Hun er billedkunstner. Han er opptatt av spirituell filosofi og opplevelser. Sånt blir det bok av.
– Mange mennesker søker en ny forståelse, religionene er ikke dekkende nok for dem. Det moderne mennesket søker svarene bak og mellom de ulike religionene, hevder svensk/norske Stefan Østgård som i to år har jobbet med tekstene til sin nye bok om menneskets utvikling i et spirituelt perspektiv.
– Stefans tekster treffer meg, det er en sannhet i det han skriver, sier Ellen Hegg. Hun er norsk billedkunstner som bor store deler av året i Andalucía.
I dag har de satt hverandre i stevne for et lite jobbmøte. De må planlegge den videre framdriften for Stefans bokprosjekt.
Selv om det er vinter, gir den sørspanske sola mer enn god nok varme til at det er behagelig ute på Ellens terrasse. De diskuterer form og farge. Kommunikasjonen synes å være god. Plutselig sier Ellen til Stefan; ”Nå sier du det jeg har tenkt.”
Søker svar på gåtene
Stefan har i mange år vært opptatt av spirituelle opplevelser og har hatt sterke personlige opplevelser knyttet til blant annet meditasjon og reinkarnasjon. Han er overbevist om at han har levd tidligere liv her på jorda. Blant annet har han hatt sterke minner og opplevelser fra faraoenes tid i Egypt for 5.000 år siden og fra Romerriket på 300-tallet e.Kr.
Nå ønsker han å la flere få ta del i hans opplevelser og forståelse av mennesket og dets utvikling i nettopp et spirituelt perspektiv. Derfor skriver han bok.
– Helt siden barndommen har jeg, i likhet med mange andre, hatt en indre forståelse av at livet her på jorden inneholder så mye mer enn det vi kan se og oppleve på det fysiske plan. Denne indre forståelsen har gjort at jeg søker etter svar på livets eksistens, forklarer Stefan.
Etter å ha vært i kontakt med flere ulike filosofiske og spirituelle retninger, opplever Stefan at han har fått deler av svarene på de grunnleggende spørsmålene han har stilt. Nå ser han en gryende helhet som stemmer overens med hans overbevisninger. Og dette vil han gjerne formidle til andre gjennom sin nye bok.
Trengte illustrasjoner
– Etter å ha jobbet med tekstene til den nye boka i et par år, opplevde jeg at jeg trengte noe som kunne illustrere det jeg skriver om. Det var her Ellen kom inn i bildet, forteller Stefan. Han er lærer og pedagogisk leder på Den norske skolen i Benalmádena, og i 2011 hyrte han inn Ellen som lærer ved skolen i et halvt års vikariat.
– Jeg hadde sett noen av bildene hennes og ble jo etter hvert kjent med Ellen som person, forklarer Stefan. Han er ikke i tvil om at nettopp den norske billedkunstneren er den rette for hans bokprosjekt.
– Vi tenker nokså likt om dette med synet på mennesket, legger Ellen Hegg til. Hun har satt av de nærmeste månedene for å vie seg helt til oppgaven med å male inntil 10 bilder til Stefans bok.
– Jeg vil nok satse på olje- og akrylmaling. Jeg ser for meg at dette må bli spesielle bilder med mye farger og mye lys. Jeg vil male på en intuitiv måte og bruke tekstene til Stefan som en vei inn i bildene, forklarer Ellen.
Planen er at Ellen og Stefan setter strek for bokprosjektet i løpet av våren og at boka skal være helt ferdig i mai.
Men Stefan er likevel raskt ute med å legge til at om ting likevel vil ta mer tid, så må de bruke den tida som trengs.
– Dette er mitt fristed
Nå er den lille finc´aen her oppe i fjellene Ellens fristed. Her har hun praktfull utsikt mot øst og mot det massive fjellpartiet som utgjør den sørvestlige biten av Sierra Nevada. Helt der nede i sør glitrer Middelhavet.
Hun har et lite hus som er akkurat stort nok for henne og samboeren, katten Jimmy.
Dessuten har hun både vinranker og stor hage med mangotrær, noen sitrontrær, bananplanter, oliventrær og snart et appelsintre. Og et lite basseng som gir herlig avkjøling når dagene blir ekstra hete.
– Om jeg bare har kjøpt inn nok mat, kan jeg godt låse hageporten og bli her inne én uke i strekk, helt alene, sier Ellen Hegg. Hun føler seg på ingen måte asosial og tar gjerne en middag eller kaffe med nærmeste nabo, om hun føler for det. Likevel er ro og fred viktig for den norske bildekunstneren, og da er det av og til deilig å kunne skyve andre ting bort i perioder.
– Jeg har så mye kontakt med folk ellers, forklarer hun.
Ellen deler gjerne året i to; sommerhalvåret i Norge og vinteren her i sør. Hennes eget lille spanske paradis og fristed ligger i nærheten av den lille og sjarmerende hvite landsbyen Frigiliana, noen kilometer nord for Nerja.
Drømmen om sol og varme
– Jeg har alltid hatt en drøm om å bo i et land med mye sol og varme. Jeg ville bort fra vinteren i Norge og prøve noe helt annet, sier Ellen som bosatte seg på Costa Blanca allerede i 1995. Her drev hun bl.a. en liten kunstnerkafe i tre år, før hun igjen flyttet tilbake til Norge og tok videreutdanning innenfor bildekunsten.
Men i 2011 var hun tilbake i Spania, og nå er hun ikke i tvil om at hun har havnet på rett sted:
¬– Jeg husker at da jeg for første gang åpnet hageporten inn til denne finca´en, visste jeg at her måtte jeg prøve å bo. Riktignok regnet det og blåste så kraftig den første natta slik at også strømmen gikk. Jeg følte meg ikke særlig høy i hatten da. Men etter det har jeg bare trivdes bedre og bedre.
– Nå har jeg det sånn jeg vil ha det i livet mitt. Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er nå. Jeg måtte ta noen tøffe valg da jeg ble kunstner på heltid. Ikke minst har det vært tøft økonomisk. Men jeg har aldri angret på noe. Jeg har fulgt drømmen, og jeg har alltid visst at jeg har vært på rett vei, avslutter Ellen Hegg.