Månedsmagasinet på Costa del Sol
La oss legge bak oss slankehysteriet

La oss legge bak oss slankehysteriet

Del

Vi er kommet til frem til februarmåned, hvor vi etter vært kan begynne å legge bak oss slankehysteriet fra julen og nyttårs feiringer, og vi ser på ny frem til vårens lyse og oppløftende dager, med hyggelige lunsjer og gode middager, men dog, med ettertanke til de løfter vi ga oss selv på nyåret, om å tenke positivt på riktig kosthold og fornuftige måltider.
Ja, vi må gjerne fortsatt tenke på både karbohydrater og proteiner i våre måltider, men samtidig må vi også få lov til å hygge oss med god mat, og ikke minst, god drikke.
Og hvis vi nå skal riktig kose oss med et godt måltid, og samtidig ha i erindring våre løfter om å legge litt om på kostholdet, hva skal vi da gjøre??
Tja, det er vel mange meninger om dette, men jeg vil nok fortsatt påstå at måltidene gjerne kan inneholde de beste fiskeretter av både hvit og rød fisk, med gode salater, friske grønnsaker og minimalt av poteter og kremfyldige sauser.
Og av kjøtt kan vi finne deilige, blodige stykker, både av okse og lam, selv om jeg nok ville foretrekke and, kalkun og kylling.
Og mat er jo generelt sååå deilig, og ikke minst, nødvendig, for at kroppen vår skal fungere bra gjennom dagen, så, da er det bare å finne ut av hva vi ønsker, hva kroppen og ganen vår begjærer, og nyte det vi bestemmer oss for å spise☺

En svakhet for pateer
Selv har jeg en svakhet for pateer, disse nydelige, deilige små posteiene, som fyller opp munnen av vellyst, og gir en fantastisk opplevelse av smak og nytelse.
Når du kommer inn i en god matbutikk her på Costa del Sol, vil du finne stort sett et svært rikholdig utvalg av de beste råvarer, og ser du etter pateer, ja, jeg kan love deg – her finnes det mye å velge mellom.
Selvfølgelig er det fristende å kjøpe en deilig gåseleverpatè, men med tanke på våre løfter fra nyttår, om ikke for mye fett, finnes det et rikholdig utvalg av andre pateer, og jeg vi da anbefale en and, kalkun eller kyllingpatè, gjerne inneholdende forskjellige krydder, paprika, oliven, champignon, som setter den ekstra smaken, og som gjør disse pateene til en smaksopplevelse…

Og hvordan serverer du denne pateen?

Igjen er det nok flere meninger om hvordan du bør gjøre dette, men følger du meg, så skaffer du deg litt god frisk salat, gjerne issalat, som kuttes opp og tilsettes litt ruccola, små faste tomater som skjæres opp i tynne skiver, rød løk som kuttes opp i små biter, sort oliven uten stener som kuttes opp i skiver, rød paprika som kuttes opp i små biter samt litt små biter av blanchert (lettstekt) champignon (som nå er kald) og blander alt dette sammen til en salat, tilsatt litt oliven olje.
En liten ekstra spiss på dette, er å ta et hardkokt egg, kutte dette opp i små biter, og blande dette sammen med det øvrige.
Det er viktig at du ikke bruker for mye av de mest sterke ingredienser, som for eksempel rød løk og paprika, slik at de tar smaken av pateen.
Når salaten er anrettet på tallerkenen, tar du pateen og skjærer denne i tynne skiver, eller du former den i en teskje som små terninger, og legger disse opp på salaten.

Prøv å unngå fristelsen til å bruke hvitt brød eller toast, men bruk i stedet grovt brød, gjerne med fiber, og server dette til salaten.
Jeg kan love deg en nydelig opplevelse…. Hmmmm.

