Månedsmagasinet på Costa del Sol

i er halvveis i november, og det er bare drøye 5 uker igjen til jul. Ganske utrolig å tenke på hvor fort tiden flyr av gårde, samtidig som jeg tenker på at det ikke er lenge siden jeg skrev om ”Mai du skjønne milde”, om blomstring og vår.

 

Og så har plutselig hele sommeren gått, og julefornemmelsen fikk jeg forleden dag, da jeg kom hjem til min leilighet på Nordic Royal Club, inn i korridoren hvor jeg bor, og i mot meg, kom det en herlig duft av nybakte kaker, som boret seg i gjennom nesehulen, og ga meg denne fantastiske fornemmelsen av at det faktisk snart er jul.

Tradisjoner og historie
Og dermed kom også tanker på tiden hvor jeg i mine yngre dager, begynte å glede meg til juleforberedelser, som alltid begynte med at min mor skulle bake julekaker, og den herlige duften som da satt rundt i hele huset, kunne egentlig ikke beskrives, den måtte oppleves.
Det er noe helt spesielt med julen, selv om kirkeåret har mange store høytider, da også med tanke på påskefeiring, som er den triste delen av kirkeåret, mens julen derimot, feires med den nyfødte sønn, og for meg er denne høytiden en rolig og fredlig feiring, forent med mye god mat, gaver, familieselskaper, og, ikke minst, alle de nydelige kakene.
Både mine bestemødre og min mor, hadde alltid store planer for bakingen, og det som var helt sikkert, var at de alltid måtte være ferdig i god tid før julen, med de ”De syv sortene”, og det var disse kakene som kom på bordet ved alle selskaper og feiringer.
I ettertid har jeg skjønt at disse syv sortene kan variere rimelig mye i hvert enkelt hjem, litt med vaner og tradisjoner, og ganske mye med hva vi egentlig liker å kose oss med.
Men i min familie, så var det smultringer, kokoskaker, sandkaker, sirupsnitter, pepperkaker, vaniljekranser og mormors fattigmann.
Da mine foreldre hadde hytte på Hadeland, og flere julefeiringer ble gjort der, snek det seg inn noen oppskrifter herifra også da, og en av disse var ”Strull”, som hadde samme oppskrift som krumkaker, men ble rullet sammen, og kunne serveres enten alene, eller sammen med is, eller riskrem og jordbærsyltetøy.

Tørre – bløte og myke kaker
Alle disse kakene er det vi betegner som ”tørre kaker”, men jeg erindrer også mange ”bløte” kaker, som også hører med til julen, for på en måte, så har det alltid virket på meg som om at i juletiden, ja, da kan vi spise og kose oss, ikke tenke alt for mye på kalorier, men derimot ta igjen all denne galskapen etter at julen er ferdig. Så, det er bare og ”hive innpå”….. eller hva?

Deilig konfektkake som lages på basis av kokesjokolade, som smeltes sammen med kokosfett og litt sterk kaffe, vispet eggedosis som røres inn i sjokoladeblandingen og tilsettes litt sukker, og til slutt skal denne røren helles over i en kakeform, som er kledd med bakerpapir, og fylles opp lagvis med en tørr kjeks, litt rosiner, nøtter, mandler, kandiserte frukter eller gelé. Og for all del, ikke tenk på kaloriene.
Eller hva med deilige rullekaker, enten med fyll av sukker og bringebær, eller vaniljekrem, eller sjokoladekremfyll.
Noen kaker blir også betegnet som ”myke kaker”, og da snakker vi om ”myk pepperkake”, eller ”fin fruktkake”, som kan fylles med appelsinmarmelade, mandler, valnøttkjerner og rosiner, eller honningkake, med eller uten ingefær etter din egen smak.
Jeg må også ta med en av mine favoritter, nemlig myk kanelkake, hvor du rører smøret og sukkeret luftig, tilsetter egg, som piskes kraftig inn i denne røren, tilsetter en blanding av siktet mel, bakepulver, vaniljesukker og litt rømme. Halvparten av denne ferdige røren, helles over i en smurt form, før du tar en blanding av sukker og kanel over dette, og deretter resten av røren i formen og med mere sukker og kanel på toppen, og steker kaken i ca 1 time på 175 grader, og bruk gjerne folie over, så den ikke blir brent. Jeg kan garantere deg, dette er toppen av nytelse.

