Månedsmagasinet på Costa del Sol

Kan dårlig munnhelse gi hjerteproblemer?

Av Tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Tidligere tenkte man aldri over at dårlig munn- og tannhelse kunne påvirke resten av kroppen. Likevel er det gjort flere viktige studier de siste ti årene der man har kommet fram til, blant annet, at en vanlig munnhullbakterie som streptokokker forårsaker økt risiko for blodpropp når den kommer ut i blodbanen. Disse blodproppene kan i sin tur gi hjerteinfarkt, angina pectoris, slag og andre sykdommer.

Infeksjoner i munnhulen
Tennene er de eneste kroppsdelene som ikke byttes i løpet av livet til en voksen mann.
Bakterienivået i 1 mg plakk er 100.000.000.000.
I infisert tannkjøtt finnes over 500 ulike typer bakterier.
En generell tannløsning gir en åpen sårflate tilsvarende et sår i håndflaten.
Daglig skjer en utskilling av bakterier fra tannkjøttet ut i blodomløpet ved tannbørsting, matinntak, osv.
Disse bakteriene utsondrer kontinuerlig gift (endotoksiner).
Høyt blodtrykk, høyt kolesterolverdi og tobakk kan bara forklare fra halvparten til to tredjedeler av antallet pasienter med hjerte/karsykdommer. Den resterende andelen er man i dag sikker på blant annet stammer fra bakteriespredning frå munnhulen til hjertet. Bakteriene spres via blodbanen og koloniserer hjerteklaffer eller annet skadet hjertevev. Det er uvanlig at bakterier koloniserer friske hjerter. Som forebyggende behandling er det derfor svært viktig med regelmessige besøk hos tannlege for å begrense risikoen for bakteriell spredning til blant annet hjertet. Studier har til og med funnet forbindelser mellom bakteriell spredning fra munnhulen til leveren og som dermed har ført til kroniske sykdommer.
For pasienter som skal gjennomgå en eller annen form for hjerteoperasjon, anbefales det derfor sterkt at man oppsøker tannlegen fjerner karies(hull) og tar bort all plakk og tannsten for å eliminere all risiko for etterfølgende komplikasjoner. Det er viktig å si fra til tannlegen om at man har hjerteproblemer slik at man får tatt en kur med antibiotika rett før tannlegen fjerner tannsten. På den måten fjernes bakterier som kommer ut i blodomløpet under behandlingen.
Det er framfor alt tannløsning og karies som fører til bakteriespredningen i blodomløpet. Mange vet ikke at de har tannløsning eller karies og går derfor rundt med en tikkende bombe som kan utfordre helsetilstanden.

Konklusjon
En god munnhelse kreves ikke bare for å forebygge, men også får å bevare god allmennhelse.

____

Avosol

Inneholder avokado/soya
– et sikkert middel mot slitasjegikt

Revmatisme er ikke en enkelt sykdom, men en gruppe på 100 forskjellige sykdommer som kan utgjøre svært mange forskjellige symptomer.
Den mest vanlige, revmatiske sykdommen er slitasjegikt, noe som rammer halvparten av alle over 40 år, og alle over 60 år har slitasjegikt i et eller flere ledd og i forskjellig grad. Kvinner er spesielt utsatte.
Slitasjegikt er en kronisk tilstand som karakteriseres av en ubalanse mellom hvordan komponentene i leddene bygges opp og brytes ned. Samtidig skjer det forandringer av benet under brusken. Årsakene kan være slitasje, men også infeksjoner, arvelighet og overvekt kan spille en rolle. De viktigste symptomene ved gikt er leddsmerter, stivhet og innskrenket bevegelighet som forårsager nedsatt funksjon og handikapp. Ved langt framskreden sykdom viser røntgenundersøkelser typiske tegn i form av bl.a. nedsatt leddspalte (der hvor leddvæsken oppholder seg mellom to ledd) og osteofytter (en ostefyt er en liten utvekst av kalk på benhinnen). Disse forandringene i leddene som kan påvises ved røntgen, forårsakes av den endrede leddbrusken.
Gikt kan medføre så store forandringer i leddene at de må erstattes med en protese. For de fleste pasienter blir operasjon heldigvis ikke nødvendig – problemene kan oftest behandles med andre metoder.