Søt hvitvin – av råtne druer
Og, skal du fortsatt tviholde på ”den slanke linje”, kan du jo gjerne drikke litt vann til måltidet, men kjære deg, litt godsaker skal vi jo unne oss, ikke sant??
Personlig foretrekker jeg da en søt hvitvin til pateèn, og som utdannet Somelier (vinkelner) for franske viner, setter jeg jo utrolig pris på en smak av en Sautern eller Barsac vin.
Disse søte franske vinene, som kommer fra Sauternes distriktet (Graves) i Frankrike, i nærheten av Bordeaux, og hvor fellesbetegnelsen kommer fra et distrikt på 5 kommuner, hvor de mest kjente for oss er Sauternes, Bommes og Barsac, og som regnes som de søteste vinene i Frankrike.
Disse vinene får, etter en lengre flaskelagring, en rosinliknende lukt og smak, likesom de også får en brunaktig farge, og de kan gjerne ha noen års lagring på flaske før de drikkes.
Hva er det da som er så spesielt med disse vinene?
Jo, vinene kalles også for ”edelråteviner”, og på godt norsk, menes det at vinene kommer fra druer som er råtne…
Tenk deg, og drikke nydelige viner fremstilt av råtne druer.
Jordbunnen i distriktet er grus og kalkholdig leirjord, og druesortene er Semillon, Sauvignon Blanc og Muskatell.
Det som spesielt særpreger disse vinene, er deres enorme sødme, fyldige bukè og relativt høye alkoholinnhold, som ligger på et sted mellom 12.5 og 14 volumprosent.
Det helt spesielle ved denne produksjonen er innhøstingsprosessen, som er at når druene begynner å bli modne i midten av september, så fjernes bladene på vinrankene, slik at sollyset slipper bedre til, og sporer fra muggsoppen, Botrytus Cinerea, som angriper druen, perforerer skallet ved veksten, og får dermed druen til å skrumpe inn.
Dette skjer ved at vanninnholdet fordamper og sukkerinnholdet blir mer konsentrert, og innhøstingen skjer da når druene har fått denne modenhetsgraden.
De blir da plukket enkeltvis, og innhøstingen, som starter i midten av september og varer helt ut til slutten av desember, skjer mellom åtte til ti ganger.
Dette medfører en utrolig kostbar innhøsting, og som gjør at disse vinene har en høy utsalgspris.
Det som også kan skje, er at hvis høstværet er fuktig, så utvikler det seg andre råtesopper, og da blir druene ødelagt.
Det mest kjente vinhuset for produksjon av Sautern, er Chateau d`Yquem, som helt tilbake til 1855, ble tildelt tittelen ”Grand Premier Cru” for sin vin, og som er en egen klasse bare for vinen fra dette vinslottet.
Ved et besøk jeg hadde til dette vinhuset for noen år siden, ble jeg fortalt at for en periode på 10 år, så var de glade hvis 3 av disse årene kunne ha et klima som ga en god utvikling for muggsoppen Botrytus, og dermed også vin av høy kvalitet, og det som da gjorde at disse vinene ble så dyre i produksjon, var at for hver 100 hektar vinmark, så fikk de bare 900 liter vin, eller ca 1200 flasker.

Valg av vin – fransk eller spansk
Selv om jeg helt frem til jeg kom til Spania i 2006, alltid har vært veldig frankofil, må jeg jo innrømme at jeg etter hvert også begynner å lære mer og mer om Spania, og ikke minst produksjon av vin, sherry og brandy…
Og med tanke på valg av drikke til min patè, så er det faktisk også mye spennende å prøve fra dette landet som jeg nå bor i, og jeg har tidligere skrevet om både den søte sherry fra Jerez, Pedro Ximenes, de søte vinene fra Málaga og Manilva, og den vinen som virkelig imponerer meg, er den søte Dulce vinen fra Vino de la Tierra, Valles de Sadacia, og som heter Melante Dulce.
Denne vinen kommer fra Bodega Castillo de Maetierra, og er en fremragende vin, med de samme kvaliteter som viner fra Sautern og Barsac, dog med litt mindre alkoholvolum med sine 11.5 prosent, men med kanskje litt mer spansk fylde og smak, og med det mener jeg at vinen har litt mer sødme enn de franske, og er litt mer ”rund” i smaken.
Så, valget er tatt, og jeg bestemmer meg igjen for å holde meg til varer fra det landet jeg nå bor i, og åpner en flaske Melante Dulce til min paté, lagret i vinskap for hvite viner på ca 10 grader.
Fremragende valg… og når pateen er fortært, og det er mer vin igjen, må jeg jo velge ut noe annet å spise som passer til denne vinen, og velger da en deilig, fransk blåmuggost, bare med litt blå druer til, og helt til slutt, en liten skål med skogsbær og vaniljeis. Herlig!
Så, da endte dette måltidet opp som en tre-retter, fortsatt innenfor mitt ønske om å ikke spise noe veldig fetende, men deilig var det, ikke minst med denne søte vinen fra Spania, muligens med litt for mye druesukker, med dog, vi skal jo unne oss litt da.
Og til deg, kos deg med det du ønsker, både av mat og drikke, for husk, du bestemmer selv over dine ønsker og mål, og ta gjerne med deg ordene til den evige optimist, Lord Chesterfield, som uttalte;
”Vær klokere enn andre mennesker – hvis du kan…
Men – ikke fortell dem at du vet det!”

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.