Konfektkakene
Så, kort fortalt om tørre kaker, eller som noen også kalles disse, ”ut og inn kaker”, bløtere kaker og myke kaker, så bare MÅ jeg ta med det ”herligste av alt herlig”, som det er enkelt å lage, men du må ha litt god tid og tålmodighet og ikke spise ”av lasset”.
Marsipanbrød med frukt, hvor du kjøper rå marsipan, og blander inn litt fruktblanding, sukat, litt rum eller punsj, og pensler alt med smeltet kokesjokolade.
Marsipankonfekt, hvor marsipanen rulles i kuler, dyppes i smeltet sjokolade, og dryss hakkede nøtter eller en stor hasselnøtt på toppen.
Mozartkuler, med marsipan, myk nougat og smeltet kokesjokolade.
Nøttesjokolade, med hasselnøttkjerner som ristes i ovnen på 225 grader og deretter dyppes i kokesjokolade i små former.
Og her kunne jeg bare ha fortsatt med masse deilige oppskrifter på kokosboller, peppermyntekuler, epler med glasur, mandelkarameller, sjokoladekarameller og kuler laget på ris og kokos.
I de aller fleste kokebøker og bakerbøker, står det oppskrifter på baking av brød og kaker, og jeg anbefaler deg å ta en titt i disse bøkene, som du helt sikkert har mange av hjemme i stuen din, hvis du nå ønsker å prøve deg på litt godsaker til jul.

Bisse Grenert – en Dame med stor D
Selv har jeg vært så heldig å få treffe en av mine naboer på Nordic, som er svensk, og ved en tilfeldighet fikk jeg kjennskap til at denne damen har viet mye av sitt liv til akkurat baking.
Hun heter Bisse Grenert, født 18. juni i 1933, og er, etter hvert det vi kaller for en ”voksen Dame”, men tross sine 78 år, er hun utrolig engasjert, og jeg bare ser at hun oser av glede når hun kan snakke om baking av brød og kaker.
Så jeg tillot meg å ta kontakt med henne, for å spørre om hvorfor noen ønsker å vie sitt liv til å bake kaker og brød, og jeg fikk med meg en fantastisk historie, som har hjulpet mange barn og ungdom i Sverige til å like dette faget.

Fra husholdningslærer til bokforfatter og tv kjendis
Bisse er utdannet husholdningslærer fra Stockholm, og først i voksen alder, ble hun oppsøkt av et råd, sammensatt av 4 institusjoner; Jästbolaget, Kungsörnen, Margarinbolaget og Sockerbolaget, som ønsket å stifte et råd, som skulle ha til oppgave og øke interessen for brød, og få det Svenske folket til å spise mer brød og også stimulere til øket hjemmebaking.
Dette var i 1959, og Bisse var ønsket til å lede dette nye rådet, men selv var hun litt usikker, da hun allerede hadde et godt arbeide, men hennes bror sa til henne følgende: ”Skolene finns alltid kvar, men dette erbjudende, kommer aldri tilbake”.
Og da var det gjort, og hun kastet seg over oppgaven med glød og lyst, og ”Hembakningsrådet” var en realitet.
Noe av det første hun gjorde, var å få små barn, fra ca 5 år, til å bli fortrolige med hjemmebaking, hygiene, viktighet med å vaske hender etc., og dette gjorde hun ved å lage et spiralhefte i størrelse A4, med masse tegninger i stedet for mye tekst, trykket heftet opp, og kalte det for; ”Vi baker & lager mat” med oppskrifter for barn.
Når dette var kommet vel i gang, begynte hun med litt eldre barn, fra 12 år, og lagde en brosjyre til realskolen i Sverige, og hvordan man baker brød og kaker.
Etter dette begynte et tempo som ville ta pusten fra de fleste, men Bisse var kjempeinspirert av oppgaven, og selv med 5 barn hjemme, 2 par tvillinger og en singel, 2 piker og 3 gutter, gift med tannlegen Jøran, så satte hun i gang, og hennes første barnebok kom ut fra forlaget bare noen år senere.
Hun uttalte den gangen; ”Jag vågar – og tar gjerne en risk”.
Totalt har hun skrevet 8 hele bøker, gitt ut mange hefter og brosjyrer, som hun ikke engang har tall over, gitt tekst til Bonniers Store Kokebok, skriver ofte innlegg til Dagspressen, og deltatt i mange tv programmer, og aller flest med Pia Vegner, som har eget familieprogram, og allerede tidlig, når jentetvillingene bare var 7 år gamle, hadde hun disse med seg i programmet, og bakte Safrans Brød til jul.
Boken ”Alla sorters kakor” er blitt trykket opp i opplag på over 100.000 bøker, og er blitt oversatt til flere språk, også på norsk.
Her sitter jeg med denne energiske kvinnen, som stråler i øyene, og fortsatt er veldig engasjert i det hun har fått være med å bygge opp, og ikke minst, fått barn, ungdom og voksne til å bli fortrolige med sunt kosthold i forhold i brød og kaker, selv om hun smiler litt lurt, når jeg kommer inn på temaet julekaker. Er disse så veldig sunne da? Og hun smiler ennå litt mer.
Det er utrolig mange lekre julekaker og brød i hennes mange bøker, og selv om de nok er sunne, finnes det mange av disse med deilige ingredienser, som ville gjøre det slik, at i alle fall jeg, ville trenge litt trening ut på nyåret. Men, skal vi ikke kose oss litt da?
Bisse har selv plukket ut noen av sine favoritter for julebaksten, som ikke er så ulik norske tradisjonskaker, og her finner jeg da Pepperkaker, Kokosbrød, Kokostopper med litt deilig vaniljkrem, Julestjerner og Mandelmusslor, som har form som muffins.
Bisse’s bakertips
I informasjonsheftet fra Hembakningsrådet, har Bisse kommet med noen bakertips, som jeg ønsker å dele med mine lesere:

Anvend fersk gjær slik
Smuldre opp gjæren i en bolle, og tilsett deigvæsken, som skal være fingervarm, 37 grader, og du kan gjerne her bruke termometer.
Rør om så gjæren til den løser seg opp, men hvis væsken er for kald, tar det lengre tid og gir en dårligere gjæring. Hvis væsken er for varm, 45 til 50 grader, kan det medføre til at gjærsoppen blir dårlig, eller dør, og da vil ingen gjæring oppstå.

Bruk gjerne sukker eller sirup
Dette kan brukes som ekstra næring til gjæren.
1 ss sukker eller sirup til ½ liter deigvæske, 50 gr gjær, gir ett usøtt brød.
Med mer sukker, får man et søtere brød, og med mer sirup, gir det en mer aromatisk smak.

Bruk tørrgjær slik
Bland tørrgjær direkte i det meste av melet.
Varm deigvæsken fra 45 til 50 grader (og igjen, bruk helst termometer) d.v.s. en noe høyere temperatur enn ved fersk gjær.
(Til gjærdeig med kald deigvæske, så anvend fersk gjær.)
Ha melet direkte i en liten kopp, og støt det ikke mot bordet, da det blir for kompakt.
Tilsett gjerne margarin til en gjærdeig (eller et annet matfett) og dette øker da deigens elastisitet, luftigheten øker og brødet blir porøst og får jevnere farge.

Gjærtips
Hva skjer med en deig om den ikke eser?
Det beror oftest på at deigvæsken er blitt for varm.
Ta da en ny fersk gjær i, ½ dl til 37 gr. vann.
Tilsett litt hvetemel så det blir som en grøt (velling) og kna deretter inn blandingen i deigen.
Beregn at gjæringen tar noe lengre tid enn normalt.

Anvend bakerpapir
Ved bruk av dette, slipper du og smøre platene, samt vaske dem etter bruk.
Alt brød skal avkjøles innen du pakker dem bort.
Bland aldri gammelt og nytt brød i sammen, og oppbevar alltid brød og kaker hver for seg.
Oppbevar dem på ca 20 grader, eller dypfrys dem ved 18 grader eller kaldere.

Tining
Når du tiner alle typer brød eller noen kaketyper, tines dem i uåpne forpakninger i romtemperatur.
Brød som skal ha hard og sprø skorpe, tines uten forpakning.
Småkaker tines uten emballasje.
Dette er helt greie regler og forholde seg til, som gjelder like mye for baking av kaker som for brød.

Lykke til med bakingen
Og selv om det er mye snakk om kaker i denne artikkelen, skal det ikke glemmes at julen også er tiden for de gode brød, ikke bare for typiske brødmåltider, hvor det også finnes mange typer som også er fri for gluten, men hva med et deilig Vørterbrød, med ”godt smør” og ekte geitost.
Min opplevelse med Bisse er uforglemmelig, og hennes siste kommentar om brødspising var: ”Et måltid uten brød – er ingen måltid”.
En stor takk til Bisse Grenert, og til deg som nå ”klør i fingerene” etter å få tid til å komme i gang med bakingen, ønsker jeg deg lykke til, kos deg på kjøkkenet, nyt duftene og spre glede til hele familien og gode venner.
I desember skal jeg ta for meg selve julematen, tradisjonene og mulighetene.
Inntil da, nyt førjulstiden!
 

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.