Månedsmagasinet på Costa del Sol
Julen skaper noe ekstra for alle

Dagene rundt og under Julehøytiden, er noen merkelige dager. Jeg har mange gode venner, fra den ene siden som gode personlige kristne, og til det helt motsatte, som overbevisste ateister og human etikere. Men, det merkelige er at julen og høytiden binder oss alle sammen.
Hvorfor, ja det har jeg ofte tenkt på, ikke minst på grunn av min egen utvikling innenfor religionen, min egen tro, som forandres på en merkelig måte etter hvert som årene går, og jeg begynner å bli ”voksen”.
Det er noe med denne høytiden som rører oss alle, med julemusikk fra radio og tv, juleprogrammer for barn, hvor noen stammer fra den tiden jeg så vidt var kommet til denne jorden, og i erindring av dette, kommer følelsene frem. Og minnene.
Det er faktisk ganske fantastisk hva denne helt spesielle høytiden klarer å gjøre med oss, og jeg tror at spesielt det sakrale, lyden av toner med musikk som fremkaller minner, er med på å gjøre det slik at selv de mest aktive ateister blir grepet av dette.
Og, ikke minst også duften av mat fra de utallige kjøkkener, som overgår hverandre i den mest fantastiske duft av stekt svineribbe, dampet pinnekjøtt, stekte medisterkaker og pølser, juleskinke, juletorsk og lutefisk, kålrabistappe, surkål og rødkål, tyttebær og sauser…
Herlighet, er det rart vi lar oss fascinere.
Og, det er akkurat det vi gjør, år etter år, lar oss være med på lunsjer og middager, den ene mer overdådig enn den andre, med alt dette deilige julehøytiden byr på, av fett, karbohydrater og proteiner, samt litt juleøl, aquavitt, deilige viner og med litt hjemmelagde julekaker til slutt.

Januar – en måned til ettertanke
Og så kommer januarmåned, etter alle herligheter med julelunsjer og middager i desember, som gjerne avslutter året med en gedigen nyttårsfeiring, da gjerne med kalkun eller and på menyen, samt en del andre for og etter retter, og, hvor skal det egentlig ende.
Ja, vi er nå i alle fall i januarmåned, og kan gjøre noe med vårt daglige inntak, ved å tenke litt sunn mat, litt god fordeling av karbohydrater og proteiner, og husk, at fett også er viktig for kroppen, selv om det kan høres litt merkelig ut, etter noen uker med inntak av masse fett.

Her kommer alvoret
For at kroppen vår skal fungere optimalt, må vi ha fett i kroppen vår, og for menn tilsier dette ca. 70 gram fett pr. dag, og for kvinner ca. 50 gram pr. dag.
Når det gjelder proteiner, er ikke dette noe som kroppen vår krever masse av hver dag, men det er nødvendig for celleveksten og for fornyelse av cellevevet, og dessuten danner de stoffer som beskytter kroppen mot infeksjoner, men, vårt daglige proteinbehov er relativt lavt.
For å ha et fornuftig kosthold, er det viktig med et balansert inntak av karbohydrater, som regnes som en avgjørende betydning for kroppens energitilførsel, og karbohydrater finnes i form av sukker og stivelse i korn og kornprodukter som mel, brød, pasta, poteter og i mindre mengder av nøtter, frukt og sukker.

Faglært kokk – egen diagnose


Som faglært kokk, og også med videreutdannelse på helsekost og vegetarmat, har jeg alltid selv prøvd å spise den maten jeg føler er riktig for meg, men da jeg i 1997 fikk diagnosen fibromyalgi, som er en muskelsmerte syndrom, fikk jeg tilbud om en pillekur, som jeg aksepterte.
Dette var en såkalt ”lykkepille”, og skulle hjelpe meg mot smerter, men endte opp etter 4 måneder, med en vektøkning på 35 kilo. Du kan selv tenke deg mine følelser og tanker. Men, klarte i alle fall å gå ned igjen ca halvparten av vektøkningen etter ytterligere 6 måneder, men det var allikevel ikke bra nok for meg.
Det ble trening på helsestudio, omlegging av kosten, men, jeg hadde fortsatt et yrke i hotell og restaurant, med alle de utfordringer dette innbar, med prøvesmakinger, nye vinkart med smakinger, men klarte etter hvert allikevel og nå et nytt mål for min vekt.
Selvdisiplin er utrolig viktig hvis du ønsker å gå ned i vekt, og det er dessverre så alt for lett å falle for fristelser.
Men vi som er så heldige å få bo her nede, har i alle fall en fordel som mange kan misunne oss hjemme i Skandinavia. Vi bor ved Middelhavet, og gjennom de siste årene, har flere kostholdseksperter brukt stor oppmerksomhet på akkurat dette området.
Det drives en utstrakt virksomhet i forskning rundt teorien om at kosthold med olivenolje, store mengder av sjømat, frisk frukt og grønnsaker, kombinert med et minimum bruk av rødt kjøtt og animalsk fett i form av smør, fløte og fett, kan settes i forbindelse med lav forekomst av hjertesykdommer, fedme, diabetes og kreft.

MIN egenerklæring
For ett år siden la jeg på meg ganske mye, og hvorfor, kan jeg faktisk ikke forklare deg, men, høyst sannsynlig en blanding av for mye mat til ulike tider, stort sett spising alt for sent på kvelden, litt vin og en drink etter arbeidstid, som da alltid er på natten, og ikke minst, alt for lite mosjon og alt for mye bilkjøring.
Jaja, så må da noe gjøres med dette, tenkte jeg utover våren, mens vekten ikke ønsket å gå ned fra sitt nye nivå.
St. Hans aften 2010 nøt jeg 3 kyllingpølser med lompe, og, det ble de siste ut det året.

