Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk gründer med spansk suksess

Norsk gründer med spansk suksess

”If you can dream it you can do it” sa Walt Disney. Det samme synes å gjelde for den norske gründeren av MASmovil, Christian (Chris) Nyborg. Nordmannen var dristig nok til å ta opp konkurransen med de store, Movistar, Vodafone og Orange. For å starte en spansk mobiltelefonoperatør i konkurranse med disse kreves det visjoner og dristighet og ikke minst kompetanse. Når man er i besittelse av disse egenskapene så er det kun hardt arbeid, stayerevne og tilstrekkelig kapital som mangler for at man skal lykkes. En umulig oppgave og målsetting for de fleste, men ikke for Chris. Og da må jeg spørre:

Hvem er du Chris og hva er din bakgrunn?
Jeg er født like utenfor Oslo er 38 år. Jeg er utdannet siviløkonom fra BI og tok min MBA i Italia. Deretter arbeidet jeg 5 år for den svenske mobiltelefon/ mobil nettverk produsenten Ericsson i Sverige, Thailand, Italia, Portugal og Spania. Før jeg startet utviklingen av MASmovil var jeg Senior Salgssjef for Portugal og Spania. Min kunnskap om det spanske markedet overbeviste meg raskt om at mobiltelefoni var ekstremt dyrt i Spania sammenlignet med andre land i Europa. Kundeservicen var veldig ordinær, for ikke å si lite tilfredsstillende. Slik startet drømmen om å etablere en spansk mobiltelefonoperatør.

En ting er en drøm og en visjon, men hvordan skaffet du til veie de riktige folkene for å etablere en slik bedrift?
Sammen med min partner, Meinrad (Meini) Spenger fra Østerrike, begynte vi i 2005 å sette opp en business plan for dette konseptet. Gründerne av Telmore og CBB i Danmark hadde hatt stor suksess med sine lav pris konsepter, noe som ga oss en stor inspirasjon. Vi var sikre på at utviklingen ville gå i vår retning og i januar 2006 beordret EU de 3 spanske mobiltelefonoperatørene til å leie ut mobilnettverket til andre operatører for å skape konkurranse i markedet. Da sa Meini og jeg opp våre sikre jobber for å satse alt på å få rettigheten til å lansere en mobiltelefonoperatør. Vi måtte konkurrere med 130 etablerte bedrifter om lov til å bli en av de 10-12 første som fikk avtale med en av de store mobiltelefonoperatørene. Det klarte vi i september 2007, etter å ha brukt opp alle sparepengene våre. Vi delte leilighet med en av våre første ansatte, nordmannen Trond Urdahl, i nesten 2 år for å få dette til. Vi har til og med vært på spansk TV (Telemadrid) med en reportasje om hvordan vi laget pasta og pesto, noe vi spiste nesten hver dag.

Når jeg sa opp min stilling på Ericsson Iberia i januar 2006 så sa min sjef at jeg var fullstendig gal. Han og alle andre sa at det bare var store og etablerte firmaer som kunne få en avtale om å starte en ny mobiltelefonoperatør. Men det gikk vår vei. Vi fikk avtalen og har i dag 32 ansatte pluss 40 personer på vårt Call Center. Daglig leder er svensk og heter Pär Waller. Han har tidligere arbeidet som Administrerende Direktør for Ericsson konsernet i flere latinamerikanske land, og som President for Teletech, som er et av de største Call Center i Spania. Selv har jeg ansvaret for markedsføring og for videre utvikling av selskapet.

Visjonen hadde du, bemanning har du skaffet, men hvordan finansierte du det hele?
Etablering og utviklingskapitalen ble skaffet til veie via to hovedkilder, Northzone Ventures og Schibsted ASA.
Northzone Ventures er et europeisk venture kapital selskap med en nordisk høyborg. Med ni dedikerte fagfolk i Oslo, Stocholm og København, hvorav de fleste tidligere vellykkede entreprenører, jobber de kontinuerlig for å hjelpe sine porteføljeselskaper. De har eksistert siden 1994, vokst og administrerer i dag EUR 350 millioner. De er spesialister på software, teknologi og telekommunikasjon.

Den andre store investoren er Schibsted ASA, i utgangspunktet en norsk media gruppe som i de senere år har ekspandert sterkt i Scandinavia og har i dag virksomheter i flere enn 20 land og med over 8500 ansatte. I Spania eier Schibsted blant annet gratisavisen 20 Minutos, og nettportalene Segundamano og infojobs. Disse to investorene borger for kvalitet og langsiktighet, men ville ikke ha involvert seg i MASmovil hvis de ikke hadde stor tro på konseptet.

