeras historie og byenes kulturelle muligheter som vekker interesse hos de nordiske reisegjestene.
kn-alba
Hertuginnens mann og seks barn var alle hos henne da hun døde.
 
La duquesa de Alba har gått bort
Søndag 16. november ble 88 år gamle hertuginnen av Alba, Cayetana Fitz-James Stuart, innlagt på intensivavdelingen på Hospital Quirón Sagrado Corazón i Sevilla med pustevansker og en generell forverring av helsen. Rett før hun ble innlagt hadde hun hatt voldsomme oppkast som hadde forårsaket en infeksjon i lungene. Hun så ut til å reagere positivt på behandlingen, men søndag 16. november ble hun igjen innlagt. Tirsdag ble hun etter eget og familiens ønske overflyttet til sitt hjem der resten av behandlingen foregikk, inntil hun natt til torsdag 20. november gikk bort. Fram til sin død var hun tilkoblet respirator og var svært svak, men hadde likevel overskudd nok til å ta imot besøk fra nære venner som kom for å si farvel. Hertuginnen har de siste par årene hatt en skrantende helse, og i mars i år ble hun innlagt med mageproblemer som tok hardt på, og hun mistet mye vekt samt førligheten i deler av kroppen. I juni ble hun dessuten innlagt i forbindelse med en sjekk av det drensrøret hun fikk operert inn i hjernen i 2009 etter man oppdaget en væskeansamling. Om ikke annet er det nå slutt på flere sykehusbesøk for la duquesa de Alba som nå hviler i fred.
kn-deputacion
Gjelden faller, og investeringene øker for Málagas provinsråd i 2015, lover Elias Bendodo.
 
Málagas provinsråd øker investeringene
Neste år vil investeringene i Málaga øke for første gang siden 2009.
Málagas provinsråd, La Diputación de Málaga, har fått tildelt 280 millioner euro fra sentralregjeringen for 2015, noe som er tilstrekkelig for å kunne øke investeringene i Málaga-provinsen med ti prosent neste år. Det er primært turist- og landbrukssektoren som får glede av regjeringens nye budsjettfordeling.
”Turismen er nøkkelen til ny vekst i provinsen, det vet alle. Derfor er budsjettet til denne sektoren satt til ti millioner euro neste år. Det er en dobling i forhold til i år,” sa provinsrådets formann Elias Bendodo tidligere denne uken. Til landbruket er det avsatt 1,2 millioner euro som bl.a. skal brukes til å promovere ”Sabor a Málaga”, som er det nye merket på provinsens kulinariske spesialiteter. Cirka 30 prosent av provinsrådets budsjett går til lønninger og 14 prosent til nedbetaling av gammel gjeld.
kn-plazeMajor
I 2013 hadde Plaza Mayor 9 millioner besøkende.
 
Plaza Mayor utvider
Det populære shopping- og kultursenteret Plaza Mayor som ligger mellom Málaga og Torremolinos, utvider kraftig neste år. Det portugisiske konsernet som eier Plaza Mayor, har kjøpt opp flere av de ledige tomtene rundt det nåværende senteret. I alt skal senteret utvides med 30.000 m2 til nye forretninger, restauranter og underholdning. Utvidelsen vil skje i to faser. Byggingen av første fase på 17.000 m2 begynner i andre semester neste år og vil stå klart i 2017. Disse 17.000 m2 blir til ”Málaga Designer Outlet” som blir Spanias første designer-outlet. I alt åpner 90 butikker som utelukkende vil inneholde kjente merkevarer til lave priser året rundt.
”Málaga-provinsen har et kjempepotensial, gode framtidsperspektiver og et svært moteinteressert klientell,” heter det i en pressemelding fra firmaet bak ”Málaga Designer Outlet”. Utvidelsen av første fase av Plaza Mayor er budsjettert til 45 millioner euro og vil skape 400 nye arbeidsplasser.   
kn-Barcelona  
Josep Núñez’ fotballeventyr fikk en flott avslutning. Hans avslutning som entreprenør, ble ikke like god.
 
Tidligere FC Barcelona president i fengsel
Den tidligere så høyt respekterte presidenten for fotballklubben FC Barcelona, Josep Núñez, har begynt soningen av dommen på 26 måneders fengsel for grovt skattesvik og forsøk på bestikkelse av funksjonærer fra skattevesenet. Også Núñez’ sønn har blitt fengslet i forbindelse med saken. Sammen sto de for driften av sine familieeide entreprenørfirma der de gjennom flere år systematisk svindlet med regnskapene og forsøkte å bestikke folk fra skattevesenet for at de ikke skulle stikke nesen for dypt i regnskapene. Josep Núñez og sønnen fikk først seks års fengsel som senere blev anket og satt ned til to år og to måneder. Det var lenge tvilsomt om Josep Núñez måtte sone sin straff fordi han er en eldre herre på 81 år. Myndighetene vurderte imidlertid hans helse som god, og derfor sitter han i dag bak lås og slå. Núñez huskes i offentligheten primært som en suksessrik president for FC Barcelona i perioden fra 1978 til 2000. På slutten av 1970-tallet var ikke FC Barcelona en storklubb i Europa, og laget var fra milevidt fra Real Madrid i den spanske ligaen. Josep Núñez fikk snudd skuta, og særlig var årene fra 1990-94 gode. Med Johan Cruyff som trener og Michael Laudrup som en av de toneangivende spillerne, vant klubben det spanske mesterskapet fire år på rad og Champions League i 1992.
kn-tollox
Der er i dag over 20 saker om ulovlige byggetillatelser mot Juan Vera som fortsatt er ordfører i Tolox.
 
Tolox’ ordfører dømt til fengselsstraff – igjen
Ordføreren i landsbyen Tolox, Juan Vera, er for andre gang dømt for utstedelse av ulovlige byggetillatelser. Det er også andre gang at han får 15 måneders fengselsstraff for ulovligheten. Juan Vera er fortsatt ordføreren i den lille byen nord for Marbella. Han har kunngjort at han vil gå av, men har ikke sagt når. Med to straffer på 15 måneder hver, kan han når som helst bli bedt om å begynne soningen. Juan Vera fastholder imidlertid sin uskyld og har anket begge dommene. Han mener han har handlet i god tro og bare har underskrevet dokumenter utarbeidet av kommunens tekniske avdeling som han stolte på at ikke gjorde noe galt. Den ansvarlige arkitekten for byens byplanlegging er også blitt dømt i saken.   
kn-iu
Alberto Garzón er kanskje IUs nye frontfigur.
 
IU-lederen går av – ung politiker fra Fuengirola tar kanskje over
Lederen av Spanias tradisjonelt, tredje største parti Izquierda Unida, Cayo Lara, har kunngjort at han ikke stiller opp som partiformann neste år. Cayo Lara har stått i spissen for partiet siden 2008. Han mener det er tid for et generasjonsskifte i det venstreorienterte partiet, men kanskje skyldes hans avgang også at partiet siden EU-valget i vår har tapt mange velgere på meningsmålingene og nærmest har stått i skyggen av det nye partiet Podemos som stormer fram. Ifølge spanske TVE kan den nye lederen i partiet gjerne bli den bare 29 år gamle Alberto Garzón. Han er født i Nord-Spania, men er vokst opp i Fuengirola og Málaga. Siden 2011 har han sittet i parlamentet og betegnes i dag som én av partiets mest talentfulle politikere.
kn-norwegian
Norwegian planlegger om noen år å opprette USA-ruter mellom Málaga og Nord-Amerika.
 