Hva er Avosol?
Avosol er et forholdsvis nytt produkt i Skandinavia som helt uten signifikante bivirkninger har vist seg å kunne lindre leddproblemer som er forårsaket av slitasjegikt. Ekstrakterne av avokado og soya som Avosol inneholder, inngår i produktene i for eksempel Frankrike der det har vært brukt mot slitasjegikt i mer enn 25 år.
Avosol virker ved å avbalansere de nedbrytende og oppbyggende prosesser i leddbrusken. Det er en helt naturlig substans som utvinnes av spesielle deler av oljen fra avokado og soyabønner ved såkalt ”forsåpning”. Forsåpning er et teknisk uttrykk som brukes for å beskrive det som skjer hvis man koker olje sammen med natriumhydroksid. En del av oljen blir ikke til såpe når man behandler oljen på denne måten og kalles derfor den ikke-forsåpede delen.
Forholdet mellom avokado og soya i Avosol er en del avokadoekstrakt, to deler soyaekstrakt.
Med disse spesielle egenskapene burde Avosol bli et verdifullt produkt både for å forebygge og behandle slitasjegikt. I tillegg til de mange velgjørende, aktive stoffene er Avosol et helt naturlig produkt som kan brukes av alle som vil unngå syntetiske produkter eller legemidler. Doseringen er 300 mg, en gang daglig, og forskningen viser en effekt allerede etter to til åtte ukers bruk. Virkningen fortsetter i opp til to måneder etter opphør.

Klinisk veldokumentert
Avokado/soya har i studier vist seg å stimulere oppbyggingen av ny brusk og minsker samtidig nedbrytingen av eksisterende brusk. De aktive stoffene har til og med vist seg å kunne bremse utviklingen av ytterligere brusknedbryting også ved omfattende slitasjegikt. Det gjelder både for kollagenet som er ansvarlig for skjelettet og de store proteoglykan-molekylene som gir brusken sin støtabsorberende og friksjonsfrie egenskaper.
Avosol kan kjøpes hos Vitamina i Centro Idea, Mijas.

____

VacuMed Objektive målinger og behandlingseffekt

Av kiropraktor Mogens Dahl, Fuengirola

Gjennom det siste årtier har flere tusen personer blitt behandlet i VacuMed/VacuSport trykkammer i Tyskland.
Flere sykehus, private klinikker og profesjonelle sportsklubber i Tyskland, Øst- og Sør-Europa benytter nå denne teknologien ved behandling av pasienter med kretsløpssykdommer samt til behandling og rekonvalesens av idrettsutøvere.
VacuMed/VacuSport holder nå også på å vinne innpass i Norden. Det er imidlertid mange behandlere, idrettsutøvere og privatpersoner som fortsatt ikke kjenner til denne typen behandling og derfor med god grunn stiller spørsmålstegn ved effekten av behandlingene.
I VacuMeds hjemland Tyskland er det særlig to institusjoner som forsker i denne teknologien og dens objektive effekt på menneskekroppen. Det er Fallingbostel Privathospital og Rehabiliteringscenter for kredsløbssygdomme, samt Sportsuniversitetet i Köln.
I USA er det primært NASA som daglig benytter VacuMed for astronautene og som forsker på virkningene på astronautenes kretsløp mens de er vektløse i rommet.
I de nevnte behandlings- og forskningssentra er man enige om at teknologien har en overbevisende positiv effekt på menneskets fysiologiske funksjon og har lagt fram følgende objektive og målbare effekter av behandlingene:

1. Oksygenmetningen i bena stiger markant med opp til 15 % under behandlingene, og effekten av det økte oksygenet fortsetter også etter behandlingene. Dette måles med oximeter.
2. Pulstrykket i arteriene stiger under og etter behandlingene. Måles med Doppler trykkmåling.
3. Diastole-blodtrykket faller spontant med 10-40 mmHg under behandlingene, og denne effekten opprettholdes med ca. 25 % også etter behandlingene. Måles med vanlig blodtrykksapparat.
4. Melkesyren i blodet etter kraftig sportsutøvelse faller raskt under behandlingene, og restitueringstiden halveres i forhold til en kontrollgruppe som behandles med massasje. Måles ved blodprøver.
5. Kreatinase, som er et produkt av kraftig anaerob belastning, reduseres på samme måte.
6. Oksygenmengden i blodet økes markant og kan også måles ved blodprøver.
7. Angiogenese – dannelse av nye blodkar – og helbredelse av sår fremmes markant i forhold til en kontrollgruppe av personer som blir behandlet med tradisjonell sårpleie.
8. Smerter i ben/fødder pga. nedtsatt blodforsyning reduseres raskt. Målt på en VAS-skala fra 10 til 1 etter 10 til 20 behandlinger.
9. Gangdistansen pga. claudicatio (vindueskikker-syndromet) økes fra 50 meter til flere kilometer gradvis over et behandlingsforløp på 10 til 40 behandlinger.

