Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Når jeg hopper ut av sengen om morgenen, nei det er i øyeblikket litt overdrevet, jeg nærmest kravler ut av sengen, og føler at alle ledd er stive og ømme og hele kroppen verker. 

Jeg har et lite morgenritual når bena svinges utenfor sengekanten, og det lyder: ”Jeg er glad, lykkelig, takknemlig og tilfreds.” Jeg synes at det er lit vanskelig å si det helhjertet når hele kroppen verker, så det bestemmer jeg meg for å gjøre noe med, så jeg i videst mulig omfang føler meg som mitt gamle jeg, og samtidig dele de mulighetene som finnes for smertelindring med mine lesere.

En av grunnene til at jeg ønsker å dele mulighetene for smertelindring er at bare innen gikt regnes det med at ca. 70 % av oss over 50 har en eller annen form for giktsmerter i minst et ledd.

Vi kjenner alle til smerter. De er en del av livet. Får du en uforklarlig smerte er det viktig at du oppsøker legen din, slik at han kan identifisere smertene og hvordan de evt. skal behandles. Ofte ser man at smertene blir redusert når du har fått en ordentlig undersøkelse og forklaring på smertenes årsak. 

Etter min mening skal man ikke bare proppe seg med smertestillende medisin hvis det ikke er strengt nødvendig. All smertestillende medisin har bivirkninger, og mange kan gi avhengighet med både sløvhet, mageproblemer og følelsen av å være likeglad, vektproblemer og mye mer.

Selvhjelp

Du kan selv gjøre en masse for å lindre eller fjerne dine smerter. Det gir deg også en deilig følelse av at du tar ”saken i egen hånd,” og føler deg ansvarlig for deg selv.

Naturlige smertestillende midler er ikke så kraftige som den allopatisk smertestillende medisinen, og den bruker som oftest også lenger tid på å virke. Til gjengjeld er de mindre giftige og mer sikre i det lange løp, og samtidig medvirker de til å regenerere kroppen. 

Collagen UCII 

Et av de nyeste produktene som er oppdaget for å motvirke leddproblemer og gi større mobilitet og fleksibilitet, er collagen. Collagen er et naturlig protein som holder dine ledd sammen og medvirker til elastisitet, så du lett kan bevege deg. I tillegg er collagen viktig for brusk-produksjon og reparasjon. Nye undersøkelser fra USA viser at en spesiell form for collagen UCII er spesielt velegnet ved leddproblemer, også hvis du lider av smerter i korsryggen, isjias og har problemer med knærne. UCII blir brukt i en daglig dose på 40 mg eventuelt sammensatt med andre inflammasjons-hemmere, f.eks. gurkemeie, boswellia og ingefær.

MSM

MSM (Methylsulfonylmethane) virker som et kraftig antiinflammatorisk middel. Det reduserer muskelspasmer og inflammasjoner. Det kan i enkelte tilfeller bringe vedvarende lindring slik at smertene forsvinner for ikke å vende tilbake. Utover å være bra for gikt og ryggsmerter kan MSM også være særdeles bra å ta ved fibromyalgi.

Forebyggende er dosen 1-2 gram daglig. Er det snakk om store smerter kan du evt. starte på 3 gram pr. dag. Hver tredje dag kan du gå opp med 1 gram, inntil du merker bedring. Dog vil jeg høyst anbefale deg å ta 6 gram daglig. Fordel dosene utover dagen.

For at unngå irritert mage er det best å ta MSM sammen med måltidene.

Du finner MSM naturlig i bl.a. grønne grønnsaker, frukter og kjerner.

MSM har en mild blodfortynnende virkning, så tar du blodfortynnende medisin må du sjekke med legen din før du starter med kuren.

Boswellia 

Boswellia har vært brukt i utallige år i den ayervediske medisin. De siste 30 årene har midlet også funnet veien til den vestlige verden. Det stammer fra et indisk tre. Boswellia er et meget antiinflammatorisk og smertestillende middel. Det har vist seg effektivt ved både vanlig gikt og leddgikt.

Du kan starte med 1500 mg opp til 3 x daglig ved sterke smerter og etter ca. 6 uker gå ned til 500-750 mg, 3 gange daglig.

