Månedsmagasinet på Costa del Sol
Høsten er kommet – med fortsatt sol og varme

Høsten er kommet – med fortsatt sol og varme

Høsten er kommet til Spania, men, i skrivende stund, kan jeg faktisk ikke skjønne at det er blitt høst.
For, hvilken sommer har vi hatt dette året, med strålende solskinn siden begynnelsen av junimåned, varme, som vi normalt får i slutten av juli og begynnelsen av august, kom allerede i slutten av juni, og eksperter på vær og atmosfære, sier at Spania ikke har hatt en så lang og varm sommer på 77 år.
Det er jo ganske fantastisk da, men også velfortjent, etter to voldsomme vintere, med enormt nedbør, som også setter rekorder i antall år siden det var liknende….

Så, hvordan påvirker dette atmosfæren vår her nede, med hensyn til jordsmonn for viner, fuktighet og tørrhet, vekst av grønnsaker og frukter? For, skal vi få en god avling, så gjelder det samme her, som hjemme i Skandinavia, vi trenger en god kombinasjon av både sol, varme og fuktighet.
Heldigvis for vin, frukt og grønnsaks dyrkere, så har de to siste vintrene med nedbør, lagret opp godt med vann i karene, og så langt i år, ser det ut til å bli et fantastisk år for all dyrking av spanske jordprodukter.
Og, det er det som er så spennende i et land som Spania, som produserer sine egne viner, hvite, røde, rosé, søte dulche, sherry og brandy…… Hvordan blir årets avling?
Og for alle de fantastiske frukter og grønnsaker, appelsiner, clementiner, sitroner, bananer, tomater, agurker, meloner….. ja, her kan jeg ramse opp all herligheten, og jeg får vann i munnen bare av tanken☺

Vindruer – frukter og grønnsaker
Lesere som følger mine spalter, vet jo at jeg elsker å kjøre litt rundt i distriktene for å se naturen oppe i fjellene, og innmarkene, hvor frukt, grønnsaker, oliven og vindruer dyrkes.
Det er utrolig å se hvor grønt og frodig det er overalt, selv om solen har varmet godt gjennom hele sommeren, og nå, når høstingen er i full gang, er det mye flott å oppleve, og produsentene virker svært tilfredse.
Så, hvilket etterkomme vil dette året sitte igjen med, da spesielt med tanke på viner, vil vi få svar på først om et år, men jeg merker gleden fra produsenter når jeg kjører rundt i distriktene, og vindruene henger der, flotte og prangende på sine vinstokker, og bare venter på å bli høstet inn, så de kan få begynne sin utvikling, etter at de er knust sammen med gjærsoppene, og vinproduksjonen kan begynne.
Appelsiner, clementiner og sitroner høstes inn, og på markene gror det rotfrukter og salater, som bare ventes å komme på bordet til oss gudelige, så vi kan få oppleve hva Spania har å by på…. hmmmm…

Gjennom flere spalter har jeg beskrevet mye om vinens verden, både fra Spania, Portugal og Frankrike, og jeg anbefaler alle som har sjansen, til å sette seg i bilen sin, og ta en tur opp i fjellene og i skoglandskapet, for å oppleve denne herlige naturen, og ikke minst, disse flotte menneskene, som bor her oppe, og som lever og ånder for sin produksjon.
Det er det som er så godt ved Spania, at alt er så veldig naturlig, folk i de små landsbyene er utrolig vennlige, vil gjerne snakke litt med deg, selv om de ikke skjønner noe av det du sier, hvis du ikke snakker spansk da.
Maten som serveres er enkel, da veldig ofte servert som tapas, men utrolig velsmakende…
Og, siden det er blitt så mange spalter med vin og brandy, er det kanskje på tide å tenke litt på maten også.

