Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vinfontenen i Irache – Gratis vin til Camino-pilegrimene

Vinfontenen i Irache - Gratis vin til Camino-pilegrimene

Hvert år går mange tusen mennesker (347 585 registrerte 2019) den populære pilegrimsveien El Camino de Santiago (Jakobs Vei på norsk) som leder til den kjente byen Santiago de Compostela. Der avslutter de fleste pilegrimene vandringen med et besøk i katedralen, mens andre fortsetter videre til Atlanterhavskysten og det som man en gang i tiden trodde var Verdens Ende – Finisterre (kjent for sine utrolig vakre solnedganger). Det finnes mange forskjellige pilegrimsveier som leder til Santiago de Compostela, men den internasjonalt mest kjente heter Camino Francés (den franske veien). Denne begynner i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske siden av Pyreneene og går gjennom innlandet i Nord-Spania. Det er til den denne ruten vi nå begir oss. Langs veien finnes nemlig vingården Bodegas Irache som har en helt spesiell kran eller drikkefontene dedikert til pilegrimene. Her kan disse slukke sin tørst med noe helt annet enn vann.

Iraches vinfontene

Traktene rundt byen Ayegui (Navarra) har lenge vært kjent for vinen sin. Allerede på 1100-tallet lagde benediktinermunker i områdets kloster, Santa María de Real de Irache, vin. Klosteret var opprinnelig bygd på 700-tallet, men de nåværende bygningene kommer fra 1000-tallet. Vinen ble blant annet servert som måltidsdrikke og botemiddel for pilegrimer som kom forbi og søkte herberge eller pleie i religiøse omgivelser. Det bør også nevnes at munkenes vin på den tiden var favorittvinen til Navarras kongefamilie. Men det var først i 1891 at vingården Bodegas Irache ble grunnlagt, og i dag er vingården ikke bare kjent for sine utmerkede viner, men også for sin meget spesielle vinfontene.

For å fortsette munkenes tradisjon og muntre opp trette pilegrimer har Bodegas Irache bygget en vinfontene på utsiden av sin bygning. Med vakker utsikt over caminoen har de her ønsket velkommen til pilegrimer å ta en pause og nyte en slurk gratis rødvin siden 1991. Bodegas Irache har faktisk tilbudt pilegrimene vin siden 1950-tallet. Først ble vinen servert i glass, men disse ble stjålet. Deretter ble vinen servert i leirkrus, og i dag altså i en vinfontene.  

Skål for lykken

”Pilegrim! Vil du komme frem til Santiago med styrke og vitalitet, drikk da av denne fantastiske vinen og skål for lykken”, står det på et skilt ved siden av vinfontenen.

Mange pilegrimer drikker vinen ved hjelp av sitt pilegrimsmuslingskall som de har hengende på ryggsekken (muslingen er symbolet for Camino de Santiago). Her bør man likevel løfte en advarende finger. Hvis man er trett og kanskje litt dehydrert, er det klokt å begrense seg til en liten slurk. For å gjenopprette væskebalansen bør man i stedet fylle vannflasken med vanlig vann som finnes i en kran ved siden av. Å fylle vannflasken med vin er ikke å anbefale. På et annet skilt står det tydelig: ”Vi byr deg med glede å drikke vinen uten å misbruke den. For å kunne ta med deg vin, må den kjøpes”.

Vinfontenen på Bodegas Irache er åpen hver dag kl. 08.00-20.00 året rundt, og hver dag fylles den på med 100 liter ung, fersk vin fra vingårdens egen avling. Nå lurer du kanskje på om vinen noen gang tar slutt?  Jo, det har hendt, men det er veldig sjelden.

Veien til Iraches rødvin

Vinfontenen finnes ved Bodegas Irache på den franske Camino de Santiago ved foten av fjellet Montejurra rundt tre kilometer fra byen Estella. Når man er i Estella, snur man nesen mot Ayegui (i retning Los Arcos). Akkurat før man når frem til en lekeplass ved veien, svinger man til venstre, og så fortsetter man mot klostret i Irache. Etter noen hundre meter er man fremme ved vinfontenen. Hvis man som pilegrim ønsker et suvenir-stempel herifra, kan man på hverdager få det inne på Bodegas Iraches kontor. På helgene gis stempelet inne på vinmuseet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.