Månedsmagasinet på Costa del Sol
Lader opp på Costa del Sol


Vel og bra med sol, sjø og strand, men for Lasse og Kaja frister det mer med en tur i det vakre spanske landskapet, langt utenfor turistmagnetene langs Solkysten.

Iran-tur
Til sammen har de syklet jorda rundt på 80 dager, de har syklet i Iran for å skape kulturell forståelse og fra sykkelsetet jaktet på Amazonas kilder i Peru, ”tråkket” Vietnam-krigen fra Hanoi i Nord-Vietnam til Ho Chi Minh-byen i sør og Maos rute under Den lange marsjen i Kina. Blant annet. Nå står syklene parkert hjemme i Asker.

Lege og tidligere skøyteløper Lasse Efskind og samboer Kaja Kierulf har bevilget seg noen fridager i sola før oppladningen foran neste års store prosjekt: Å sykle i Che Guevaras fotspor i Bolivia og på Cuba. Deretter vil de sykle til Sydpolen sammen med to andre venner, men det blir først i 2013 eller 2014.

Det Norske Magasinet treffer dem på Paseo Marítimo i Fuengirola mens augustsola steiker som verst. Men tro ikke at det er strandlivet som frister dem. Nei, paret som knapt klarer å sitte stille, er på vei til sin egen lille pueblo blanco, Itrabo, langt oppe i fjellsidene mot Sierra Nevada. Der har de sitt eget lille krypinn i den lille norske kolonien som blant andre omfatter forfatteren Knut Faldbakken.
– Et fantastisk sted! Drøyt 1.000 fastboende og ingen turisme. Ikke noen strand, men masse fjell, forklarer Lasse Efskind om hvorfor de er så tiltrukket av dette stedet.

Hvorfor sykkel?
– Du opplever ting på en annen måte fra sykkelsetet, svarer Kaja og Lasse, – nærmest i kor:
– Med sykkelen kommer du langt og opplever mye på kort tid. Når vi er på tur, sykler vi gjerne mellom 15 og 20 mil per dag. Folk tror vi bare tråkker og titter ned på asfalten, men slik er det ikke, sier Lasse Efskind.

– Da vi syklet i Kina, opplevde vi at skoleklasser sto oppmarsjert langs ruta vår og vinket. En sterk opplevelse, sier Lasse.
– Syklingen har utviklet seg til en slags oppdragelsesfilosofi for oss. Det handler om å bruke en idrettslignende prestasjon for å oppleve ulike kulturer, land og folk, utdyper Kaja:

– Vi bærer på en rastløshet i positiv forstand. Vi er redde for å stagnere. Derfor henter vi energi og inspirasjon og bygger oss opp ved å være aktive, bl.a. ved å sykle.

– Dette med kontraster er viktig, supplerer Lasse filosofisk: – Alt oppleves gjennom kontraster; det går opp og ned i livet, glede erstatter sorg og hvitt veksler med svart. Disse stadige endringene som våre sykkelopplevelser har gitt oss, opplever vi som viktige og verdifulle.

En rød tråd
For Kaja og Lasse dukker gjerne nye sykkelprosjekter opp etter innfallsmetoden. Men det må være et tema – en rød tråd – i det som skjer. Dessuten handler det om å få det beste ut av livet og å skape en original vri på ting.

Lasse forteller at etter at han la opp som idrettsmann på toppnivå, lurte han fælt på hva han skulle bruke den veltrente kroppen sin til. Under en joggetur sammen med en god venn, fantaserte de over hva som ville være det mest ekstreme turprosjektet. Først tente de på ideen om å løpe jorda. Etter at de hadde summet seg litt, falt de ned på varianten ”Jorda rundt på 80 dager på sykkel”.

De to vennene tråkket i vei høsten 1985. Med lange dagsetapper – mange på over 300 km – klarte de å gjennomføre prosjektet.
– Ja, det må ”en rød tråd” er viktig i det vi driver med. Å sykle jorda rundt på 80 dager, skulle være en vri på Jules Vernes roman. Samtidig var det en forutsetning for oss at ingen hadde gjort akkurat denne vrien før oss, sier Lasse.

