Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske Anna med egen musikkfestival i Málaga

Norske Anna med egen musikkfestival i Málaga

Sammen med ektemannen Jesus Reina trykker Anna Margrethe Nilsen til og arrangerer kammermusikkfestivalen ”Málaga#Clásica”. – Målet er at dette skal bli et årvisst arrangement, sier den 25 år gamle fiolinisten fra Bærum utenfor Oslo.

Sett kryss i kalenderen for 20. til og med 26. mai, – i alle fall om du er glad i kultur og klassisk musikk. Da kan du nemlig oppleve fiolinisten Anna Margrethe Nilsen, Jesus Reina og flere andre yngre, ”coming-up” musikere innenfor klassisk musikk i hovedstaden her på Costa del Sol.
– Vi har hatt ideen i to år. Nå var det på tide å gjøre noe med den, sier Anna Margrethe.
Sammen med ektemannen som også er fiolinist, dro de til rådhuset i Málaga for å selge ideen.
– De sa ja med en gang, forteller hun.

Nytt prosjekt
– For oss er dette et nytt og spennende prosjekt og et nytt steg på karrierestigen, sier Anna Margrethe. Hun forteller at de to ante fint lite om hvordan dette egentlig skulle bli, hva som måtte fikses og ordnes, i det hele tatt om hvordan ting fungerer når det gjelder å arrangere konserter.
– Mannen min er fra Málaga, og han ville gjerne gi noe tilbake til hjembyen. Samtidig har ikke storbyen et altfor godt tilbud innenfor klassisk musikk, og dette ville vi gjerne være med på å fylle ut, forklarer Anna Margrethe som sier at konsertene er ment både for innfødte spanjoler og for turister som det jo alltid finnes mange av her på kysten:
– Alt handler jo ikke bare om strand, sjø og sol her nede.
Det hører med til bildet at Málaga har tre flotte og gode konsertsaler med svært god akustikk, ifølge Anna Margrethe som karakteriserer salene som ”fantastiske”. Det er Sala María Cristina, Teatro Echegaray og Teatro Cervantes, alle i Málaga by.

Begynte som 4-åring
Anna Margrethe Nilsen begynte å spille fiolin som 4-åring. Fem år senere debuterte hun soloartist med Kringkastingsorkesteret!
– Hvordan er det mulig?
– Det skyldes nok fiolinlæreren min, professor Isaac Schuldman. Han inspirerte meg til å holde på interessen og øve. Å øve er en vanesak og i gjennomsnitt øver jeg nok fem – seks timer hver dag, forklarer Anna Margrethe:
– Å øve er for meg det som holder livet mitt stabilt. Jeg merker fort om jeg ikke får øvd nok. Da får jeg dårlig samvittighet. Det blir nok som for idrettsutøvere som ikke trener nok.

Verden rundt
– Karrieren bringer deg verden rundt, men særlig viktig er likevel Norge, Østerrike og Spania. Hvorfor?
– Dette året har det handlet mye om Wien der både jeg og mannen min har flere engasjementer som solister og konsertmestre i klassiske foreninger og ved festivaler, bl.a. som medlem av Gustav Mahler-strykekvartett, og konserter i Wien Konzerthaus som konsertmester for Mahler Virtuosen, svarer hun.
Men nå er fokuset rettet mot Málaga, for 20. mai skal første konsert arrangeres.
– Rett etterpå bærer det videre til New York og Carnegie Hall. Man blir jo på en måte et verdensmenneske og har hjemmet sitt overalt
– Men hva med framtiden. En gang ønsker du kanskje å slå deg til ro, kanskje få barn, og lignende?
– Det er vanskelig å planlegge slike ting. Jeg må ta ting som det kommer. En dag kommer vi kanskje til å slå oss til her i Spania, selv om jeg savner nordmenn og deres væremåte, norsk natur, familie og venner. På den annen side er det ikke norske vintre her i Spania, svarer Anna Margrethe.

Konkurrerer mot mannen?
Det var musikken som brakte Anne Margrethe og Jesus Reina sammen. De spilte sammen og søt musikk oppstod. Men noen konkurranse om de vanskeligste musikkstykkene og solistoppgavene er det slett ikke, ifølge den norske toppmusikeren:
– Dette har aldri vært noe problem for oss at vi begge spiller fiolin. Vi tenker ikke at én er bedre en den andre. Vi reiser mye sammen og opptrer sammen. Vi har forskjellige kvaliteter og lærer ekstremt mye av hverandre.

De tre B´ene
Anna Margrethe har ikke én favorittkomponist, men tre; nemlig de tre B´ene: Beethoven, Bach og Brahms.
– Det var disse komponistene som først og fremst utviklet den klassiske musikken i sin samtid.
– Dere kaller det kommende arrangementet ”kammermusikkfestival”. Hva er ”kammermusikk” i forhold til vanlige konserter med store symfoniorkestra?
– Dette handler om få musikere, mellom to og åtte personer, som spiller sammen. De fleste store komponister har skrevet en god del stykker som nettopp er kammermusikk. Det betyr at musikerne jobber med hverandre, de reagerer på medspillerne, svarer hverandre med musikk. Det er både fint å se på og ikke minst lyttet til, svarer Anna Margrethe.

Årviss festival
Som direktør og grunnleggere av kammermusikkfestivalen ”Málaga#Clásica” har hun og ektemannen Jesus Reina satt ”A través del tiempo” – Gjennom tiden – som tema for årets festival. Målet er å vise den spennende utviklingen av klassisk kammermusikk fra barokktiden, gjennom klassisismen, romantikken, impresjonismen og fram til moderne tid. Ni yngre, internasjonale toppmusikere er med, bl.a. Anna Margrethes bror Nils Georg Nilsen som er sanger. Det blir seks konserter og fire masterclasses (gratis inngang) i løpet av den uka festivalen varer.
– Vi har store planer for framtiden. Målet er at vår festival skal bli et årvisst arrangement i mai/juni som vi håper på å utvide for hvert år. Budsjettene er stramme. Poenget er ikke å lage en pengemaskin ut av dette, men å gi Málaga by, folk flest og musikerne en god opplevelse. Temaene vil variere. Vi vil starte i det små, avslutter Anne Margrethe som tror folk i alle aldre vil ha utbytte av konsertene:

– Dette er ikke ”tung” musikk, men musikk også for dem som ikke er vant til å høre så mye på klassisk musikk.

 

Hva er det med Andalucía?
Lesere av Det Norske Magasinet vil huske at vi for et par år siden fortalte historien om en annen norsk, godt profilert musiker som har slått seg til her i Andalucía, nemlig pianisten Benedicte Palko i Sevilla. Her har hun i flere år arrangert sin egen, internasjonale kammermusikkfestival ”Joaquín Turina”.
– Hva er det som trekker norske toppmusikere til Andalucía og Sør-Spania?
– Det er vel med oss som så mange andre at vi føler oss tiltrukket av området. Når man er interessert i kultur, flamenco, spansk folkemusikk og elsker det sosial livet, ja, så er jo dette stedet. Her foregår det mye kultur hele året igjennom. Men det har sikkert også noe med det fine været og klimaet å gjøre, svarer Anna Margrethe Nilsen.

 

Mer informasjon?
Informasjon om konsertene, priser og billetter, se festivalens hjemmeside: www.malagaclasica.com (engelsk og spansk)

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.