Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hei
Mitt navn er Lisa og jeg er 56 år gammal og har problemer med blottede tannhalser. Det iser og det har blitt en gul kant nederst på tennene. Hva kan man gjøre med det? Jeg vil at tannen ska bli fin igjen.

Svar:
Takk for henvendelsen. Det er et veldig vanlig problem å ha blottede tannhalser. Det kan skyldes ulike ting. Dels kan det skyldes at man har brukt en for hard tannbørste. Jeg anbefaler alltid at man bruker en myke eller ekstra myk tannbørste. Ofte stanser man ubevisst og børster ekstra godt på særskilte tenner og områder, særlig om man børster samtidig som man ser på tv, etc. Å børste tennene foran speilet og passe på at alle tennene blir like rene, er viktig. Mekanisk irritasjon av tannkjøttet kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Da blottes tannhalsen og deler av roten. Roten består av dentin og er gulere enn tannen og har en tendens til å bli missfarget på grunn av sin porøse struktur. Det er dermed også lettere å få karies på overflaten til roten enn i selve tannemaljen som er mye hardere.
Overdreven bruk av tannkrem med ekstra slipemiddel kan også ligge bak problemet.
Det er først og fremst tannkremer som hevder å gjøre tennene hvite som sliter ekstra mye.
Også tannløsning (parodontitt) fører til tap av beinet rundt tannen som i sin tur fører til tap av tannkjøtt.
Nyere studier viser at også gnissing av tenner på både dagtid og nattestid kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Man kan da bruke en bittskinne.
Blottede tannhalser kan man behandla ved å legge på en komposittfylling enten med tannens farge eller med tannkjøttets farge. På den måten blir tannen fin igjen og plagene forsvinner. Dessuten kan det ikke like lett utvikles karies på rotens overflate fordi den er beskyttet av en fylling.
Smertene ved blottede tannhalser oppstår fordi tannen har små tunneler inn mot pulpen der tannens blodkar og nerver finnes. Fordi disse gangene ikke er utstyrt med emalje eller fylt igjen, kan det komme væske og luft inn mot nervene når vi drikker, spiser eller kald luft ved innåndning. Da kan det ise voldsomt!
Fluorskylling eller tannkrem med ekstra fluor er noe jeg sterkt anbefaler til alle med disse problemene og som forebygging fordi fluoren forsterker emaljen og lindrer mot følsomme tannhalser ved å tette igjen de små tunnelene i tannen. Dessuten føles det behagelig i munnen etter å ha pusset med en slik krem.
Jeg håper at svaret mitt gjorde deg klokere. Du er velkommen til å kontakte oss på Nordic Dental Centre om du har flere spørsmål.

Av tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet