Månedsmagasinet på Costa del Sol

8.000 døde fugler i Italia, flere tusen døde fugler andre steder i verden. 100.000 døde fisker av uforklarlige årsaker. Alle naturkatastrofene som heten i Russland, oversvømmelsene i Pakistan og Australia og mange flere steder som alle synes å ramme når de hadde størst betydning for innhøstningen. Er katastrofene menneskeskapte? Og hvilken betydning vil de ha for matvaresituasjonen, prisene og verdensøkonomien. Hvor er vi på vei med etikken vår? Økende overvåkning og kontroll, samt flere ting å bekymre seg for hadde hopet seg opp i sinnet mitt og påvirket nattesøvnen slik at jeg hadde vansker med å få sove. Da jeg endelig falt i søvn, ble det bare få timer med urolig søvn. Jeg var rett og slett blitt så overtrøtt i hodet at jeg ikke kunne falle i søvn – helt til en svært god venn en dag sa at han syntes at jeg var blitt litt ustabil i humøret i et siste. Det såret meg dypt, men jeg visste øyeblikkelig at jeg måtte få en prat med meg selv. Jeg kan ikke endre verden, men jeg kan medvirke til at mine omgivelser har det godt og trygt. For å komme dit og finne roen og harmonien, måtte jeg starte med å få en ordentlig nattesøvn slik at jeg igjen kan nyte livet og håndtere dagens utfordringer og gleder.

Søvn som anti-aging
Søvn er en av de aller beste måtene for å optimere veksthormonet som nedsetter aldringsprosessen. Når du er i en dyp søvn, repareres cellene, hjerterytmen avtar, blodtrykket faller litt, oksygenforbruket nedsettes, åndedrettet blir langsommere, hjernebølgene skifter til alfabølger og bevisstheten forsvinner. For lite søvn gjør at vi eldes raskere. De fleste av oss kan klare noen få dager med mindre søvn, men vi behøver bare å se oss selv i speilet for raskt å oppdage at de mørke rendene under øynene blir forsterket, og huden blir grå og glansløs.
Det er viktig at vi prioriterer 7 – 8 timers god søvn hver natt. Naturlig, forfriskende søvn er den billigste og letteste veien for å utsette aldringen.

Søvn og immunsystem
Søvn er livsviktig. Får du for lite søvn gjennom lang tid, er det undersøkelser som viser at immunsystemet faller opp til 30 %. For lite søvn kan også få smertetilstander til å synes verre.

Søvnløshet
Er dessverre et svært vanlig problem som jeg tror vi alle utsettes for, før eller siden. Det anses at minst 10 – 15 % av oss jevnlig plages av søvnvansker eller søvnforstyrrelser. Mange mennesker blir desperate og griper til sovemedisin når de ikke får sove, men vær oppmerksom på at søvnkvaliteten reduseres og at vi lettere går trette gjennom dagen. Det kan være vanskelig å komme ut av medisinen, og det kan saktens gå en uke fra du stanser med sovepillene, til din egen søvnrytme fungerer normalt igjen. Er du nødt til å ta sovemedisin ab en eller annen grunn, så ta det bare et par uker.

Hva kan jeg selv gjøre for å få god nattesøvn
Mosjon i passende omfang kan medvirke til en god nattesøvn. Jeg er av den overbevisning at en frisk spasertur om ettermiddagen eller en svømmetur kan medvirke til å sovepillen blir overflødig. Like viktig er det med visse sengetidsritualer. Pass på at dørene er låst, drikk en kopp avslappende te eller et glass varm melk med honning, spis et stykke rugbrød med ost eller jordnøttesmør, rist putene, osv. Slutt med å spise for mye eller drikke stimulerende drikke før sengetid. Avslutt dagen med å lytte til rolig musikk som du liker. Sørg også for at det er en god atmosfære mellom dere som er sammen og unngå skjenning eller store diskusjoner rett før sengetid. Ha en lett og hyggelig bok liggende, slik at du med den lett kan falle i søvn. Alle krimseriene på TV som alltid sendes sent om kvelden, er absolutt heller ikke ideelt for god nattesøvn.
Det er ikke noe som er verre enn kalde føtter når det gjelder å holde deg våken. Plages du av kalde føtter, så ta på et par sokker eller sørg for en god varmeflaske eller smør føttene med Aloe Vera Heat som gir varme.
Putt fire dråper essensiell olje av lavendel på hodeputen. Det kan du også bruke hvis du har babyer eller barn som ikke kan sove. Da skal det bare en dråpe til. Det er svært viktig at barn og babyer sover godt, både har de og vi en bedre hverdag. Barn og babyer vokser når de sover, så det er av vital betydning for veksten deres at de har gode søvnvaner.
Bachs blomstermedisin kan også være til stor hjelp. Her må du bare regne med at virkningen ikke inntrer akkurat med det samme.

