Månedsmagasinet på Costa del Sol
På dressurkurs med verdens beste rytter

På dressurkurs med verdens beste rytter

– Mykere. Bra! Litt mer aktiv. Der har du den! Skryt og komplimenter henger løst når verdens beste dressurrytter, nederlandske Anky van Grunsven, instruerer lovende ryttere som vil bli enda bedre.

– Dette er en slags ”once in a lifetime experience”, sier Mette Johansen fornøyd. Hun var tidlig ute for å sikre seg én av de 12 ledige plassene da det ble kjent at Anky tidligere i år skulle holde Master Class på Solkysten, og det til og med på Solkystens største og flotteste hestesenteret; Escuela de Arte Ecuestre i Estepona. Dette er første gang at en så kjent rytter drar helt ned til Sør-Spania for å gi undervisning.

To måneders forberedelser
Anky van Grunsven hadde satt av tre dager til den åpne ”clinic´en” der rytterne – to og to – rir i en time i den store, innendørs ridehallen. Prisen er stiv nok; 200 euros per time (ca. 1.600 norske kroner), så her er det om å gjøre å utnytte tiden bra.

– Jeg har brukt de to siste månedene på å forberede meg og hesten min på denne clinic´en. Daglig trening er viktig. Vi har jobbet med kondisjon, perfeksjonert øvelser og variert treningen for å holde hesten sunn og positiv. Har man en glad hest, vil den alltid yte mer, sier Mette Johansen.

Pura Raza Española
Det er siste dag på kurset. Mette skal ha sin siste time med Anky. Nå går tiden med til å klargjøre ”Rociero”, Mettes åtte år gamle PRE (Pura Raza Española – ren spansk rase).
– Dette er en lovende unghest som jeg vil utdanne til St. George og kanskje også til Grand Prix, om det er mulig. Det betyr enormt for meg å få Ankys vurdering av ”Rocieros” videre utvikling, forklarer Mette som børster, fletter og binder opp manen. Selv stiller Mette i tradisjonelle ridebukser og – støvler. Prikken over i´en er fleecegenseren i den nederlandske nasjonalfargen oransje.
– Mest til ære for treneren, forklarer Mette.

Lære så mye som mulig
Clinic´en er åpen for publikum, og mens rytterne rir rundt og rundt med ulike gangarter, står Anky midt i ridesalen med trådløs mikrofon og gir sine kommentarer over høyttaleranlegget.
– Jeg liker måten Anky underviser på, forteller Mette som passer på å få med seg alle tips og nyttige innspill.
– Ankys teknikk er å spørre rytterne om hvorfor de gjør sånn og sånn. På den måten er vi nødt til å tenke over hva vi gjør og hvorfor, sier Mette før hun stiger opp på Rociero for å ri ut av den store stallen som har plass til mer enn 200 hester. Nå skal hesten få varme opp med å skritte ut før timen med Anky begynner.

Ros for overgangene
– Utrolig lærerikt! Her var det mange gode tips å ta med seg, sier Mette fornøyd etter at timen med Anky er over.
Hun forteller at Anky er veldig nøye at man bare får bruke ”myke hjelpere” og bare en og en om gangen.
– Særlig gjelder det dette med å ri til to tøyler, forklarer Mette: – Vi sverger jo vanligvis til å ri til yttertøylene.
– Rociero fungerte utrolig bra, mener Mette som særlig er fornøyd med at de fikk trent på galoppbytter som er det neste steget i utdanningen av hesten.
Anky sparte ikke på skrytet og berømmet Mette for overgangene og måten hun red på.
– Dette har overbevist meg om at det går rette veien. Rociero har gode gangarter og mye potensial. Nå er det bare å stå på og trene. Her er det mye som jeg kan videreformidle til mine egne elver, både i Norge og her i Spania, sier Mette etter at timen er over.
Nå skal Rociero få hvile en drøy times tid til avslutningssekvensen begynner. Da skal alle de 12 deltakerne på Master Class få sine diplomer som viser at de har blitt undervist av verdens beste, kvinnelige dressurrytter.
Her finner du mer om Escuela de Arte Ecuestre i Estepona: http://www.escuela-ecuestre.com
Mer om Mette Johansen: http://www.domaclasica.eu


Her får Mette Johansen diplomet som beviser at hun har deltatt i Master Class med Anky.

