Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skospesialisten som sørger for at fottøyet passer

Skospesialisten som sørger for at fottøyet passer

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 Christine og Jannich fra Shop Cristina

Det hele startet med Christine Strannes personlige opplevelser med den revolusjonerende MBT-skoen. Men aldri hadde Christine og hennes mann, Jannich, forestilt seg at de en dag ville eie en skobutikk på Costa del Sol med spesialitet på balansesko.

Egen erfaring satte fart på tingene
Christine har hele sitt liv lidd av hypermobile ledd. Det vil med andre ord si at leddene er løse og gir etter – spesielt ved store belastninger. For Christine har det betydd mange forstuede føtter, også 14 dager før bryllupet sitt. Men hun har også lært noe av denne situasjonen. I løpet av livet har Christine trent kroppen med gymnastikk, men i tillegg har hun lest bøker og legetidsskrifter om kroppens funksjoner. Hun har lest om hvordan man lever best, ikke bare med hypermobile ledd, men også med andre problemer med kne, hofter, rygg, føtter, mm. Da de sveitsiske MBT-skoen kom på markedet i 1998, var Christine derfor en av de første til å stikke føttene i et par. Hun følte raskt hvordan kroppen hennes fant sitt riktige balansepunkt og hvordan kroppen hennes fikk mindre belastninger. Opplevelsene med skoene var så gode at hun bestemte seg for å bli forhandler av MBT-skoene. Etter utdannelsen som MBT-trener, startet Christine salget hjemmefra. Men hun fant raskt ut at det var mange mennesker på Solkysten som, i likhet med henne selv, hadde problemer med kroppen, og salget av skoene skjøt fart. Men var i et dilemma, for sko burde jo egentlig selges i en skoforretning der folk kunne komme innom og prøve de forskjellige modellene. Samtidig ville hun også kunne ha et større lager, og dermed tilby flere modeller og redusere leveringstiden.

Fra hjemmesalg til forretning
Butikken i Fuengirola åpnet i 2006, og det viste seg raskt at det nå var mye lettere å gi den personlige servicen som hver enkelt har bruk for. Ved at hun hele tiden følger med på de nyeste tendensene og modellene, var Christine i stand til å skape en stor kundegruppe, men kundenes feedback har også stimulert Christine til alltid å kunne tilby de riktige skoene. I dag består kundegruppen av f.eks. skandinaver, engelskmenn og spanjoler. Felles for denne internasjonale kundegruppen er at de ikke bare kjøper sko av Christine én gang. De kommer igjen gang på gang.

Personlig service er et must
For Christine er personlig service det viktigste.
– Jeg kunne saktens selge sko til gud og hvermann, men hvis jeg selger et par sko som ikke passer eller hjelper med kundens spesifikke behov, har jeg ikke gjort meg god nok jobb. Dessuten vet jeg, på grunn av min egen lidelse, hvor viktig det er at de skoene man går i er korrekte. Jeg har selv prøvd alle de skoen jeg har i forretningen min, og herremodellene får Jannich lov til å teste. Kundenes feedback er også svært viktig. Det hjelper meg til veilede kunden med å finne den skoen som helt spesifikt passer best og hjelper dem med deres problemer, forteller Christine.

Konstant utvikling innenfor balanseskoene
For rundt et år siden kom et helt nytt merke av balansesko på markedet som er utviklet i Tyskland. Christine som på det tidspunktet bare førte MBT-sko i sin forretning, støtte på den nye balanseskoen – tyske Chung Shi – på en shoppingtur til Harrods i London. Hun hadde aldri hørt navnet tidligere, men måtte prøve dem. Hun tok på et par og løp gjennom Harrods til de andre kundenes store fornøyelse.
– Opplevelsen var helt fantastisk, jeg følte med det samme den store forskjellen det var mellom Chung Shi-skoene og de MBT-skoen jeg vanligvis gikk i, smiler Christine.
– En av de helt store forskjellene var at med Chung Shi-skoene behøvede jeg ikke å tenke på om jeg gikk riktig. Det sørget skoen automatisk for. Og musklene arbeidet merkbart, minnes Christine. Etter at hun kom hjem igjen til Spania, begynte Christine med det samme å undersøke muligheten for å få Chung Shi-merket i sitt sortiment. Samtidig bestilte hun et par som hun prøvde ut. Hennes første opplevelse med skoene gjentok seg. Hun bestilte flere modeller som både Jannich og hun selv prøvde. Kort tid etter fikk de første modellene hylleplass i forretningen.