Mattradisjoner i Spania
Spania har mange og lange mattradisjoner, men har aldri basert seg på å være ”verdens ledende gourmetland”.
Hvorfor skal de da det, så lenge de har et naboland, Frankrike, som mener at de er ledende på alt dette?
Men Spania har sin tradisjon på mat, som regnes for å være enkel, men utrolig velsmakende.
Først og fremst så er det tapas tradisjonen som velkjenner Spania, med små og mange enkle retter, skalldyr og fisk, godt krydrete kjøttretter av ulike typer, gjerne servert i gryte og i spennende sammensetninger med grønnsaker og krydrete frukter, kalde supper for sommeren og varme supper for vinteren, bakervarer, mange deilige desserter, som ofte er veldig søte….. men, fantastisk deilige.
Men Spania er også et delt land, på mange måter, når det gjelder mattradisjoner, og det er mange særegenheter på tradisjonene i landet, og kommer du til nord, opp mot Galicia, Baskerland og Navarra, vil du møte helt andre tradisjoner enn i Catalonia og Barcelona, og også hit ned mot Solkysten og Andalucia.
Mange retter i Det Spanske Kjøkken bærer akkurat på grunn av dette, sine navn på retter og tradisjoner fra de distrikter hvor de kommer fra, men også etter hvert sammensetninger i fra ulike deler av Spania, da med hensyn til bruk av for eksempel oliven fra et spesielt distrikt, vineddik fra et distrikt, da ofte fra Jerez, og viner til sauser fra distrikter som passer best til de ulike tradisjoner.
De fleste av Magasinets lesere holder jo til på Costa del Sol og i Andalucia, og etter å ha vært i Skandinavia nå en hel sommer, med regn og atter regn, må det jo være fantastisk å komme tilbake hit (les; hjem) til solkysten, og oppleve denne fantastiske høsten, og, hvis meterelogene ikke ta helt feil, skal det fortsatt bli en nydelig høst, med mye sol og fortsatt varme.
Og, dette må jo utnyttes så langt det lar seg gjøre.

Nyt duften av de gode lukter
Ta deg en spasertur langs promenaden i Fuengirola, Marbella eller Estepona en sen kveld, og kjenn duften av restaurantene på stranden, som griller fisk, og duften svirrer rundt i luften, og setter seg godt inn i nese og gane, og har du ikke spist middag innen dette tidspunkt, ja, jeg kan garantere deg, du blir sulten.
Og, når du nå er kommet tilbake til Spania, eller du er kommet hit på ferie, må du bruke denne tiden fremover, før vinteren kommer, til å få ut alt det beste Solkysten kan by deg på.
Selvfølgelig mener jeg da både skalldyr og fisk som delikatesser, og oppsøk gjerne markedene for å finne det beste av råvarer, og jeg anbefaler gjerne markedet i Marbella, som ligger øverst i den gamle bydelen, og som ligger på toppen av et garasjehus, hvor du finner et marked som kan by på det aller beste av fisk, skalldyr, kjøtt, grønnsaker, frukter, bakervarer og mere.
Her kan du prutte litt på priser, for nabo kiosken selger akkurat det samme, så vær prisbevisst og råvarebevisst.
Men, du kan også gå til gode butikker som Mercadona og Supersol, og finne svært gode råvarer i diskene, men, pruttingen kan du bare glemme.

Matretter til velbehag
Med det været vi fortsatt har, anbefaler jeg å finne litt lett mat for å hygge seg med, og hva med å sitte på terrassen med nydelige, ferske reker, som du får kjøpt i ulike størrelser, eller fersk sjøkreps, sitte ute på kvelden å rense disse, nyte de med hvitløks majones, presset sitron og fersk brød.
Eller, kjøpe inn ferske blåskjell, dampe de i kjele med hvitvin og masse rå løk, da med lokk til de er åpnet, og også disse sammen med hvitløks majones, fersk brød og en deilig frisk salat.
Du må gjerne også se etter middels store, rå reker, pille de helt av med skallet, ta vekk tarmstrengen, og deretter tørke de godt med papir.
Skaff deg noen keramiske kopper (finnes i de fleste butikker) som tåler å bli varmet i stekeovn, på vanlig ovn eller gassovn, og fyll disse opp med litt olivenolje, som varmes opp til kokepunktet.
Tilsett hvitløk i skiver, hel chili, litt pepper og salt.
Når dette kokes opp, legger du i rekene, lar det igjen koke opp til rekene har skiftet farge, fra å være grå til å bli røde, og til slutt litt frisk persille og litt hvitvin.
Nå skal blandingen frese i koppen, og er klar for servering, sammen med lune baguetter…hmmmm!