Anky van Grunsven
• Theodora Elisabeth Gerarda ("Anky") van Grunsven (f. 2. jan. 1968) er nederlandsk rytter med en lang rekke internasjonale mesterskap.
• 3 gullmedaljer i individuell dressur (2000 Sydney, 2004 Athen, 2008 Bejing)
• 5 sølvmedaljer i OL (lag dressur og individuell dressur)
• 2 gullmedaljer i VM individuell freestile dressur (1194 Haag, 2006 Aachen)
• 5 sølvmedaljer i VM
• 4 gullmedaljer i EM, 8 sølvmedaljer og 2 bronsemadaljer
• Anky har i en årrekke dominert World Cup Dressage, med cup-seier åtte ganger.
• Anky van Grunsven er gift med den nederlandske rytter-coach Sjef Janssen. Sammen har de to barn.

_____

Falt for den spanske hesten
Mette Johansen har jobbet profesjonelt som ridelærer og yrkesrytter i 20 år, både i Norge og Tyskland. De siste tre årene har hun bodd i Spania: – Jeg falt rett og slett for den spanske hesten.
– Det behagelige klimaet, livsstilen og treningsforholdene her nede på Solkysten gjør stedet ideelt for oss som er opptatt av hester. Etter å ha jobbet på stutterier og utdannet 8-10 hester daglig i flere år, har jeg fått en god del erfaring. Og det ”trøkket” som Anky van Grunsven ønsker, finnes naturlig i PRE´en (ren spansk rase). De er gode å sitte på, og for oss som har ridd en del år og begynner å kjenne det i ryggen fra tid til annen, er disse å anbefale, mener Mette Johansen.
– Det er viktig å trene jevnlig med gode trener. Tidligere har jeg trent med Bert Rutten som trener det nederlandske dressurlaget. Her i Andalucía har vi flere internasjonale trenere som kommer og holder clinic´er. Selv utdanner jeg hingsten Rociero sammen min faste spanske trener Juan Manuel Muñoz, som er rytter på OL-laget i dressurriding.
I tillegg kommer Kristian van Krusenstierna hver måned ned fra Sverige. Han rir for Kyra Kyrklund og er veldig lik hennes måte å undervise på.
For Mette var likevel møtet med Anky van Grunsven spesielt:
– Dette var første gang jeg fikk plass på trening i verdensklasse. Anky får deg virkelig til å tenke på og forstå hvorfor du gjør ting, forklarer hun.

_____

Fornøyde kursdeltakere
Vi spurte to av de 12 deltakerne om erfaringene etter det tre dager lange kurset:


– Det beste som har hendt meg. Svenske Helen Nilsson har bodd på Solkysten de siste 12 årene og rir PRE´en ”Hermoso”.

Er du fornøyd med kurset?
– Ja, dette kurset er det beste som har hendt meg noensinne.

Hva lærte du?
– Jeg fikk akkurat den hjelpen jeg trenger for å komme videre. Hesten min som jeg kjøpte for halvannet år siden, virker lett stresset og nervøs. Sammen med Anky har jeg klart å få fram det best i hesten, samtidig som Anky har gitt meg tro på meg selv.
Hvordan liker du Ankys undervisningsstil?
– Anky instruerer på en mild og behagelig måte. Hun er så logisk og setter riktig perspektiv på allting.


– Oppdager problemene og tar fatt i dem. Spanske José Miguel Ejea rir hesten ”Dallmager” (PRE).

Er du fornøyd med kurset?
– Ja, jeg likte kurset veldig bra og fikk et svært godt utbytte.

Hva lærte du?
– Først og fremst lærte jeg om å ha riktige holdninger til hesten. Dessuten lærte jeg mye om bedre bruk av både min egen og hestens kropp.

Hvordan liker du Ankys undervisningsstil?
– Anky oppdager raskt hva som er problemene og griper fatt i dem.

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.