Med hotellets hvite vegger som bakgrunn sitter jeg behagelig henslengt i en solseng ved poolen der et par barn leker med sine fedre. En mexicaner går og feier og ser til at alt er rent og pent.
Jeg har krabbet inn i skyggen dels fordi det er bedre å sitte og skrive der, men også fordi nesen min er blitt altfor rød etter gårsdagens solbading. Fordi jeg alltid bare reiser med håndbagasje, var solstiften med faktor 50 én av de tingene jeg etter fjerde ompakking valgte å la bli hjemme, noe jeg bittert angret på akkurat nå.
Solen er bare fantastisk. Den gir lys, glede og varme og en masse gode D-vitaminer, men den kan også utrette store skader.
I feriemånedene beveger mange seg på kryss og tvers av landegrensene. Vi reiser ut, får gjester eller en blanding av begge dele.
Livet blir lettsindig. Helsen blir satt på stand by. Vi er klare for deilige ferieeventyr. Det er herlig å la føttene slippe hverdagen, bare flippe ut, gå på oppdagelsesjakt og nyte livet og hverandre.
Solbeskyttelse
Det gjelder å bli langsomt brun, og aldri brent. Derfor er det viktig å bruke en god solbeskyttelse.
Bruk tilstrekkelig med solkrem. Bruk rikelig og gjenta innsmøringen ofte. Gjerne hver 2. – 3. time. Nå har det kommet et produkt som i tillegg til å være vannavstøtende, skal gi beskyttelse i 10 timer – det er P20 solserien fra Riemann.
Det er viktig at du ser deg om før du kjøper solbeskyttelsesmidler. Mange midler inneholder nanopartikler og hormonforstyrrende stoffer. Vær også oppmerksom på hvilket faktortall som er best for akkurat deg. En SPF-faktor på 15 avviser 95 %, mens en på 30 avviser 97 %. SPF-faktor beskytter mot UVB-stråler. Vær også oppmerksom på at ditt valgte produkt beskytter mot UVA-stråler. UVA stråler er de som går lengst inn og medfører rynket hud og gir flest skader.
Derma solbeskyttelsesserie er svanemerket og er produsert i samarbeid med astma- og allergiforeningen. Den er rimelig i pris. Uten parfyme, parabener eller tillagt selvbruner. Kremene er vannfaste. Beskytter mot UVA- og UVB-stråler. Serien fås både som spray og solkrem og finnes også i en aftersun-variant.
Aloe Vera fra firmaet Avivir har også er også en solkremserie, med faktor 30 og én med faktor 15, samt en aftersun. De har også et produkt spesielt framstilt for barn; Aloe Vera Kids sunsafe SPF 25. Produktene er også svanemerket. Kremene inneholder 70 % Aloe Vera, så du får både styrket hudens forsvar og samtidig igangsettes gjenoppbyggingen av huden under selve solbadingen, så risikoen for soleksem minskes.
Det finnes også mange andre gode økologiske merker på markedet. Det vil føre for langt å nevne dem alle.
Påfør solkremen ca. 20 minutter før solbading. Uansett om huden din er lys eller mørk, bør du bruke solbeskyttelse. Selvfølgelig må du være ekstra omhyggelig med å passe på spesielt på hud hvis den er lys eller sart.
I tillegg til å pleie huden utenfra, kan det være en god ide også å gjøre huden klar til solbading innenfra. Firmaet New Nordic har lansert et solingsprodukt Skin care – perfect forbereder hud din til solen og bidrar til å vedlikeholde fargen. Produktet består bl.a. av kapers, mandarin og pepper.
Husk at tablettene ikke erstatter solbeskyttelseskremer!
Solskolding
Vi bruker solen både til nytelse og helbredelse. Mange mennesker med leddsmerter og psoriasis merker tydelig at solen er en hjelp, men alt med måte.
Vi er noen lyshudede som særlig må passe på å unngå solskolding. Foruten omhyggelig tilpasset solbading, maksimalt én time daglig der du unngår den sterkeste solen mellom kl. 12 – 16, kan du også spise deg til god beskyttelse av huden. Spis masse bær, f.eks. jordbær, blåbær, tranebær, bringebær og solbær. De beskytter huden innenfra ved å nøytralisere frie radikaler og hjelper kroppens evne til at produsere kollagen som medvirker til å holde huden elastisk og frisk.
Du bør alltid bruke en aftersun etter solbadingen. Aftersun både kjøler og fukter.
Hvis du – tross alle advarsler – er blitt solbrent, kan Aloe Vera gel brukes både til lindring av solskoldning og soleksem. Kombiner gjerne aloe vera-gel med å drikke aloe Vera. Det gir en sunnere hud med færre rynker, og så kan det også hjelpe ved forstoppelse.
Oppstår solskoldingen i en situasjon der du ikke har Aloe Vera for hånden, kan yoghurt eller tomatsaft gi god førstehjelp, slik at du kommer gjennom natten. Det gir øyeblikkelig lindring. Det er også lindrende med et kjølende bad der du unngår å bruke såpe. Tørk deg forsiktig.
