Månedsmagasinet på Costa del Sol
Slik har du aldri sett stjernehimmelen

Slik har du aldri sett stjernehimmelen


Slik ser det ut fra 3.718 meters høyd, på Teide, når Melkeveien skinner gjennom sandstormer fra Sahara. Foto: Terje Sørgjerd

Melkeveien med sin uendelighet av stjerner, sola som går ned i vest og opp i øst, sandstormer fra Sahara og smellvakker natur! Etter at den norske landskapsfotografen Terje Søreid la ut sin fantastiske film fra Spanias høyeste fjelltopp Teide på internett, har mange millioner mennesker kloden rundt måpt i beundring over de utrolige bildene.
Av Arne Bjørndal
Selv om han tidligere har filmet både vulkanutbrudd på Island og nordlys i Finnmark, var det filmen som ble tatt opp på Teide på Tenerife i 3.718 meters høyde, som for alvor har gjort den norske fotografen kjent over store deler av verden.

Filmet natt og dag
Etter å ha tatt bilder natt og dag i sju døgn, klatret Terje Søreid fornøyd ned fra vulkantoppen på den kjente Kanariøya. Fire dager senere, 15. april i år, publiserte han på videonettstedet Vimeo den tre minutter lange videoen som er satt sammen av de 16.500 stillbildene som han tok på Spanias høyeste fjelltopp.
En knapp uke senere, 20. april, hadde flere millioner mennesker allerede klikket seg inn på nettstedet og sett den trolske og vakre filmen fra nasjonalparken på Tenerife.
– Det er vanskelig å si noe sikkert om det totale antallet visninger, men det hadde ikke overrasket meg om over 60 millioner som har sett filmene mine, forteller Sørgjerd til Trønder-Avisa.

Tøft oppdrag
Sørgjerd er i ikke i tvil om at han som naturfotograf har funnet drømmejobben, selv om filmingen på Tenerife ikke akkurat bare var noen fornøyelse. Han sov mindre enn ti timer i løpet av den uka han var på Teide. Målet var å filme stjernehimmelen fra alle mulige vinkler og til alle døgnets tider.
Han hadde verken sovepose eller telt, og det tok hardt på å bære med seg alt utstyret som denne formen for fotografering krever.
– Det ble tøffere og mer smertefullt enn jeg hadde forutsett, forteller nordmannen til nettstedet Our Amazing Planet.
Teknikken Sørgjerd bruker er å ta stillbilder med jevne mellomrom og deretter sette dem sammen til en såkalt ”timelapse-video” og legge til passende musikk.

– Perfekt for stjerner
Det er alminnelig kjent at nettopp Teide er et av de beste stedene om du vil fotografere stjernehimmelen. På fjelltoppen finnes da også Observatorio del Teide, et av verdens beste og mest kjente observatorier for å studere stjerner og planeter.
– Målet var å fange den vakre Melkeveien sammen med et av de mest fantastiske fjellene jeg vet om, nemlig Teide, forteller Terje Sørgjerd. Han hadde tidligere vært på fjelltoppen til sammen 10 – 11 ganger for å plukke ut stedene der han ønsket å fotografere fra.
– En kraftig sandstorm som slo inn fra Sahara-ørkenen tidlig på morgenen 9. april gjorde det nesten umulig å se himmelen med mine egne øyne. Jeg trodde først at min fem timer lange sekvens med bilder av Melkeveien var ødelagt. Men til min store overraskelse hadde kameraet mitt klart å ta bildene, til tross for sandstormen. Melkeveien skinte gjennom skyene med sand og fikk stjernene til å funkle på en flott måte, forteller Sørgjerd.

Sett av flere titalls millioner
Etter at videoen ”The Mountain” fra Teide ble lagt ut midt i april, har responsen vært overveldende. Sørgjerd har flere ganger blitt intervjuet på direktesendte fjernsynsshow og hans fantastiske bilder er omtalt og har prydet forsidene til flere store og mektige aviser, bl.a. The Guardian og The Wall Street Journal.
Bildene hans er også brukt i prestisjetunge magasiner som National Geographic. I tillegg svirrer bildene rundt på Facebook og er delt av mer enn 175.000 brukere, ifølge Trønder-Avisa som har intervjuet den 32 år gamle Namsos-fotografen som nå har flyttet til Oslo.

Startet i 2006
Terje Sørgjerd satte for alvor i gang med landskapsfotografering i 2006, men det var først i april i fjor at han tok et skikkelig hopp på karrierestigen. For under det siste store vulkanutbruddet på Island hadde Sørgjerd kommet seg forbi politisperringene og svært vulkanen. Resultatet ble dramatiske bilder som gikk verden rundt.
Tidligere i vår la Sørgjerd ut en ”timelapse-video” av nordlyset over Kirkenes og Pasvik i Finnmark. Denne videoen er satt sammen av rundt 20.000 stillbilder som er tatt i løpet av sju døgn og med et kamera som er montert og beveger seg på en spesialbygd skinne. I løpet av den nesten to minutter lange videosekvensen kan man se nordlyset danse over himmelen.

Nordlyset
Denne videoen, ”The Aurora”, hadde mer enn sju og en halv millioner visninger i løpet av den første uka videoen den lå ute på internett.
– Det er inspirerende. Nordlys er et svært undervurdert naturfenomen internasjonalt. Det er flott å kunne være med på å sette fokus på det. Her har vi i Norge et ansvar overfor resten av verden, sier Sørgjerd.
På spørsmål om hva som blir neste prosjekt for den populære fotografen, svarer han til Trønder-Avisa:
– Jeg er ikke kjent med at det finnes noen film som viser midnattssola i sin helhet, så det hadde jo kanskje vært noe å prøve seg på.

Her finner du filmene til fotograf Terje Sørgjerd: http://www.vimeo.com/terjes


Den tre minutter lange videoen fra Teide viser også den fantastiske naturen på Teide. Foto: Terje Sørgjerd


Her har Terje Sørgjerd fotografert seg selv med Melkeveien som bakgrunn. Foto: Terje Sørgjerd

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.