Månedsmagasinet på Costa del Sol
Går Spania på kryss og tvers

Går Spania på kryss og tvers

De går og går. De siste seks årene har de tilbakelagt minst 5.000 km i det vakre, spanske landskapet. – Å vandre er vår lidenskap, sier Paula og Pasi som har satt seg som mål å registrere og offentliggjøre 500 av de beste turrutene i Spania og Portugal.

Det hele startet for ti år siden. Da flyttet det finske kjæresteparet til Spania. De arbeidet begge med IT og hadde oppdrag for FN og andre, store internasjonale organisasjoner. Arbeidsoppgavene tillot dem å bo hvor som helst i verden, bare de kunne kommunisere over internett. Som så mange andre valgte de Spania og Alicante.

– Først og fremst på grunn av været, forteller Pasi Rein. Både han og Paula Repo har allsidig journalistisk bakgrunn fra Finland.

Begynte som en hobby
– Vi begynte å gå turer mest som avkobling, fordi vi brukte svært mye tid foran dataskjermene. Da oppdaget vi at turrutene var svært dårlig merket, forteller Paula. Dette ønsket de å gjøre noe med.

I 2005 gikk ”Topwalks” for første gang på nettet og publiserte sin 60 første turruter med utgangspunkt i Valencia-området. Responsen ble så god at paret bestemte seg for å gå videre med prosjektet. Neste mål for å utvide med vandringsleder fra Andalucía. Paret flyttet først til Granada, deretter videre Pyreneene og så til Cádiz. I dag bor det i Cantabria, helt nord i Spania. Men de kommer helt sikkert til å flytte videre når nye områder skal utforskes og beskrives.

Prosjektet som begynte som en hobby for fem år siden, har i dag blitt en fulltidsbeskjeftigelse for dem begge. Nå går all tid – minst åtte timer hver dag – med til å gå, fotografere, ta GPS-posisjoner (waypoints) og beskrive vandreturene.

260 ruter online
Siden 2005 har det finske paret til sammen lagt ut 260 vandreturer i det spanske landskapet. Til sammen har det blitt 15.000 sider der du også finner mer enn 25.000 fotos, nøyaktige beskrivelser av hver enkelt rute, bl.a. om hvor krevende ruta er, beskrivelser av planter og sommerfugler, alt på fem språk: engelsk, finsk, tysk, svensk og spansk. Du finner alt på www.topwalks.net.

– Men vi har gått mye mer enn dette, trolig nærmere 450 forskjellige ruter her i Spania. Vi legger nemlig ut bare de rutene vi liker best, ruter som ikke er for fysisk krevende, som går utenfor privat eiendom og der du ikke risikerer å møte sinte okser, forteller Pasi:
– Dessuten er jeg plaget av høydeskrekk. Det betyr at alle ruter som på noen måte kan gi meg slike fæle opplevelser, blir droppet.

Bruker sparepengene
Etter at de for seks år siden kastet seg over TopWalks på full tid, har Paula og Pasi levd av oppsparte midler. Målet er at internettsiden på sikt skal bli selvfinansierende og helst også et lite overskudd.

– Selv om vi har noen inntekter fra annonsene på internettsiden, er ikke det nok til å dekke alle utgiftene med websiden. Forhåpentligvis er krisen snart over, sier Pasi.

Han forteller at da de startet opp i 2005 var planen å tilby TopWalks direkte til bedrifter, men samtidig også utvikle siden til en markedsplass for ulike typer utstyr som er aktuelt i forbindelse med vandreturer og trekking.

Målet er 500 ruter


I dag er Pasi og Paula med sine 260 ruter, litt over halvveis i TopWalks-prosjektet.
– Vi ønsker etter hvert å komme opp i 500 vadreruter og dekke hele den iberiske halvøya, pluss de spanske og portugisiske øyene. I løpet av året er målet å publisere 25 nye ruter, først og fremst fra Asturias og Galicia i Nord-Spania, sier Paula.

Men arbeidet tar veldig mye tid. For Paula og Pasi jukser ikke! Alle turrutene som er beskrevet har de begge gått minst en gang, for jobben er mye mer enn bare å gå. Dessuten hender det at rutene kan endres eller legges om over tid.

– Vi ønsker å være helt oppdaterte på alle rutene våre, og derfor tar vi også gjerne imot kommentarer og observasjoner som andre turgåere gjør, forteller Pasi.

Mallorca i 2011
– Hva med Kanariøyene og Balearene? Planlegger dere å lage turruter fra disse øyene?
– Vi har allerede beskrevet noen vandreturer på Mallorca. Neste år håper vi å kunne publisere rundt 25 ruter fra denne øya. Kanariøyene står også på lista. Men å dekke turruter på alle disse øyene, er en ganske stor utfordring, svarer Pasi.

Paret har for lengst konkludert med at det er helt nødvendig for dem å bo en viss tid i nærheten av de områdene de ønsker å beskrive. De siste fem årene har TopWalks-prosjektet ført dem fra provins til provins i Spania.

Mange favoritter
– Nei, det går ikke, svarer Pasi da vi spør ham om hvilken tur som er den flotteste paret har opplevd:
– Vi kan ikke en gang fortelle hva som er vår favorittregion, for alle de spanske regionene og områdene er unike.
Paret er likevel enige om at Pyreneene med sine snøkledte topperann, elver og fossefall er noe helst spesielt.
– En vandretur her, langs Faja de Pelay i Valle de Odresa er kanskje for oss den mest imponerende ruta, legger Paula til.
De medgir at de liker Atlanterhavskysten bedre enn Middelhavskysten. For oppe i Asturias er kystlinjen en opplevelse der du mellom knausene ned mot havet finner de vakreste strender. I tillegg blir det ikke for varmt der opp i nord, mener de to. Foreløpig er ikke disse turene fra Asturias-kysten lagt ut på TopWalks. Men de kommer snart, lover Paula.

– Picos de Europa (I Asturias/Cantabria) er vi også veldig glad i, nikker de to.
De anslår at de hittil har gått mye mer enn 5.000 km i spansk natur.
– Men uansett håper vi – som alle andre ”topwalkers” at vi fortsatt har mange kilometer foran oss, avslutter Paula Repo og Pasi Rein.

Les mer om TopWalks: www.topwalks.net

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.