Dette er de viktigste objektive målinger for effekten av VacuMed/Vacusport behandlingene. Det er imidlertid spennende forskningsprosjekter under veis. Her er det særlig snakk om en overbevisende effekt ved forebygging av kretsløpsforandringer for personer med sukkersyke, samt raskere rekonvalesens etter operasjoner i hofter, kne og føtter.


Dette bildet viser hvordan pasientens åreknuter på høyre underben så ut før vi begynte med undertrykksbehandling ved hjelp av VacuMed. Legg merke til hevelsen i ankelen.

____

Skisport og hydroterapi

Av Pernille Damore

Skisesongen er over oss. De fleste skientusiaster vet hvor viktig det er for kroppen å trene før skituren, men de færreste vet at det er like viktig å ta vare på kroppen så fort man kommer hjem fra turen.
Etter en hel dag på ski er musklene nokså varme og mange muskler som man aldri bruker til daglig har jobbet hardt. De fleste suser av sted til ”Afterski” som svært sjelden har noe med strekkøvelser eller varme bad å gjøre. Mitt forslag til en sunn afterski består i at du kommer hjem fra skituren, gjør du klar for en times kroppspleie før du drar på den tradisjonelle ”Afterski”.
Alle skisportsteder har som regel både swimmingpool, sauna, dampbad og terapeutiske spa. Min afterski-oppskrift går ut på at du starter med å gå barføtt i snøen. Hele dagen har føttene dine vært lukket inne i to harde plaststøvler uten mulighet for å bevege seg eller for å få bort svette. Derfor tvinger det å gå barføtt i snøen blodkarene i føttene til å begynne å arbeide igjen. Ikke så mye mens du går i snøen, men derimot etter turen slik at kroppen din må kjempe en kamp for å gjenvinne normal temperatur i føttene, og det setter fart på blodkretsløpet i hele kroppen. Deretter må du i sauna eller i en terapeutisk spa der du varmer musklene på nytt. Er i en spa, får du også massert alle musklene skikkelig. Og så er du klar for å dra på den tradisjonelle ”Afterski´en”.
Om du dagen etter skulle ha vondt i kroppen, skyldes det dels at du har brukt muskler som du ikke er vant til å bruke, men også at der er opphopninger i musklene av melkesyre som du må kvitte deg med. Oppskriften er at du først strekker de stedene på kroppen der du merker at kroppen trenger det. Dernest må du aktivere kroppens egne utskillelsesprosesser, og det gjør du ved vekselvis å utsette kroppen for kulde og varme. Derfor lyder ”kuren” først på å ta en varm dusj, deretter en tur i saunaen for å bli skikkelig gjennomvarmet, deretter en rask, kald dusj(eller en tur i snøen for de aller sprekeste) og så en avslutning i en terapeutisk spa der alle muskler blir gjennommassert. Den ”kur” kan løsne selv de mest gjenstridige opphopninger. Og husk for øvrig å drikke 30 ml vann per kilo du veier – og at du må drikke ekstra når du bruker Hydroterapi. På den måten forsterker utskillelsen av de opphopede giftstoffene. God skitur!
For ytterligere informasjon og rådgivning om hydroterapeutisk spa, kontakt AquaPool Spa på 952 927 811.

_____

Vitaminer og mineraler

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Jeg fikk inspirasjon til emnet om vitaminer og mineraler etter at en svært god venn kunngjorde at nå skulle han med stor fornøyelse ta seg en sigarett ute i hagen fordi han var ferdig med et vanskelig arbeid. Med en smiley sendte jeg beskjed og uttrykte håp han at samtidig husket på å ta sine C-vitaminer. Det er nemlig slik at hver sigarett forbruker 25 mg C-vitamin.
Jeg hadde knapt sendt meldingen før det ”tilfeldigvis” (jeg tror ikke på tilfeldigheter) tikket inn en veldig god artikkel fra Vitalrådet. På denne måten ble den endelige beslutning om månedens tema tatt.
Artikkelen fra Vitalrådet www.vitalrådet.dk hadde som overskrift at en ny rapport igjen overbevisende viste nytten av inntak av kosttilskudd, vitaminer, mineraler, urter og aminosyrer.
Det var ingen dødsfall som følge av vitaminer, mineraler, aminosyrer eller urter.
Den årlige rapport ble utgitt av American Association of Poison Control Center om alle forgiftningstilfeller i USA. Har du litt interesse for emnet, anbefaler jeg deg å lese artikkelen som er svært informativ, enkel og lettfattelig. National Poison Data system er et svært pålitelig overvåkningssystem.
Uansett alder kan vitamin og mineraltilskudd forbedre funksjonsevnen. Det er så sterke bevis på dette at det til stadighet undrer meg at ikke alle tar vitaminer mineraler og antioksidanter for å holde oss – ikke minst hjernen – i full funksjon hele livet igjennom.
Det finnes to slags vitaminer, nemlig de vannoppløselige og de fettoppløselige. De vannoppløselige skilles ut med svette og urin og kan derfor ikke overdoseres. Det er B- og C-vitaminene.
De fettoppløselige vitaminene er A-, D-, K-, E. Ved langvarig overdosering kan disse samles opp i kroppen og forårsake vitaminforgiftning.
Mineraler kalles både for mineraler og sporstoffer. Når konsentrasjonen i kroppen vår er mindre enn 1:50.000 av vår samlede kroppsvekt, kalles det for sporstoffer. Selv om de er til stede i kroppen vår i så små mengder, er de av vital betydning.

