Månedsmagasinet på Costa del Sol
Yrke: Rådgiver, coach, mentor, lærer

Yrke: Rådgiver, coach, mentor, lærer

– Alt fra vi er barn er vi programmert til å lete etter feil hos oss selv og andre. Det er en av mange ting som stopper oss fra senere i livet å oppnå de resultatene vi ønsker. Jeg hjelper folk til å forstå hvordan de kan tenke annerledes, endre vaner, få bedre resultater og et bedre liv.

Dette sier nordmannen Oddmund Berger (48) som i flere år har livnært seg ved å hjelpe alt fra vanlige privatpersoner til sjefer innenfor store, internasjonale selskaper med å endre holdninger og dermed la livet få en ny utvikling. Om hvorfor han endte opp som rådgiver, svarer Berger:
– De fleste mennesker kan se tilbake på suksesser og nederlag. Jeg lurte på hvorfor det er slik. Altså, hva skal til for å skape suksess og hvorfor opplever vi nederlag? Slik startet min interesse for dette emnet.

Vi fokuserer på feil
Oddmund Bergers ”mantra” er at ”alt handler om kommunikasjon og salg – uansett hvilket område vi snakker om, privat såvel som profesjonelt – så vil suksessen til stor grad handle om hvordan vi kommuniserer og ”selger” våre budskap og meninger i kommunikasjon med andre mennesker. Det være seg om vi snakker om å bli bedre foreldre, en bedre ektefelle, venn, selger, kollega, leder eller hva det måtte være. Vi programmeres for eksempel tidlig til å lete etter ”feil” hos oss selv og andre.
– Jeg husker matteprøvene fra skolen. I kommentaren skrev læreren at jeg hadde tre feil, ikke at jeg faktisk hadde 97 rette svar!
– I militæret prøvde myndige offiserer å finne feil med alt fra uniformen, måten jeg barberte meg på og hvordan jeg marsjerte. Når vi blir oppdratt i en slik kultur, påvirker det oss. Derfor ender vi også opp med sjefer som påpeker svakheter og leter etter feil hos medarbeiderne framfor å berømme positive trekk, forklarer Berger.
– Men en sjef har vel oppgaven med å si fra når det blir gjort feil?
– Jo, men det er også viktig å si ting på riktig måte. Å være en god leder betyr at man fokuserer på det positive, men likevel klarer å si fra om ting medarbeiderne bør løse på andre og bedre måter. Det vil øke salget og trygge arbeidsplassene. På det mer private området vil en stor mengde ekteskap kunne vært reddet – om bare folk investerte litt i å lære seg kommunisere bedre.

Underbevisstheten styrer
Slik Berger ser det, kan mye i livene våre knyttes til ”The knowing – doing – gap”. Altså avstanden mellom det vi intellektuelt vet, og det vi faktisk gjør. Han gir et eksempel:
– Mange mennesker sliter med å kutte ut tobakk. Alle vet at det er svært skadelig for helsen, likevel slutter de ikke å røyke.
– Sånn er det med svært mange ting, vi vet hva som er riktig og hva vi burde gjøre, men gjør noe helt annet. Dette betyr jo at det ikke er intellektet som styrer oss. Det er underbevisstheten og vanene som gjør at vi handler slik vi gjør. Jeg kan hjelpe til med å endre på slike fastgrodde vaner, hevder Oddmund Berger.

Slankedietter som ikke virker
Et annet eksempel er ulike slankedietter og – kurer som fungerer helt bra, – så lenge deltakerne følges opp. Problemet mange opplever er at når kurset eller dietten er over, går de raskt tilbake til gamle vaner og med oftest solide vektøkninger som resultat. Til slutt ender mange dessverre opp mer eller mindre slik de var før dietten startet.
– I slike tilfeller har det faktisk ikke skjedd noen grunnleggende endring av vanene hos deltakerne, sier Berger og mener at det egentlig ikke er så veldig rart. For å bytte ut dårlige vaner som kanskje er opparbeidet gjennom et langt liv, er både vanskelig og tungt.
– Å endre en vane krever at vi erstatter den med en annen og bedre vane og at vi gjennom repetisjon sørger for at at de nye vanene kommer skikkelig på plass, forklarer han. Om man fortsetter å gjøre ting på samme måte, blir heller ikke resultatene annerledes! En selger ønsker å selge mer, noen ønsker å tjene mer penger, en leder vil øke bedriftens resultat, mens en idrettsutøver ønsker å redusere golf handicap’et eller bli en bedre fotball spiller. Alle må endre adferd.