Norwegian vil sats på USA-ruter fra Málaga
Trolig vil det norske flyselskapet Norwegian bygge ut egne flyruter til Nord-Amerika fra basen i Málaga, skriver Diario Sur.
– Málaga er med i våre planer om å starte flere flyruter til USA i 2017, sier selskapets leder Bjørn Kjos. Norwegian er i dag Europas tredje største lavprisflyselskap og er fjerde største flyselskap, målt i antall passasjerer, på Málaga. I fjor transporterte selskapet 700.000 reisende til Solkystens hovedstad. I år og fram til september hadde flyselskapet mer enn 820.000 passasjerer.
Norwegian har nå 17 baser rundt om i Europa. Selskapet regner også med å satse på den nye flymodellen Boeing 737 Max 8 som vil bli lansert om noen år og som vil gjøre det mer lønnsomt med flere lange direkteruter, bl.a. altså til Amerika.
kn-veroModa
Bestseller ekspanderer voldsomt i Kina, India og Spania. Det nye spanske hovedsetet står klart i løpet av 2015.
 
Bestseller bygger nytt hovedkontor i Churriana
Det danske tøyfirma har stor suksess i Spania og er i full gang med byggingen  av sitt nye spanske hovedkontor i Churriana mellom Málaga og Torremolinos. Den danske tøykonsernet fører bl.a. merkene Vero Moda, Jack & Jones og Selected. Firmaet åpnet i 1997 sitt første spanske hovedkontor i Málaga by, men flyttet få år etter til langt større fasiliteter i Torremolinos. Siden da har det bare gått framover, og Bestseller-konsernet investerer nå 10 millioner euro i et nytt hovedkontor som vil romme kontorer, showrooms og lager fordelt over 5.000 m2.
”Bestseller beskjeftiger i dag 140 personer, hvorav 85 har sin daglige gang i Málaga. Det har skjedd utrolig mye de siste 10 – 15 årene. Spania er i dag vårt femte største marked etter Tyskland, Danmark, Nederland og Norge,” forteller Pedro González i et intervju med avisen El Mundo.
Bestsellers eier, Anders Holch Povlsen, sønn av grunnleggeren, er i dag 42 år og inntar 331. plassen på listen over verdens rikeste menn, ifølge magasinet Forbes.
kn-LaCala
Flere nye prosjekter er på vei i La Cala de Mijas.
 
Ny strandpromenade mellom La Cala og Calahonda
Den nye strandpromenaden mellom La Cala de Mijas og Calahonda er nå innviet. Promenaden er knapt 6 km og har kostet knapt to millioner euro. Strekningen mellom La Cala og Calahonda er sterkt trafikkert, men Mijas kommune håper på at den nye promenaden vil motivere folk til å gå fram og tilbake mellom de to byene i stedet for å ta bilen til korte ærender. I samme område har kommunen nettopp gitt 15 nye byggetillatelser til oppføring av 60 nye boliger og et nytt supermarked i den nordlige delen av La Cala de Mijas.
kn-astonVilla
Junta de Andalucías sponsing av Aston Villa er nok et tiltak i kampen om soltrengende engelske turister.
 
Costa del Sol vil ha tak i engelskmennene
Andalucía og Costa del Sol var flott representert under den avviklede turistmessen i London, World Travel Marked. 190 land og 45.000 fagfolk var representert, bla. den spanske ministeren for Industri, energi og turisme, José Manuel Soria, formannen for Junta de Andalucia, Susana Díaz, formannen for Málagas provinsråd, Elias Bendodo og Málagas ordfører Francisco de la Torre. Londons taxier i byens kalde gater var prydet med reklamen ”Costa del Sol – Always Warm”, og innenfor, i messehallens varme, ble Andalucías stand flittig besøkt.
”Turismen er altavgjørende for utviklingen i den andalusiske økonomien, så det er et must å være representert her fordi England tradisjonelt sett er et av våre største markeder,” sa Susana Díaz til pressen, samtidig som hun offentliggjorde at turismen for inneværende år, målt i antall hotellovernattinger, høyst sannsynlig vil øke med ca. 4,3 prosent i forhold til i fjor. Få dager før messen hadde Junta de Andalucías ansvarlige minister for turisme, Rafael Rodríguez, dessuten tatt turen til Birmingham for å delta i presentasjonen av fotballklubben Aston Villas nye spilletrøyer som heretter vil bære navnet ”Andalucía” på ryggen. Aston Villa spiller i den beste engelske ligaen og har millioner av fans og tv-seere.
kn-podemos
Det nye parti Podemos ledes av Pablo Iglesias.
 