Kundene må ha det beste på markedet
Christine kunne nå tilby sine kunder to forskjellige merker, men opplevde raskt hvordan kundene begynte å foretrekke Chung Shi-skoene.
– Forskjellen på de to balanseskoene er at man med MBT-skoen faktisk kan gå feil uten selv å være klar over det. Hvis man ikke først setter hælen på bakken, men i stedet setter hele foten samtidig på bakken, kan MBT-skoen belaste både kne, hofter og rygg. Chung Shi-skoen er bygget på en slik måte at det ikke er mulig å gå feil. Konstruksjonen er nemlig lagd slik at man alltid setter hælen korrekt på bakken. På den måten får man en rullende gange. Denne gangteknikken er bra for hele kroppen, fordi mennesket er bygd for å være aktivt og bruke musklene. Når vi gjør det riktig, opplever de fleste at smertene og de fysiske problemene blir mindre, fortsetter Christine.
Salget av Chung Shi-skoen økte raskere enn Christine hadde regnet med, og snart hadde hun flest Chung Shi-modeller i forretningen. Derfor tok Jannich og Christine beslutningen om å konsentrere seg om Chung Shi og stanse salget av MBT-skoen. Dermed ikke sagt at forretningen ikke kan skaffe sko av MBT-typen med rund såle, dersom en kunde skulle være interessert i det. Chung Shi har nemlig produsert en modell som har samme form som MBT-skoen, men likevel i en litt lettere og mindre ustabil utgave. Chung Shi som er markedsleder innenfor balansesko, er i konstant utvikling og kan i dag tilby så mange forskjellige modeller at fleste kundenes behov kan dekkes.
– Det er viktig for meg å kunne tilby mine kunder det beste på markedet, og derfor tok vi beslutningen om å stanse salget av MBT-skoene. Dessuten har Chung Shi-skoene et mer moderne design som også appellerer til unge mennesker. Dermed forsvinner tabuet om at balanseskoen bare er for eldre mennesker med ulike former for lidelser. Chung Shi kan nemlig fås som både sportssko, tursko, støvler og sandaler.

Mer kjennskap til balanseskoene
Christine og Jannichs forretning er den eneste på Solkysten som selger Chung Shi-skoene. I tillegg til å selge sko fra forretningen, går en stor del av Jannichs arbeid ut på å presentere skoene overfor leger og fysioterapeuter som stadig viser større interesse for disse skoene.
– Våre kunder utgjør en god blanding av personer som gjerne vil trene kroppen og forebygge i stedet for å måtte reparere skadene senere. Personer som har blitt anbefalt våre sko av sine lege eller fysioterapeut, eller personer som ønsker et par balansesko for å avhjelpe en eller flere problemer eller lidelser. Kort sagt har våre kunder mange forskjellige behov, og Chung Shi tilbyr sko som kan dekke de fleste behov, noe flere og flere leger og fysioterapeuter heldigvis etter hvert har blitt oppmerksomme på. Dessuten deltar Christine og Jannich på forskjellige messer og holder foredrag og demonstrasjoner i klubber og foreninger.
– Den eneste måten vi kan gjøre dette på er ved hele tiden å følge med på de nyeste tendensene og nyhetene innenfor balansesko. Selv om vi har et tett samarbeid med Chung Shi og har stor tillit til deres sko, selger vi aldri et par vi ikke selv har prøvd, forsikrer både Christine som Jannich.

Shop Cristina
C/ Maestra A. Aspiazu 18
29640 Fuengirola
Tlf. 952 462 444


Fakta om Chung Shi
Chung Shi er et tysk varemerke som ble skapt i Tyskland for 8 år siden. Siden har merket bredt seg ut i verden, bl.a. til USA, Australia, Japan, Storbritannia, Finland, Spania og mange andre land. Chung Shi omfatter i øyeblikket fire forskjellige typer funksjonssko. Bare i Tyskland selges Chung Shi-skoene i mer enn 500 butikker.

Chung Shi henvender seg til mennesker som ønsker mere aktivitet, trening og konfort av å gå i sko. Skoene brukes til både generell forbygging og til dedusering av smerter i bl.a. føtter, kne og ryggen. To av skoene anbefales også av leger for å framskynde rehabilitering etter forsjellige operasjoner i kne, hofte og rygg.


Av Louise Kathrine Pedersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet