Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fotograf Nina Reistad: ”Alle dyr er vakre”

Fotograf Nina Reistad: ”Alle dyr er vakre”

Det er en takknemlig jobb å ta bilder av dyr, mener Nina Reistad; – De er ikke jålete og bryr seg ikke om skjønnhetsfeil eller dobbelthaker. Dyr gjør seg bra. Uansett!

Nina Reistad har jobbet som fotograf siden 1974. I starten handlet det om å knipse bilder av kjente popstjerner for blader som Popspinn, Nye Takter og Puls. I dag – nesten 40 år senere – er det hunder og katter Nina gjerne har i søkeren.
– Jeg foretrekker å fotografere dyr. Alle dyr er vakre og er seg selv, mye mer enn vi mennesker, sier Nina.

Gjennombrudd i 2002
Fra musikkpressen gikk veien videre til reklamebransjen. ”Teknisk sett veldig utfordrende”, sier Nina om denne perioden.
Gjennombruddet som dyrefotograf kom i 2002. Da sendte Nina brev til Unni Lindell, en av Norges mest leste krimforfattere, og lurte på om hun kunne tenke seg å skrive tekster til noen kattebilder Nina hadde tatt.
Lindell som selv er svært opptatt av katter, tok utfordringen på strak arm, og i 2003 kom boka ”PASS OPP! Her kommer Gud og hun er en katt”. Deretter fulgte Nina opp med et par utstillinger av dyrebilder, bl.a. i Fotografiens Hus og deretter i ”Pet Shop Girls” designforretning for hunder på Grünerløkka i Oslo.
– Jeg skjønte fort at folk gjerne ville ha bilder av hunder og katter på veggen, men forutsetningen er at det må være bilder av deres egne kjæledyr, sier Nina som siden den gang har fotografert flere hundre katter og hunder.

Intens jobbing
Nina vil helst ha dyrene i studio når de skal fotograferes.
– Jeg elsker studiojobbing. Da har jeg full kontroll. Tiden som reklamefotograf har nok gjort meg til perfeksjonist. Alt skal stemme! forklarer hun og legger ut om hvordan hun har utviklet sin egen stil.
Alle bilder tas med digitalkamera. Deretter blir alt bearbeidet i Photoshop, et profesjonelt dataprogram som gir enorme muligheter for å korrigere bildene, bl.a. når det gjelder lys og skygge, farger og kontraster.
– Mitt overordnede mål er å jobbe kunstnerisk og kreativt. Jeg kan bruke veldig lang tid på bearbeidelsesprosessen. Jeg jobber lag på lag av bakgrunner, prøver meg fram og varierer nesten i det uendelige til jeg blir fornøyd, forklarer Nina.
– Mange har nok erfart at det ikke er så enkelt å ta fine bilder av kjæledyrene. Tenk deg en helt svart hun eller katt. For å få fram detaljene er det ofte helt nødvendig med studiolys.

Et minne for livet
Nina har merket seg at mange eiere av kjæledyr gjerne ønsker å ha et minne om dyrene, ofte i form av et stort bilde på stueveggen.
– Når eierne kommer med hundene eller kattene for å bli fotografert, søker jeg øyekontakt med dyret. Jeg vil liksom se dem inn i sjelen. I tillegg jobber jeg mye med etterbehandlingen, forklarer Nina.
– Jeg synes ofte små hunder er letter å jobbe med enn store hunder, de synes å være mer vant til å bli håndtert.
Vanligvis bruker Nina inntil en time med studiojobbing når et nytt kjæledyr skal foreviges. Deretter skal bildene korrigeres og bearbeides på datamaskinen før et bredt utvalg bilder legges ut på et nettgalleri der eieren av kjæledyret har adgang og kan bestille kopier og forstørrelser og hente ned de bildene de ønsker.

Stiller ut i Mijas og Marbella
Nina Reistad og samboeren har hatt ferieleilighet i Mijas siden 2004. De trives begge så godt og har fått mange gode venner både blant kunstnere og folk flest, at da de endelig bestemte seg for å si farvel til Norge og flytte permanent ned til Solkysten, måtte det Mijas Pueblo.
– Målet var å komme oss så langt sør i Europa som mulig, samtidig som det måtte være mulig å kjøre bil dit. Mijas er jo en levende by med alle bekvemmeligheter, så valget var egentlig lett, sier Nina. Nå reiser hun bare til Norge noen ganger i året og dersom hun blir hyret inn til fototjobber.
Hun har ingen planer om å leve noe slaraffenliv her på Solkysten. I mai skal hun delta på en fotoutstilling i Mijas og i juni er det klart for kunstmarked i Marbella.
– Dessuten skal jeg også holde to ukeskurs i fotografering, ett for nybegynnere der vi fokuserer på motiv og lys. På det andre kurset blir det også undervisning i bruk av Photoshop. Det er jo så flott å drive med fotografering her nede. Omgivelsene er så vakre og lyset fantastisk.

Aldri uten kamera
– Jeg er nok litt yrkesskadet, sier Nina og smiler. Hun klarer nemlig ikke å la være å se nye fotomotiver og lys og å fotografere.
– Det er nesten litt plagsomt hele tiden å være på utkikk etter stadig nye motiver. Jeg tar bilder av alt, og i tillegg til dyr er jeg særlig opptatt av arkitektur, blomster og annen natur, avslutter Nina. For henne er det nærmest utenkelig å dra av gårde uten kamera.

Nina Reistad har deltatt på følgende utstillinger:
1981: Statens Høstutstilling, Kunstnernes Hus, Oslo
1981: Salon Refuse, Vigelandsmuseet
1981: Separatutstilling, Kolbotn Kino
1982: 4 unge fotografer, Kolbotn Kino. Kollektivutstilling med tre andre fotografer
1982: Fotografisk Vårutstilling, FFF
1983: Kollektivutstilling, Kolbotn Bibliotek
1983: Kollektivutstilling, Galleri Foton
1983: Fotobiennalen, Trondheim Kunstforening. Deltatt med 4 bilder.
1983: Stipendutstillingen, Fotogalleriet
1984: Salong Blå Fugl; med Berit Engen/billedvev, Oddrun Sæther/akvarell
1984: Fotografisk Vårutstilling, FFF
1985: Erotic Art, Oslo Konserthus
1986: FFF medlemsutstilling
1986: Separatutstilling, "katter" Skullerudstua
1988: Nordisk Forum, kollektivutstilling, Oslo
1989: "Fotografer ser på seg selv", selvportrett, Nordisk utstilling
1990: Kollektivutstilling, Kvinnelige fotografer i Norden
1991: "En personlig Byfornyelse" Separatutstilling i Christiania Kunsthandel.
1995: Utsnitt 94
1996: Utsnitt 95
1998: Utsnitt 97
1998: Separatutstilling Galleri Fotografia, 20 års jubileum
1999: Utsnitt 98
2000: Fotografi 2000, Oslo Spektrum: "Kvinner ser Kvinner". Kollektivutstilling
2000: Landskonkurransen 2000, NFF
2001: Landskonkurransen 2001, NFF
2001: Utsnitt 2000
2002: Utsnitt 2001
2003: Landskonkurransen , NFF
2003: Katter, katter – atter katter, Fotografiens Hus
2004: Landskonkurransen
2005: Landskonkurransen
2006: Landskonkurransen, 2 sølv, 1 bronse, et diplom
2006: Galleri Steen, "Hundeutstilling", kollektivutstilling
2006: Juleutstillingen, Hellviktangen, kollektivutstilling
2007: Trude Mostue Dyreklinikk – utsmykning ca. 25 hunde- og kattebilder

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.