Månedsmagasinet på Costa del Sol

Samba, hardrock og norsk folkemusikk, hundre tusenvis av mennesker, spennende mat og massevis av farger. Når Fuengirola feirer sine "Internasjonale Dager" er det få som kan konkurrere!

Under årets Feria Internacional de los Pueblos – den 16. I rekken – deltok i alt 33 land og spanske regioner. Feiringen startet torsdag 29. april og først på morgenkvisten 2. mai stavret de siste festdeltakerne seg hjem, – mette, lykkelige og stappfull av inntrykk.

Tomme for laks og sild

– Et strålende arrangement. Til sammen har nærmere 150 mennesker hjulpet til her på den norske "casetaen" – det norske huset – i løpet av disse fire dagene. Og samarbeidet har gått veldig bra, forteller festgeneral Elisabeth Petterson. Hun vil særlig berømme innsatsen til pensjonistene i Den norske foreningen i Fuengirola som sammen med Sjømannskirken og Den norske skolen sto som vertskap for årets "norske hus".
– Omsetningen har gått strålende. Allerede lørdag gikk vi tomme for gravlaks og sild, så her må vi kjøpe inn mye mer mat til neste år, forteller Elisabeth. For, går det som hun ønsker, fortsetter samarbeidet om de internasjonale dagene også neste år.
På årets tradisjonelle, norske festmeny sto det sild, røket – og gravet laks, varme pølser i brød, vafler med krem og syltetøy, samt nykomlingen "Estofado de Noruega" (norsk viltgryte). Alt skled ned sammen med mineralvann, øl, vin og norsk Linie-akevitt.

Ny rekord!

Også de som stod ansvarlig for økonomien har god grunn til å juble, for lørdagen ble det satt ny omsetningsrekord med over 8000 euros – 64.000 NOK – i omsetning. Forhåpentligvis er det noe Innovasjon Norges – for anledningen – utsendte medarbeider fra Madrid. Hun skal ha vært mektig imponert den norske innsatsen under de internasjonale dagene.
– Men en lærdom trekker vi med oss til neste år, nemlig at det er helt nødvendig å utvide musikktilbudet på casetaen vår. Selv om folkemusikkgruppa "Happy Skvett", de opptredende skoleelevene og de andre musikantene gjorde en formidabel innsats, må vi ha mer program neste år. Med en gang musikken stilner, trekker folk ut og bort fra den norske casetaen, forteller Elisabeth.

Noe for alle

Målet med De internasjonale dagene er at landene som deltar skal få en mulighet til å vise fram sine nasjonale tradisjoner innenfor musikk, kultur, klesdrakter, mat og drikke. Og variasjonene var store. Norges naboer på Feria-plassen var i år Jordan, Chile, Venezuela, Hawaii og Galicia. Sånt kan by på utfordringer, men alt tyder på at den norske casetaen var et populært samlingssted særlig for spanjoler, svensker, finner, dansker og nordmenn.

Flott prosesjon

I tillegg til festene rundt om på de ulike casetaene, ble det også den tradisjonell prosesjonen gjennomført på lørdag i festuka. Her fantes alt fra lettkledde cubanske sambadronninger, via norske folkemusikk til tyske lederhosen og ompa-ompa-musikk. Et utrolig populært og fargerikt skue med mange tusen tilskuere!
I tillegg til de 33 casetaene, var det i år, som tidligere år, satt opp karuseller, boder, små bevertningssteder i forlengelsen av festområdet på Feria-plassen.

Land og regioner på Feria Internacional de los Pueblos 2010:Tyskland
Argentina
Asturias
Bolivia
Brasil
Bulgaria
Cádiz
Chile
Colombia
Cuba
Ecuador
Skottland
Egypt
Finland
Fuengirola
Galicia
Hawaii
India
Irland
Jordan
Japan
Marokko
Mexico
Nigeria
Norge
Palestina
Paraguay
Persia/Iran
Peru
Portugal
Thailand
Uruguay
Venezuela

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.