Det er nettopp derfor de har gjennomført sykkelprosjekter som Oslo – Mosjøen (100 mil nonstop sykling), Nordkapp – Lindesnes på åtte døgn, ”Maos lange marsj” og ”Vietnam-krigen” (fra Hanoi i nord til Ho Chi Minh-byen i sør). I fjor gjennomførte Kaja, Lasse og noen venner ”Biking for peace” gjennom Iran.

– Vi hadde til og med utviklet en spesiell kvinnelig hijab-sykkeldrakt til Kaja, smiler Lasse.
– Trefiredeler av jobben med slike prosjekter er planlegging. Resten er jo bare gjennomføringen, sier Kaja.

Nytt prosjekt: Bolivia og Cuba

Neste sykkelprosjekt for Lasse Efskind og Kaja Kierulf er å følge i Guevaras fotspor i Bolivia og på Cuba. Oppladningen starter de i Spania.

Neste år står Sør-Amerika og Bolivia for tur for det energiske paret. Sammen med noen andre venner vil de følge i den argentinske revolusjonshelten Che Guevaras fotspor gjennom Bolivia og Cuba. Sykkelen skal igjen være framkomstmiddelet.

Det er ikke tilfeldig at Lasse Efskind og sykkelvennene hans har en slags venstreradikal vri på sykkelturene. Som gammel og ekte sekstiåtter, plasserte Lasse seg tidlig langt ute på venstresiden i norsk politikk. Som ung skrev han bøkene ”Soldatens lille røde bok” og ”Trylleringen”. Den første er oppkalt etter Maos lille røde og ble sett på som et opprør mot NATO og norsk militærvesen, den andre handler om idrett og kommersialisering. Begge bøkene skapte rabalder i norsk offentlighet, – for å si det mildt.

– Jeg tar avstand fra all ekstrem tenkning, men det betyr ikke at jeg nødvendigvis har skiftet mening i forhold til det jeg sto for som ung. Målet med min ”lille røde” var å skape viktige debatter rundt militærvesenet, mens jeg i ”Trylleringen” ville sette fokus på hva som skjer når idretten blir kommersialisert. Sponsing er greit, men det må aldri ta overhånd, forklarer Lasse.

Han betrakter seg fortsatt som anarkist, men har skiftet parti fra SV til Arbeiderpartiet.

Pensjonist i Syden?
Både Kaja og Lasse liker Spania og Syden. Men som oftest er det Itrabo oppe i fjellene som er målet. Der kan de trimme, gå i fjellet, sykle, løpe, osv og samtidig slippe unna den hektiske turismen nede ved kysten.

– Jeg kjøpte dette stedet for ni år siden. Vi har brukt mye tid og krefter på å sette huset i stand. Men jeg har ikke angret en dag på kjøpet, sier Lasse.

Mellom alle sykkelprosjekter, fulltidsjobber og gjøremål, bruker Lasse og Kaja huset i Itrabo et par – tre ganger i året og trives bra med det.
– Alt dreier seg om å være god på planlegging. Da får vi gjort så utrolig mye, sier Kaja: – Tross alt er man bare 8 – 10 timer på jobb, og det finnes 14 timer mer i døgnet som du kan bruke på aktiviteter og dine egne prosjekter. Dessuten har jo alle fem uker ferie og stort sett fri i helgene.
Frister det med en pensjonisttilværelse i Syden?

– Nei, det har vi faktisk aldri tenkt over, svarer Kaja og Lasse.
– Men når den tid kommer, vil vi i hvert fall fortsette å være aktive, sier Lasse (66).


Lasse Efskind


• Kjent skøyteløper med NM i sprint og verdensrekord på 500 og 1.000 meter (1973)
• Provoserte norsk offentlighet og skapte rabalder med bøkene ”Soldatens lille røde bok” og ”Trylleringen” (roman 1973)
• Utdannet lege
• Har arbeidet som ”geriljalege” i El Salvador og som lege for PLO i Libanon
• Er anarkist og humanetiker og medlem av Arbeiderpartiet
• Har gjennomført en rekke sykkelprosjekter rundt om i verden, bl.a. Vietnam, Kina, Tibet, Iran, Peru
Bilde:
Portrett: Lasse Efskind.

Kaja Kierulf


• Utdannet sykepleier og helsesøster
• Arbeider som leder for ungdoms- og helseavdelingen i Asker kommune
• Har drevet med ski og håndball
• Er erfaren syklist og har deltatt i flere av sykkelprosjektene sammen med samboer Lasse

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.