Månedsmagasinet på Costa del Sol
Her er 25-års jubilantens hemmelighet

Her er 25-års jubilantens hemmelighet

Her er den nye vidundermaskinen som fysioterapeut Rolf Martinsen er helt alene om på Costa del Sol. Etter bare to måneder har flere pasienter nytt godt av trykk- sjokkbølgene den sender inn i kroppen din.

Da nordmannen Rolf Martinsen etablerte seg som fysioterapeut midt på 1980-tallet, var han alene på Costa del Sol. Når hans ”Clínica PhysioSpain” denne måneden fyller 25 år, er konkurransen beinhard.

Fysioterapeut Rolf Martinsen.

Men Martinsen har et hemmelig våpen: Det tipptopp moderne apparatet som sender trykkbølger og fokuserte sjokkbølger inn i kroppen din er han nemlig helt alene om her på kysten. De finnes bare to tilsvarende apparater, men for å nyte godt av dem må du til Barcelona og Sevilla!

– Med dette apparatet kan jeg forbedre sirkulasjonen og vekke stamcellene til live. Det kurerer ikke bare senebetennelse, kalkskuldre og hælsporer, men bedrer også sirkulasjonen i kroppen, kan lege koldbrann, bygge nye blodårer, kurere forstørret prostata, skape nytt vev og dermed sørge for raskere sårbehandling, i tillegg til at apparatet også er bakteriedrepende, forklarer Martinsen.

Avansert utstyr
Den nye vidundermaskinen ble anskaffet for bare to måneder siden, og da til den nette sum av 50.000 euros. Men Martinsen mener investeringen allerede hår båret frukt:

– Flere av mine pasienter har allerede hatt stort utbytte av behandling med det nye apparatet.

Han forklarer det er snakk om å sende lynraske ”prosjektiler” med sterkt trykk inn i vev som skal behandles.

– Siden vi startet klinikken her nede i Fuengirola for 25 år siden har fysioterapifaget gjennomgått enorme endringer. Selvsagt handler det fortsatt om å gi manuell terapi av både muskler og vev, men faget handler i dag mer om å se årsakssammenhenger bak pasientenes problemer. I tillegg kan vi tilby ultralydskanning i nær framtid, sier han.

Smerter på topp
Overbelastninger, bl.a. gjennom golf, tennis og løping, passivitet ved altfor lange økter foran tv og dataskjermer og feilstillinger knyttet til for eksempel arbeidssituasjoner, vil alle før eller senere gi smerter i ledd og muskulatur. Og når smertene kommer, er det Rolf Martinsens tur. Han knar opp vonde rygger, nakker, skuldre, ledd og muskler.

– 98 prosent av pasientene mine plages nettopp av overbelastninger og smerter. Det er slett ikke så unaturlig, for gjennomsnittsalderen på pasientene er relativt høy, og som kjent vill belastningsskadene gjerne melde seg i godt voksen alder, forklarer Martinsen.

I den 180 kvadratmeter store klinikken er det satt av plass til ulike typer treningsutstyr. Rolf Martinsen bruker selv stedet for å holde seg i form.

Flere enn 9.000 pasienter
I løpet av de 25 årene Clínica PhysioSpain har drevet praksisen i Fuengirola, regner Martinsen med at over 9.000 pasienter har vært innom dørene i det 180 kvm store lokalet på Avenida Ramón y Cajal 52, samme gata som bussen bruker fra Fuengirola sentrum østover til Los Boliches.

– Vi har hele tiden holdt til her. Svært avgjørende for at vi valgte akkurat disse lokalene var at det fulgte med telefon. I 1985 var det nemlig ikke så lett å skaffe seg telefon her i byen, sier Martinsen som før han flyttet til Spania drev privat praksis i Malmö i Sverige fra 1976 til 1984.

– Skandinaver er liksom ”basen” min, sier han: – I starten behandlet Martinsen spesielt mange dansker. Han mener grunnen var at danskene på den tiden hadde spesielt gode forsikringsordninger som gjorde at de slapp billig unna ved fysioterapibehandling. Etter hvert kom både svensker, nordmenn og engelskmenn.

– Jeg har nok pasienter fra minst 15 forskjellige land, sier han.

Sol, varme og fysioterapi
I forhold til dagens norske regler, kan pasienter fra Norge med forhåndsgodkjente rekvisisjoner fra HELFO, reise til Spania og la Martinsen stå for den fysikalske behandlingen, samtidig som man nyter sol og varme.

– Mange av pasientene mine gjør det slik. Alle over 50 år har jo minst to fysiske plager. Jeg har en jevn pågang og har nok mellom 10 til 15 norske pasienter daglig som kombinerer et opphold her nede med fysikalsk behandling. Egenandelen som pasientene selv må dekke er 12 euros, resten av oppgjøret skjer mellom HELFO og Martinsens klinikk.

Rolf Martinsens klinikk har holdt til i samme lokaler gjennom de 25 årene klinikken har eksistert. – Jeg har ingen planer om å trappe ned, sier han.

– Denne delen av jobben tar Susanne, kona mi seg av, forklarer han. Det er hennes stemme du hører når du ringer til klinikken for å bestille time eller for å spørre om andre ting.

Dermed blir det gjerne lange dager når norske trekkfugler flytter ned til Costa del Sol i september og fram til de reiser tilbake til Norge i mai.
– Det er slett ikke så sjelden at arbeidsdagen går fra åtte om morgenen til halv sju på kvelden, sier Martinsen.

Tett oppfølging
– Jeg pleier å si at vi bruker 40 år på å bryte ned kroppen og de neste 40 på å rette opp skadene, sier han og framhever at han sammen med hver ny pasient bruker tid på å finne ut hva skader og smerter skyldes.

Han legger vekt på at kroppen må sees på som en helhet og at behandlingen må ha det som utgangspunkt.

– Siden jeg startet min praksis, har det skjedd mye innenfor fysioterapibehandlingen. Det er kommet mange nye behandlingsformer og svært mye nytt teknisk utstyr. Jeg legger stor vekt på å følge med i den faglige utviklingen for å følge opp pasientene tett, sier Martinsen. Han anslår at han drar på kurs minst tre ganger i året for å henge med, i tillegg til at bruker internett og faglitteraturen aktivt for å holde seg faglig oppdatert.

Ved spesielle behov får klientene sitt eget treningsprogram som de kan følge opp i Martinsens eget treningsstudio vegg i vegg med massasjebenkene. For klienter som bruker rullestol, har Martinsens klinikk det store fortrinnet at pasientene kan kjøre helt fram til inngangsdøren.

 


Klart for feiring
Clínica PhysioSpain feirer sine første 25 år på kysten ved å invitere gamle og nye klienter på tapas og vin. Markeringen finner sted i klinikkens lokaler på Avenida Ramón y Cajal 52 fredag 22. oktober mellom kl. 14 og 18. Alle er hjertelig velkommen.

Av Arne Bjørnedal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.