Å bygge en drøm
– Jeg er en vanlig gutt fra Moss, sør for Oslo, med middelklassebakgrunn og en vanlig, god oppvekst. Jeg har spilt fotball i mange år, hatt en del litt tilfeldige jobber inntil jeg bestemte meg for å skaffe meg en skikkelig utdannelse, sier Berger.
Han tok Handelshøgskolen i Oslo, jobbet i flere år for IBM i New York, Oslo og Stockholm og hadde deretter en topplederstilling med plass i konsernledelsen for reisebyråkonsernet Bennett med hovedkontor i Stockholm, med internasjonalt ansvar og hele verden som arbeidsfelt.
– Jeg hadde nådd mange av målene jeg hadde satt meg og hadde en bra jobb. Ulempen var at jeg jobbet mellom 60 og 80 timer i uka og hadde 150 reisedøgn i året. Jeg følte det var en ubalanse i livet mitt. Jeg ønsket å bruke mer tid på familie, venner og andre ting.
– Til slutt gikk det opp for meg at det jeg virkelig måtte gjøre var å ta et valg, skifte fokus, få en ny balanse i livet, bestemme mer over livet mitt og gjøre ting jeg virkelig ønsket å gjøre.
Året etter – i 1999 – hoppet han av karusellen og bestemte seg for ”å bygge sin egen drøm”. I dag bruker han det meste av tiden på å rettlede mennesker ansikt til ansikt, via ukentlige telefonmøter med 20 – 50 deltakere fra flere forskjellige land, gjennom jevnlige foredragsturneer rundt om i verden og spesielle workshops noen ganger i året.

30 minutter hver dag
– Boka jeg har skrevet ble til over en erfaringsrik 25 års periode, men tok relativt kort tid å skrive, sier Oddmund Berger og holder fram ”Your Life´s Echo” som kom ut i 2007.
Dette er ingen vanlig bok som du leser ut og så setter i bokhylla. Ifølge Berger er det en ”bruksbok” der den røde tråden er at vi kan forbedre våre resultater på de fleste områder i livet om en lærer seg å tenke riktig.
– Våre tanker skaper våre følelser og vaner – som i sin tur ligger i vår underbevissthet og styrer våre handlinger og dermed våre resultater. Det vi ”legger inn i livet” kommer ofte tilbake i en eller annen form – derav tittelen ”Your Life’s Echo”.
– Hver dag investerer jeg minimum 30 minutter på egne studier, på egenutvikling. Av og til hører jeg folk si at de ikke har tid til slikt. Mitt svar er: Du har fått tildelt 24 timer per døgn. Synes du ikke du er verdt 30 minutter av dem på deg selv?

Ikke profet i eget land
Det siste halvannet året har Oddmund Berger og hans tyske kone Angelika, bodd på Costa del Sol. For når arbeidsområdet er store deler av verden, er det minst like praktisk å bo her som i Norden.
– Jeg jobber i dag mer i andre land enn i Norge. Jeg har alltid jobbet internasjonalt der det meste av kommunikasjonen foregår på engelsk. Flyforbindelsene fra Málaga er gode, og dessuten er jo Solkysten et avslappende sted å tilbringe tiden. Klimaet er bra året rundt, og her kan jeg sitte og jobbe på verandaen. Jeg satser på å bli her en stund og vil gjøre mitt for å tilpasse meg. Jeg og kona mi har meldt oss på et tre måneders intensivkurs for å lære mest mulig spansk, sier Oddmund Berger.

Oddmund Berger
• Internasjonal rådgiver, coach, mentor og lærer innenfor personlighets- og karriereutvikling, kommunikasjon, salg og ledelse.
• Mastergrad i Internasjonal Marketing og lederskap
• Har jobbet 7 år i IBM med salg og ”management consulting”
• Executive Vice President, medlem av konsernledelsen i Bennett BTI Nordic
• Selvstendig næringdrivende siden 1999. Har bygget opp et distribusjonsselskap innenfor helseprodukter i 16 land
• Ble kåret til European Distributor of the Year (2004/2005) for lederskap og utmerkete resultater
• Coacher og veileder privatpersoner, ledere, selgere, idrettsfolk og andre til å forbedre deres resultater

Les mer: www.yourlifesecho.com

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.