Bruk en smart hatt eller lue når du beveger deg utendørs. I tillegg bør et par solbriller av god kvalitet være fast inventar for å forebygge evt. øyeplager senere i livet.
Soleksem
Soleksem kan gi sterk kløe og være smertefullt. Det opptrer som små, bleke og rødlige blemmer. En alvorlig soleksem kan også gi hodepine, kuldegysninger og svimmelhet. Vet du at du har en tendens til soleksem, kan det ofte forebygges ved at du ca. to uker før du vet at solbadingen begynner, tar en kur med:
• Betakaroten
• Kalk og magnesium
• Lecithin
Og i tillegg gjerne et par fulle spiseskjeer med Aloe Vera.
Mange lar vitaminene bli hjemme i ferien. Selv om ferie er deilig, er det også en stressfaktor. Husk derfor alltid å ta med en base av en god/vitamin-mineralpille f.eks. Omnimin, Spektro, m.m. samt et produkt av gode oljer, f.eks. Epa-Gla+, Omnikrill, eller Cardiomega m.fl.
Selvbruner
Som de fleste lesere sikkert har oppdaget, har jeg skrevet denne artikkelen i Mexico. Før jeg dro av sted, var jeg hvit som et laken, men ville gjerne framstå som om jeg hadde en sunn og solbrun hud. Et par uker før avreisen tok jeg derfor Skin Care Perfect Tan fra New Nordic, og et par dager før avreisen brukte jeg en god selvbruner.
Det er mange gode selvbrunere som gir en sunn og naturlig farge med god glød, samtidig som den virker pleiende på huden, bl.a. Organic Tan, Anne Børlind, Allison m.fl. Firmaet Vita Liberata har solbruningsprodukter for ethvert behov. Vil du lese mer om alle produktene og hvordan de brukes, kan du kikke på www.vitaliberata.com.
Husk å bruke spesialhansker når du bruker kremen. Du unngår brune håndflater og sikrer en mer ensartet påsmøring. Vær forsiktig med selvbruner på kne og albuer, i fotleddet og langs fotkanten.
Bruker du selvbruner, så husk å bruke en god skrubbekrem før du smører på kremen. De døde hudcellene må bort. Det gjør det lettere å få en vakker og ensartet farge. Har du ru albuer, så bruk litt sitronskall til å gni dem med.
En badesvamp er til god hjelp ved skrubbing. Bruker du en hard svamp, så bruk den høyst 2 – 3 ganger ukentlig.
Av body skrubb finnes det mange gode kvaliteter bl.a. fra Nuxe, Urtegården m.fl. Selv er jeg svært glad i Himalayasalt skrubb. Den brukes i dusjen på fuktig hud. Saltet, rosmarinen og de deilige oljene fjerner sporene av tørr og ru hud.
Du kan også lage din egen skrubb ved å blande 1/2 dl olivenolje med en spiseskje grovt kjøkkensalt.
Cellulitis
Kvinner i alle aldre kjenner kampen mot cellulitis. Lidelsen er så absolutt et kvinneproblem. Jeg tror aldri jeg har sett en mann med cellulitis. Så lidelsen må være hormonrelatert.
Vi blir særlig oppmerksomme på våre ømme punkter når den nye shortsen skal prøves og bikinien tas fram for første gang. Disse ekle putene som sitter på lår og baller, av forskjellig tetthetsgrad og størrelse, fylt med fett, vann og avfallsstoffer skal bort, og så starter krigen mot cellulitis.
Det er mange ting vi kan gjøre i hverdagen for å unngå cellulitisjokket rett før badesesongen. Forebygging er som kjent bedre end helbredelse.
For å forebygge er det viktig at du sørger for å bevege deg daglig og gjerne drive rikelig med mosjon.
Sørg for å massere utsatte steder med en tørr børste hver eneste dag.
Avslutt ditt daglige bad med kald dusj på utsatte steder. Kapslene Grapenol som består av sitron- og vindruekjerneekstrakt kan være et godt våpen mot cellulitis fordi de styrker bindevevet og motvirker blodkarsprengninger og er gode som solbeskyttelse (erstatter likevel ikke solkrem). Dose på 1–2 kapsler daglig.
Utvortes kan en god krem mot cellulitis anvendes daglig, f.eks. Annemarie Børlinds Bodyvital. Det er en deilig gel som er lett å massere inn i huden.
En god massasje mot cellulitis kan være en behagelig måte at få minsket plagene på. Du må nok regne med ca. 10 behandlinger.
Hudkreft
Får du noen merkelige sår eller andre merker som ikke vil heles, må du la legen din se på dem for å stille en diagnose. Det finnes mange forskjellige former for hudkreft. Den mest utbredte er basalcellehudkreft. Jeg må understreke at jeg ikke har erfaring med dette, men lege Carsten Vagn Hansen skriver i sin bok ”Hvad fejler du i grunden”, at man kan putte C- vitamin på flekker med den alminnelige hudkreften (basalcellekreft). F.eks. 1/2 teskje C-vitaminpulver og tilsette vann inntil pulveret er oppløst og deretter påfører det på huden flere ganger daglig. Men HUSK ALLTID Å BESØKE LEGEN FØRST.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001