Podemos mot valgskred?
Det begynte som en protestbevegelse, men har nå blitt alvor. Det nye politiske partiet Podemos stiller opp til parlamentsvalget neste høst, og ifølge meningsmålingene vil partiet snu opp – ned på forholdene innenfor spansk politikk som siden 1980-tallet har vært noe nær et rendyrket to-partisystem med Partido Popular (PP) og sosialistpartiet (PSOE).
I en omfattende meningsmåling fra avisen El Pais ligger Podemos an til å få 27 prosent av stemmene, mens 25,5 prosent av stemmene går til PSOE og bare 20 prosent til Partido Popular. I en annen meningsmåling fra CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) som har intervjuet 2.000 velgere, vil Partido Popular fortsatt være Spanias største parti med 27,5 prosents oppslutning. 23,9 prosent ville her stemme på PSOE hvis det var valg i morgen, og Podemos ville fått 22,5 prosent av stemmene.
De siste ca. 25 prosent av stemmene går til venstrepartiet IU, sentrumspartiet UPyD og de baskiske og katalanske nasjonalistpartiene, PNV, CiU og ERC.
Hvis meningsmålingene avspeiler valgresultatet neste år, blir det noe av et puslespill å danne regjering. Partido Popular og PSOE har aldri kunnet samarbeide, mens Podemos’ politiske program går på tvers av alt sammen.   
kn-soefolk
Spanske sjøfolk som jobbet på norske båter i etterkrigstiden blir fortsatt nektet pensjon fra Norge. Foto: Long Hope.
 
Spanske sjøfolk gir ikke opp kampen om norsk pensjon
Foreningen Long Hope som ivaretar interessen for 12.000 spanske sjøfolk som i etterkrigstiden og frem til 1994 hadde hyre på norske skip, har vært i Norge for å møte en rekke representanter for norske myndigheter. Bakgrunnen er at Norge fortsatt nekter å betale ut pensjon, selv om de spanske sjøfolkene mens de jobbet i den norske handelsflåten betalte skatt til Norge.
Det som gjør at Norge ikke vil betale pensjon, er at de spanske sjøfolkene ikke har innbetalt trygdeavgiften. Dermed opparbeidet de seg heller ikke pensjonspoeng, verken i Spania eller Norge.
I en pressemelding opplyste Long Hope at de under Norges-turen skulle møte statssekretæren i Arbeidsdepartementet, den norske Sivilombudsmannen, ledelsen i Norsk Sjømannsforbund, representanter for LO, den spanske ambassadøren til Norge og EU-ambassadøren.
I 30 år har de spanske sjøfolkene kjempet for å få pensjon fra Norge eller en norsk-spansk avtale til deres beste – men altså forgjeves. Tidligere har Finansdepartementet sagt at det ikke kommer på tale å få på plass noen løsning for dem. Men de spanske sjøfolkene som jobbet i 10, 20 og 30 år på norske skip, gir altså ikke opp kampen.
– Vi ble pålagt å betale skatt til Norge, men har aldri brukt noe fra Norge. Norge har i mange år utnyttet oss og tvang oss til å betale skatt. Det er tyveri og brudd på den Europeiske menneskerettighetserklæringen, hevder talsmannen Alberto Paz Viñas i Long Hope overfor ABC Nyheter.
Long Hope organiserer 500 – 600 av de gjenværende sjøfolkene som har falt mellom to stoler. Det er over 12.000 som har gått glipp av pensjonsopptjening på norske skip. Ett av deres krav er å få tilbakebetalt skatt fra Norge dersom de ikke får pensjon.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.