Glemsomhet, senilitet, demens
Jeg synes det er sørgelig at så mange eldre avfinner seg med at hukommelsen med årene blir mindre skarp og bare avfinner seg med tilstanden som en uadskillelig del av aldringsprosessen. Svært ofte kan åndsevnene bevares. Jo tidligere tiltak settes inn, jo større er sjansene for suksess.
Ved å rette opp på noe så enkelt som en eventuell B-vitaminmangel, er det mulig å gjenvinne tapte åndsevner og stanse en utvikling som går i retning av senilitet. Sørg for å få tilstrekkelig med B12. B12-mangel er en av de hyppigste årsakene til nedsatt hjernefunksjon hos eldre mennesker. Det regnes med at 20 % av befolkningen over 60 år lider av B12-mangel. Når alderen er 80 + er det 40 %. Årsaken til mangelen hos oss eldre er at vi etter hvert ikke lenger danner tilstrekkelig med intricit faktor i fordøyelsessystemet, noe som er nødvendig for opptak av B12. Måten å gi tilskudd av B12 kan enten være som injeksjon eller å legge en B12-tablett under tungen der den opptas av slimhinnene.
Sørg dessuten for å få tilstrekkelig med folinsyre og B6. Disse to vitaminene henger også sammen med hjernefunksjon, demens og depresjon. I det hele tatt bør alle B-vitaminer tas samlet fordi alle B-vitaminene arbeider sammen i kroppen. Så tar du et B-vitamin, så sørg for at du også tar en base av et samlet B-vitaminpreparat.

D-vitamin
Da jeg for ca 25 år siden fortsatt arbeidet som helsepleier, var D-vitaminet et av de farlige vitaminer. Man måtte passe på ikke å overdosere. Et av mine eksamensspørsmål til avsluttende eksamen som helsepleier var nettopp at jeg skulle fortelle om farer ved overdosering. Opplevelsen ligger fortsatt i bakhodet hver gang jeg tar ned et D-vitaminprodukt fra hyllene for en kunde. Jeg er glad for at vår – en gang vedtatte – viten ikke er statisk, men til stadighet er under utvikling, noe jeg også håper må være tilfellet i mange andre og tilsvarende situasjoner.
Akkurat nå ser det ut til at D-vitamin er av avgjørende betydning for vår generelle helse. Bl.a. viser flere undersøkelser at mangler du D-vitaminer, kan det øke risikoen for noen former for kreft, diabetes, beinskjørhet, nedsatt immunforsvar, hjerte/karsykdommer, visse former for gikt, m.m. Kanskje har D-vitamin så stor betydning for immunforsvaret at det – med den rette doseringen – ganske betydelig kan nedsette risikoen for luftveisinfeksjoner. Så kanskje er det slutt med å få influensa. Fordi D-vitamin er et fettoppløselig vitamin, er det undersøkelser som viser at D-vitamin som er oppløst i en oljeblanding, gir best opptakelighet. Det regnes med at ca. halvparten av alle nordmenn mangler D-vitamin. For eksempel kan man ta D-pearls fra Pharma Nord eller D-vitaminer fra Tolonen.