Hva med DIN egenerklæring
Så, hvis du føler at du har spist for mye nå i julen, ber jeg deg tenke på både fett, proteiner og karbohydrater, men, samtidig på ditt eget velvære. Du må ikke bli fanatisk, men ta det i ditt eget tempo som passer deg best, for, det er bare DU som kan gjøre noe med dette, hvis du føler behovet er der.
Gjennom årene er vi jo blitt presentert for utrolig mange ulike slankekurer, av forskjellige kvaliteter og fremgangsmåter, og jeg tror nok at de alle har sine gode hensikter, for å hjelpe folk med vektproblemer, men selv har jeg laget min egen kur, som er en blanding av Grethe Roede og Mr. Fedon, og som har ført til at jeg har gått ned 20 kilo siden St. Hans aften og frem til nyttår.
Jeg har i alle år hørt at jeg skal spise lite og ofte, og da gjerne en ca 5 til 6 ganger om dagen, og dette, for å holde forbrenningen i gang.

Min dag
Jeg hater tidlige frokoster, så dette kuttet jeg tidlig ut, og min frokost, passes best ca kl 12.00.
Og, da hadde jo også kombinert dette med lunsj, så da var denne også passert.
Middag, ja, en eller annen gang ut på kvelden, men, ikke alt for sent. Og, sånn totalt for dagen og mine måltider, så spiste jeg da jeg følte for det, ingen press av mat uten å føle litt sult.
Kuttet ut alt vanlig brød, men beholdt til noen av måltider, de typisk tyske grovbrød og også knekkebrød med fiber fra Wasa, samt egg, enten kokt eller som eggerøre, hvitt kjøttpålegg av kalkun eller kylling, sild og ansjos og deilige skiver av røket laks fra Norge.
Hvis jeg følte behov for et mellommåltid, tok jeg en deilig salat med tunfisk eller reker, eller en omelett med de samme ingredienser, og helt uten brød. De fleste middager for meg det siste halve året, har vært med fisk.
Nå skal jeg jo innrømme at dette ikke har vært noen katastrofe for meg, da jeg faktisk elsker å spise fisk, i ulike varianter, og, hva er det ikke Middelhavet kan tilby. Selv foretrekker jeg hvit fisk, og da servert med en lett skysaus eller litt smør, friske grønnsaker eller en passende salat.
Men for all del, du må gjerne glede deg med litt kjøtt også, og selvfølgelig vil jeg da gjerne anbefale deg litt hvitt kjøtt som kalkun og kylling, men husk, ikke bli fanatiker, så gjerne kos deg med litt rødt kjøtt, da helst indrefilet av okse.

Gled deg over dagen i dag – nytelsene og forandringene
Jeg må innrømme at jeg noen dager i denne prosessen, har følt at jeg har fått nok mat, at maven har fortalt meg at ”nok er nok”, og da sto jeg over neste måltid, uten å tvinge på meg noe jeg ikke ønsket. Og denne følelsen av å kjenne at du kan vente litt med et måltid, kjenne at du igjen begynner å bli sulten og gleden ved å se frem til dette måltidet, er en god fornemmelse.
Så til deg, som nå føler at du har fått nok av diverse julemåltider, og at magefølelsen er slik at du føler for en forandring, så gjør som meg, bare bestem deg for en dag, og si til deg selv at fra nå av, og i tiden fremover, blir det sunn og lett mat, med minimalt av brød, litt mer egg enn vanlig med deilig tilbehør som sild og ansjos, litt gode mellomretter og senere middager, uten for mye poteter og sauser.

Bland sammen den salaten du alltid har drømt om
Og, du kan jo også bare lage deg en kjempegod salat, fyll den med alt det du liker best, som for eksempel grønn salat av issalat og rucola, litt soltørkede tomater, godt modnete spanske tomater, litt friske urter, revne gulrøtter, frisk asparges, oliven, rød løk og hvitløk, rød eller grønn paprika, champignon, squash og deretter fylle den opp med nydelige spanske ingredienser som tunfisk eller reker, artisjokkhjerter og hardkokte egg. Og dressing, ja bruk det du føler for, men jeg ville nå aller helst anbefale deg en deilig spansk olivenolje.
Husk, at det viktigste for deg som ønsker å gjøre noe med vekt og kropp, etter en lang julefeiring, er å ta vare på deg selv, lytte til signaler fra kroppen og gi deg en vellyst til å møte våren med glede og forventning.
Dette innebærer også at det ikke er godt nok bare det å kutte ned på måltider og usunne spisevaner, men også begynne med litt ekstra mosjon, som kan være en liten hyggelig spasertur rundt i området hvor du bor, eller et besøk til et treningssenter, og kanskje også få en deilig varm badstu.

Til ettertanke
Det er lenge siden jeg har kommet med sitater, men med en slik passende anledning, som nå i årets første måned, og med gode forsetter for trivsel og velvære, tenker jeg på et sitat fra en ukjent filosof, om forskjellen mellom en optimist og en pessimist, hvor det står skrevet;

”Optimisten ser en sjanse i alle vanskeligheter –
og pessimisten vanskeligheter i hver eneste sjanse.
I det lange løp kan det godt hende at pessimisten får rett –
men optimisten har hatt det så mye morsommere i mellomtiden!”

Så med ordene til F. Scott Fitzgerald, ønsker jeg dere alle et riktig godt nyttår, og håper på masse hyggelig lesning i året som akkurat er begynt, og ikke minst lykke til med fornuftige spisevaner, i alle fall, til vi er kommet ut i februarmåned.

”Livskraft viser seg ikke bare i evnen til å holde ut –
men også evnen til å begynne på nytt!”

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.