Etter at du hadde arbeidet full tid i 2 år med planleggingen og startet driften i februar 2008 var vel spenningen stor hvorvidt abonnentene ville komme. Vi må stille deg noen spørsmål om utviklingen av så vel MASmovil som markedet.

Hvordan har utviklingen vært for MASmovil siden oppstart i februar 2008 for snart 3 år siden?
De første 18 månedene har vært preget av at veksten ikke gikk så raskt som vi forventet. Spanjolene er generelt sett konservative og har skepsis til nye mobiltelefonoperatører. Men siden slutten av fjoråret så har det gått mye bedre: Det er helt klart at vi endelig har oppnådd tillit blant brukerne, fordi de er vår beste ”markedskanal” og anbefaler MASmovil til sine venner og bekjente. Kundeveksten øker og øker for hver måned og vi er nå oppe i 120 000 kunder.

Hvor stort er det spanske mobiltelefonmarkedet og hvilket potensial ser du for deg når det gjelder totalmarked og andelen til MASmovil?
Reelt sett så bor det jo nesten 50 Millioner her, og mobilpenetrasjonen er på mer enn 100%, hvilket betyr at det er mange brukere som har 2-3 mobilnumre. Selv om konkurransen er hard, så har MASmovil et stort potensial og vi bør klare å bli minst dobbelt så store som vi er nå innen de neste 18 månedene, fordi vi nå er i ferd med oppnå tilstrekkelig kundemasse og merkekjennskap (brand recognition) i markedet.

Hvilke markedssegmenter satser dere primært på?
Vi kaller kundene våre for ”Smart buyers”, folk som er prisbeviste og ikke er redd for å bytte mobiltelefonoperator. Dette segmentet består av Spanjoler i aldersgruppen 30-45 år, men vi ser at denne utvides i begge ender. I det siste så satser vi også stort på skandinavere og engelskmenn. Vi har faktisk satset en del på skandinavere på Costa Blanca og gjort det bra der. Nå er det skandinaviske segmentet på Costa del Sol sin tur.

Hvilke fordeler får skandinaviske brukere ved å skifte til MASmovil?
• Mobil fakturaen din blir betydelig lavere, ofte mer enn halvert: Vi har de laveste prisene i Spania med 5 cents per minutt. Det er også veldig billig å ringe hjem til Skandinavia: fra 7cents per/min til fastlinje, 18 cents per/min til mobil. Vesentlig billigere enn de tre store. Vi er også blant de billigste på mobilt bredbånd.
• Vi har skandinaviske agenter som du kan prate til på morsmålet ditt. På kundesenteret vårt kan du prate på engelsk hver dag, og vi har til og med skandinaviske som er tilgjengelige der på dagtid fra mandag til fredag.
• Ingen bindingstid
• Eneste operatør som tilbyr Skype på mobil telefonen din uten bindingstid eller fastkostnad
• Kun 1 € minimumsforbruk per måned
• Mulighet til å alltid kontrollere mobilkostnadene dine via din personlige konto på vår internett side. www.masmovil.es

Er prisene for MASmovil fremdeles like konkurransedyktige som de var ved etablering av selskapet?
Ja, mer eller mindre. De tre store har blitt litt billigere, slik at forskjellen har redusert seg litt. Dog så sparer man fremdeles rundt 50% på å bytte til oss.
Har markedet endret seg fra dere startet driften?

Chris: Brukerne er mye mer informert enn for 2 år siden. De krever også vesentlig bedre kundeservice enn de gjorde før. Nå har brukerne fått stor tillit til Lav Pris Konseptet, slik at MASmovil og de 3-4 øvrige ledende lav pris operatørene tar skikkelig fart.

Har dere flere produkter dere tilbyr deres kunder?
Vi tilbyr alt av betydning innen mobil telefoni og mobilt bredbånd: Kontantkort, abonnement med autogiro, automatisk top-up. Mobilt bredbånd med fastpris eller variabel pris. Vi selger også USB modem som du kan plugge inn på din PC for å surfe på nettet via mobilt bredbånd. Vi har noe for alle, det ”eneste” av betydning som vi ikke har, men som de store operatørene har, er Blackberry e-mail. Dessuten må du ha en mobiltelefon fra Orange eller en som ikke er bundet opp mot en annen operatør.