Selen – et ungdomsbevarende mineral.
Selen er en svært sterk antioksidant, og et livsviktig spormineral med foryngende egenskaper. Det hjelper til med å forhindre at ondartede virus slipper ut i cellene der det sprer død og ødeleggelse. Mange forskere mener at selens foryngende virkning skyldes dets evne til å stimulere produksjonen av enzymet glutathionine.
Med alderen blir kroppens selendepoter mindre. Forskere har vist at selennivået i blodet faller med 7 % etter 60 års alderen og med 24 % etter 75 års alderen.
Mennesker med for lavt seleninnhold i blodet har større risiko for hjertesykdommer, kreft og gikt. Særlig er lavt seleninnhold satt i forbindelse med lunge-, prostata-, samt tykk- og endetarmskreft. Selen kan bidra til å forynge immunforsvaret, og noen mener til og med at selen kan være med på å forlenge livet.
Undersøkelser har også vist at selen kan virke angstdempende. Så er du redd for å bli gammel, kan det kanskje være en god ide med litt tilskudd av selen. De beste resultatene forekommer når selen og E-vitaminer blir gitt sammen.
Negleproblemer i form av flisede og flekkede negler kan være et tegn på selenmangel. De beste resultatene oppnås ofte når selen kombineres med sink.
Når det er sagt så mye bra om selen, må det nevnes at selen kan overdoseres og gi leverskade og hårtap m.m. Så overhold alltid den angitte doseringen, selv om en forgiftningstilstand vanligvis først inntreffer ved doser på mer enn 2.500 mikrogram daglig.

Jern
Jern er et av de mest livsviktige spormineralene for oss mennesker. Det inngår i hemoglobinet og er avgjørende for oksygentransporten i kroppen. Det er med på å forbedre motstandskraften mot infeksjoner og hjelper til ved læring og vekst. Hvis du tar C-vitamin samtidig med et jernprodukt, forbedrer du jernopptakelsen. Mangler du jern, er det viktig å få fylt opp depotene, men deretter må jerntilskuddet også stanses, ellers kan jernet avleires i forskjellige organer der det ikke er ønskelig. Har du et stort alkoholforbruk, kan det forsterke jernavleiringen.

Uten appetitt
Mange eldre påstår at de ikke føler seg sultne. Når de spiser mindre, får de heller ikke så mange næringsstoffer og kommer bl.a. ofte til å mangle sink. Mangel på sink gir dårlig appetitt, og da er vi inne i den onde sirkelen som må brytes.

Gode, sterke knokler
Du får gode, sterke knokler ved å holde deg fysisk aktiv og i form. En kropp som får daglig mosjon, bevarer lettere kalken i knoklene. Ved daglig mosjon frigjøres ATP som styrker gjenoppbyggingen av knoklene. Husk at det aldri er for sent å styrke knoklene, uansett alder. Det kan være bra å ta et tilskudd med kalk, magnesium og D-vitamin. Ta aldri kalk uten også å ta magnesium.

Hvem trenger vitaminer og mineraler og når?
Det er gamle overleveringer som sier at vi bare trenger vitaminer og mineraler om vinteren. Slik jeg opplever det, nytes det mye usunn mat i sommermånedene. Det drikkes som regel mer alkohol, ofte følges vinen av en pose chips. Kaldt mineralvann, is, slikkerier og grillmat er også ofte på topp 10-listen.
Selv om vi synes vi spiser sunt, er kosten av dårligere kvalitet med masser av tilsetningsstoffer, f.eks. konserveringsmidler, fargestoffer, emulgatorer, stabilisatorer, for slett ikke å snakke om de hormoner og antibiotika som – fordi det er gitt til dyr – også finner veien til våre kjøttgryter. Vi har en hverdag fylt med forurensing og en til tider stresset livsførsel, så etter min inderligste mening og beste overbevisning har vi glede av vitaminer og mineraltilskudd hele året rundt. Den verdenen vi lever i i dag er vidt forskjellig fra våre foreldres. En god og allsidig vitamin-/mineralpille er lurt å ta hver eneste dag året rundt og er en god investering for helsen din.

Du behøver ikke begynne å ta enkelte vitaminer og mineraler
Du kan kjøpe gode produkter med et høyt innhold av dem alle, f.eks. Omnimin fra Biosym, Multivitamineral fra Pharma Nord, Spektro fra Naturenergi, Mivitotal, Maximum osv. Noen mennesker har det bra med et firmamerke, andre liker å bytte på. Utover basistilskuddet kan du tilsette ekstra av enkelte vitaminer og mineraler som supplement, hvis du føler at det samlede tilskuddet ikke er nok.
Gode kosttilskudd kan, etter min mening, være med på å få fart på livet.
Visste du at grønnsaker de siste 50 årene har mistet mye av sine mineraler, f.eks. magnesium, kalsium og jern.

Barn og vitaminer
Dietary Research Foundation i London gjorde en undersøkelse av 600 barn mellom 11 og 17 år der det viste seg at barnas intelligens økte med ca 4 % når de fikk en daglig vitaminpille.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.