Månedsmagasinet på Costa del Sol

Har katten din dårlig ånde eller har den vansker med å tygge, kan det være et symptom på tannproblemer. Ofte dannes det et bløtt bakteriebelegg på kattens tenner. Dette belegget forkalkes, og det oppstår tannsten, et hardt gulbrunt belegg. Tannsten forårsaker betennelse i tannkjøttet, og det dannes små åpne lommer rundt tennene som til slutt kan betyde at tennene løsner og faller ut. Betennelse i munnhulen kan også spre seg til resten av kroppen og føre til skade på hjertet og i visse tilfeller også på lever og nyrer.

Det er enkelt å kontrollere kattens tenner. Løft kattens lepper i overmunnen slik at hjørne- og kinntennene blir synlige. Sjekk om tennene er hvite og om tannkjøttet har en frisk rosa farge. Et betent eller hevet tannkjøtt, tenner med belegg eller misfargede tenner kan tyde på en infeksjon i munnhulen. Hvis det er tilfelle, bør du kontakte en dyrlege og få katten din undersøkt.

Behandling
I visse tilfeller er det nødvendig å bedøve katten før den behandles. Før behandlingen undersøkes tennene og munnhulen for å kunne bestemme hvilken behandling som er best. Deretter renses tennene, og belegget fjernes med ultralyd. Deretter poleres tennene slik at de får en glattere flate der bakteriene har vanskeligere for å sette seg fast. Av og til kan det også være nødvendig å fjerne løse eller skadede tenner.
Kanskje kan det også være nødvendig å operere tannkjøttet hvis det skulle være huller/lommer i det. Siste del av behandlingen er en etterbehandling med et bakteriedrepende middel. Etter denne grundige behandlingen forsvinner betennelsen, og tannkjøttet begynner å bli bra. Husk at det bare er en dyrlege som kan og må foreta en slik behandling.

Forebyggende midler
Mens katten din er ung, kan du begynne å børste tennene med en egnet tannpasta. Det finnes en tannpasta spesielt til katter. Derimot anbefales det absolutt ikke å bruke vanlig tannkrem til mennesker. For å unngå problemer med kattens tenner og tannkjøtt, bør tennene børstes en gang i uka. Dessuten må man også sørge for å gi katten riktig fôr. Det beste er å gi katten tørrfôr av høy kvalitet. Det hjelper også katten til å tygge ordentlig.
Selv om katten din undersøkes hos dyrlege en gang i året for å bli vaksinert, er det nødvendig at man løpende holder øye med kattens tenner slik at den unngår helseproblemer på lengre sikt.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik, autoriseret dyrlæge, D.V.M

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.