Melatonin og tryptofan
Når det blir mørkt, produserer hjernen vår melatonin. Det er naturens hjelp for at vi skal bli søvnige. Etter hvert som vi eldes, produserer hjernen mindre melatonin. Melatonin er en kraftig antioksidant. Det antas av noen eksperter å være en av de kraftigste hormonene i kroppen vår. Har du alvorlige søvnproblemer, kan det være bra med en selvdisiplin som gjør at du slår av tv og datamaskin kl. 20, så melatoninnivået kan stige automatisk og hjelpe til med søvnen. Melatonin kan ikke selges i Spania, men du kan hjelpe melatoninproduksjonen og kanskje dermed få bedre søvn, ved å drikke et glass varm melk med honning som inneholder stoffet tryptofan som er byggesteiner for både serotonin og melatonin. Sukkerinnholdet i honning øker opptaket av tryptofan. Drikker du ikke melk, kan soyamelk med enten banan- eller ahornsirup brukes. Tryptofan kan også tas i pilleform som 5 HTP. Tryptofan brukes både ved gikt, søvnløshet og nedtrykthet som preges av søvnløshet. Stoffet brukes også ved visse typer smerter. Mange med fibromyalgi er glade for tryptofan. Annen mat som inneholder tryptofan er kalkun, hytteost, bananer, avocado, hvetekim og fisk.

Kaffe, koffein og andre søvnforstyrrende ingredienser
Koffein framkaller svært forskjellige reaksjoner hos forskjellige mennesker. Koffein kan virkelig sette hjernen i alarmberedskap. Så det kan være en svært dårlig ide å spise/drikke noe med koffein sent på ettermiddagen dersom du vil sove godt. Andre menneskers hjerne reagerer overhodet ikke på koffein. Det må hver enkelt selv finne ut av.
Unngå også sukker og det trede krydderet (621, MSG) og vær forsiktig med sterkt krydret mat. Spis ikke for store måltider med masser av rødt kjøtt skylt ned med masser av rødvin før du skal sove. Alkohol får deg kanskje lettere til å falle i søvn, men det blir ofte en forstyrret søvn.

Sovetidspunkter
Har du søvn eller stresssymptomer, kan det i en periode være bra med søvndisiplin. Du skal aller helst være i seng og klar til å sove kl. ca. 22.30. Mange mennesker ler av meg og sier at det er umulig her i Spania, men det bestemmer nå en gang du selv. Gi det en sjanse og se hvor mye det betyr for ditt optimale velbefinnende. Holder du deg opp til kl. 23, er det nemlig ofte slik at man blir rammet av en ny energi, og da er det lett å fristes til å holde deg opp til kl. 01 eller 02. Noen mennesker forteller at de føler seg mer energisk i akkurat dette tidsrommet enn ellers i løpet av døgnet. La meg klart slå fast at det slett ikke er sunt og slett ikke sunt for binyrene. Har du en tendens til å våkne mellom kl. 03 – 05, kan det være tegn på binyretretthet. Slutt med å stå opp til datamaskinen for å lese morgennyhetene og unnlat å zappe rundt på tv. Har søvnen vært urolig, kan det til tider være godt å sove til kl. 08 eller 09 om morgenen. Et par timers søvn sent på morgenen kan virke helt magisk, og mange mennesker forteller meg at de sover fantastisk godt på dette tidspunkt. Derfor er det slett ikke så dumt å sove lenge i weekendene!

Kosttilskudd
Der finnes gode kosttilskudd som kan være svært tjenelige, avslappende og hjelpe mange mennesker til å falle i søvn og sove natten gjennom.
Av mineraler kan det ofte være en god hjelp å ta tilskudd av kalk og magnesium om kvelden før du legger deg.
Det er også mange urter som brukes til bedre søvn, f.eks. humle som finnes i Roli*nat eller Prosan Nat. Baldrian finnes også i Valerina. Kamille, Sitronmelisse og lakris er også beroligende urter. Urtene virker best når de tas i forskjellige kombinasjoner.
Jeg tar selv alltid litt ren lakris før jeg går til sengs. Det hjelper binyrene og gir en bedre søvn.
Det finnes mange sammensatte urteteer som hjelper til å gi en deilig søvn, f.eks. Godnat urtete fra Fredsted eller Sleepytime fra Celestial, mfl. Det kan eventuelt være en god idé å ta en teskje honning i teen.
Ashwganda er ikke en beroligende urt, men er god til å normalisere kolesterol og kjønnshormoner som også kan medvirke til søvnforstyrrelser.
Årsaken til søvnløshet kan også være B-vitaminmangel, særlig B1 – B3 –og B6. Men B-vitaminer må alltid tas om morgenen.
B3(Niacin) er kjent som en god ”sovepille”. Ta f.eks. 500 mg før du går til sengs. Det er ofte et symptom på manglende B3, hvis du lett faller i søvn, men så våkner mange ganger i løpet av natten. D- vitamin kan også være en hjelp. Husk å tilføye hele spekteret av B-vitaminer i et godt multi-B-produkt om morgenen fordi alle B-vitaminene jobber sammen.
Fiskeolje med DHA har en god effekt på både hjerne og nervesystem.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.