Hvordan kan man skifte til MASmovil på en enklest mulig måte?
Gå inn på www.masmovil.es, ring gratis til kundesenteret vårt 1473, eller oppsøk våre Skandinaviske distributører på Costa del Sol. Se annonse for MASmovil i dette bladet. Der står navn og telefonnummer.

Hvordan betaler man for bruken?
Med autogiro fra banken din i begynnelsen av måneden, eller via automatisk top-up fra kredittkortet ditt. Du kan kjøpe minutter via vårt kundesenter, via vår web eller via nesten alle forhandlere i Spania som tilbyr mobiltelefoni.

Hvordan kan man på en enkel måte sammenligne prisene mellom de enkelte operatører?

De store operatørene har skapt en jungel med mer enn 300 forskjellige prisplaner. Det enkleste er å velge en mobiloperator som MASmovil, som har samme pris til alle operatører til enhver tid. Uansett, en bra sammenlikning av prisene kan du få på www.doctorsim.com, en uavhengig webside som sammenlikner alle operatørene.

Det virker som din visjon har gått i oppfyllelse, men det må vel ha kostet forsakelse av venner og andre interesser i oppbyggingsfasen. Kan du si litt om dette?

Det er jo et komplisert prosjekt, så jeg har jobbet absolutt alt jeg har kunnet siden vi startet opp for 4 og ½ år siden. 80 timers uker har vært reglen fremfor unntaket, så da må man nødvendigvis forsake ganske mye. Det er rart med det: Starter man sin egen bedrift så får man definitivt en helt spesiell ekstra energi.

Hvis eller når du har tid til noe utenom arbeidet, hva er dine interesser?

Chris er kite-surfer og har designed sitt eget MASmovil kite-brett.

Jeg elsker sport, spesielt Kitesurf, Snowboard, Fotball. Reiser flere ganger i året ned til Tarifa for å kite. Liker også å reise og oppdage nye steder i Spania eller i andre land. For øvrig har jeg nylig forlovet meg med en pike fra Brasil. Hun har bodd 10 år i Madrid hvor vi nå bor som samboere.

Da takker vi deg, Chris, for en fin orientering om utviklingen av MASmovil og ikke minst din orientering om det spanske mobiltelefoni markedet. Det er hyggelig å være vitne til at norske gründere kan gjøre visjoner til virkelighet i en meget konkurranseutsatt bransje i et fremmed land.

Vi ønsker deg og ditt firma lykke til med den videre utviklingen. Er det noe mer du har og tilføre?

I følge en nylig studie fra OECD, så er Spania det desidert dyreste landet i Vest Europa på mobiltelefoni og mobilt bredbånd. Jeg har følgende råd til deres lesere. Det er ingen risiko med MASmovil siden vi ikke har bindingstid og du kan bytte til en annen mobiloperatør når som helst du ønsker det. Derfor vil jeg anbefale deg å prøve, fordi 9 av 10 kunder som gjør det blir værende fordi de er fornøyde.

Informasjon om MASmovil finnes på den offisielle hjemmesiden www.masmovil.es

  


Kort om Christian Nyborg

Navn: Christian Solli Nyborg
Født: 9.juli 1972
Sted: Flateby, et lite tettsted utenfor Oslo
Viktige karrieresteg: L.M.Ericsson
2001-2003 Global Executive Management Program
i Madrid, Stockholm og Bangkok
2003-2004 Business Development Manager
i Thailand
2005-2006 Senior Salgssjef Portugal og Spania
2006- Startet planlegging, etablering og utvikling
av MASmovil
Språk: Norsk, Engelsk, Spansk, Italiensk, Portugisisk, Svensk,
Fransk og Thai
Interesser: Historie, reiser, fotball, windsurfing, kite-surf,
snowboarding og volleyball.
Bosted og sivilstatus: Madrid. Samboer med en brasiliansk kvinne.
Favoritt mat: Norsk hummer, Sushi, Thai og Paella
Favoritt drikke: Mango juice, øl, god vin
Favoritt reisemål: Hytta på hvaler, Tarifa, Nord-Brasil
Favoritt byer: Barcelona, Rio de Janeiro, Cape Town
Favoritt klubb fotball: Lillestrøm og FC Barcelona
Leser: Norske og spanske nettaviser hver dag. The Economist,
Surfavela surfemagasin og for tiden Min Kamp 1 av
Knausgård
Din største uvane: Snuser

Av Arne Lie

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.