Hvis du heller ønsker å spise litt kjøttmat, så kjøp deg litt kjøttdeig, bland dette sammen med frisk, presset hvitløk, fersk persille, litt olivenolje, eggeplommer og strøkavring.
Lag kjøttboller av dette på størrelse med en golfball, og stek disse i panne med olivenolje.
Skold tomater (kok opp vann, lag snitt i tomatene, og kok de veldig lett) før du tar opp tomatene, la de bli kalde, og da tar du av skinnet.
Varm deretter litt olivenolje i en panne, tilsett finhakket løk, og la løken surre i oljen til den er myk, før du tilsetter litt tørr sherry (Fino).
Når tomatene er kalde, tar du ut frøene, og finhakker tomatkjøttet, legger disse i en gryte med kjøttbuljong og laurbærblad, og koker disse en halv times tid, og du får nå etter hvert en nydelig tomatsaus, som du til slutt, kan smake til med salt, pepper og litt paprika.
Helt til slutt, legger du de ferdige stekte kjøttbollene opp i gryten med tomatsausen, og koker dette sakte opp på svak varme til de er ferdige, og tilsetter litt fersk persille på toppen….hhhmmmm!

Dette er enkle spanske retter det er lett å lage, og det smaker himmelsk.

Hvis du skulle ønske noen grønnsaker til dette, kan du blanchere en blanding av champignon, gulrøtter, brekkbønner og løk, og tilsett gjerne litt soyasaus for å få en herlig smak, og du blancherer dette i ”godt” smør…. og da får du en smak som fremhever grønnsakene.

En annen deilig grønnsak, er å bruke perleløk, som må skrelles, og deretter varmes gyllenbrun i olivenolje.
Tilsett deretter chilipepper, nellik, laurbærblad, hele pepperkorn, salt og sukker, og til slutt heller du sherryeddik (helst da fra nordmannen Jan Pettersen og hans bodega Fernando de Castilla fra Jerez) opp i blandingen, og lar dette varmes opp på middels varme med lokk i ca 30 minutter.
La løken bli helt avkjølt før servering, og passer som tilbehør til de fleste spanske retter.
Hvis du har lyst på litt mer kraftig mat, eller vil lage en meny, så lag gjerne en av skalldyrsrettene som forrett, og lag en deilig svinefilet som hovedrett.
Da tar du fileten og kutter opp i stykker på 3 til 4 cm, bruner disse i panne, og da bruker du ikke olje, men ”godt” smør (Mantequilla) som setter en ekstra spiss på kjøttet.
Du steker også opp i en annen panne, en blanding av bacon, champignon og purreløk, og til slutt, blander du kjøttet og grønnsakene i sammen, og lar det frese litt ca 1 til 2 minutter.
Så tilsetter du ”demiglace”, som er en grunnsaus (fond) og portvin, så mye at du kan få litt flamme i matlagingen, og som er kjempefint, hvis du har gjester du vil imponere, og da helt til slutt litt fløte, som blandes inn i sausen.

Ingen ting er som er søt avslutning på måltidet
Nå har du jo et ”Herremåltid” med utrolig smak av gode råvarer, og hvis du da er som meg, så må du jo nødvendigvis, avslutte med litt søtt.
Og vi snakker her om frukter og vin, så hva da med en deilig fersk pære som blir posjert i vin.
Du må da ha rødvin (ca 8 til 10 dl) og blander dette sammen med sukker, kanelstang, appelsinjuice og appelsinskall, som fylles opp i en kasserolle, som vil kunne dekke en hel pære som skal stå ”oppreist” i pannen.
Kok opp denne blandingen på middels varme til sukkeret er løst opp.
Pærene må du skrelle, og de skal være hele, og stilken skal sitte på.
Legg pærene opp i kasserollen, slik at de nesten er helt dekket, legg på lokk, å la det surre der i ca 25 minutter, til pærene er helt gjennomkokt.
Deretter skal de avkjøles, og kan serveres med vaniljesaus, eller vaniljeis, eller det som passer best for din egen gane.

Ja, når jeg først begynner på oppskrifter, kunne jeg jo sitte her å skrive en hel bok, og jeg begynner etter hvert å bli passelig sulten – kjenner jeg.
Og hva med deg? Jeg får vel bare si velbekomne, og velkommen tilbake til Spania for en lang og deilig vinter, med gode måltider og godt drikke.

Jeg er tilbake neste måned, og kanskje mere mat. Inntil da, nyt dagene!

Av Øystein Wiig Rambø

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.