Curcumin 

Curcumin fra gurkemeierot er likeledes et godt antiinflammatorisk produkt med smertestillende virkning. Det kan være bra å velge et curcumin produkt som er tilsatt sort pepper, idet opptagelsen bedres betydelig med sort pepper. Dog finnes et produkt med curcumin hvor curcuminen er innkapslet i mikroskopiske kuler, som bedrer transporten inn i blodet slik at curcuminen blir mye mer opptagelig og virker bedre.

Omega 3 

Jeg blir også klar over at jeg må tilføye noen oljer til mine ledd. Er du i tvil om du har nok omega 3 i ditt blod kan du gå fra gaten og inn i mange laboratorier, f.eks. ”Synlab” her i Fuengirola, og få målt ditt innhold av omega 3 i blodet.

Fiskeolje og linfrøoljer er mine personlige favoritter for å få dekket mitt omega 3 behov, men for veganere er det også omega 3 i visse algearter.

Vær sikker på at du kjøper en god kvalitets fiskeolje.

Foretrekker du din omega 3 olje fra levertran, så spis det i midten av et måltid, så får du ikke så lett oppstøt når du spiser levertran.

Glukosamin 

Et gammel velkjent middel til slitasjegikt, især i knær og hofter, er glukosamin, som hjelper til å stimulere ny dannelse av leddbrusk. Starter du med et glukosamin produkt kan det gå mellom 3 – 4 uker før du merker noen lindring. Dosen er som regel 500 mg 3 x daglig. Glukosamin kombineres ofte med Condroitin, som er et naturlig forekommende middel i leddbrusk. De 2 midlene har vist seg å jobbe godt sammen, men mange har også nytte av bare å ta et rent glukosamin produkt.

Hestekastanje m.fl.

Lider du av trette, tunge, hevede ben, kan det være en god ide å ta et Hestekastanje ekstrakt, som forbedrer funksjonen av veneklappene, så det forebygges et tilbakeløp av det venøse blodet. Hestekastanje er et frø fra treet Hestekastanje. Det er lett blodfortynnende, og hjelper med å bringe ødemet fra benene vekk over nyrene.

Det kan være en god ide å kombinere produktet med Pycnogenol, som er et uttrekk av fransk pinje. Det finnes blandingsprodukter til tunge hevede ben med pinjebark og vindruekjerneekstrakt.

Butchers Broom stammer fra liljefamilien og har lignende effekt på benenes kretsløp. Dog skal du være litt forsiktig med produktet hvis du lider av høyt blodtrykk.

Gotu Cola er en legeplante fra Østen. Den styrker det perifere kretsløpet og hjelper på trette, tunge ben. Den virker helbredende på åreinflammasjon og nattkrampe. Den virker meget bra med Pycnogenol.

Kosten

Uansett hva dine smerter skyldes er det viktig med en sunn kost. Kosten har stor betydning for alle former for smerter.

Ingefær, som også finnes som en del av mange smertelindrende midler, er meget godt å bruke i den daglige kosten, da den er meget smertelindrende. Det samme er chili og peppermynte.

Unngå alle sukkerholdige midler og kunstige drikker, som brus, energidrikker og lignende. Unngå likeledes kunstige søtningsmidler. Sørg for å drikke godt med vann.

Sørg for at din kost for en stor del består av hel uforarbeidet mat uten kjemiske tilsetningsstoffer, smaksforsterkere, fargestoffer og konserveringsstoffer.

Og så tror jeg dessverre også at det er best å eliminere kaffe, især hvis du er en blodtype 0.

Hold deg så langt som mulig til fullkornsprodukter og en masse grønnsaker. Spis rikelig med både løk og hvitløk. Er du en stor kjøttspiser, så spis mindre kjøtt. Drikk kun meget små mengder med alkohol.

Prøv å spis så mye basisk mat som mulig, og drikk evt. en basisk te. 

Å ha alt for mye syre i kroppen kan være smerteprovoserende.

Ved smerter kan det også være snakk om en eller annen form for allergi. Det kan være vanskelig å få undersøkt. Det kan være f.eks. en allergi eller intoleranse overfor hvete eller melkeprodukter. Noen er også overfølsomme overfor nattskyggefamilien. Nattskyggefamilien består av tomater, poteter, pepperfrukter (ikke sort pepper) auberginer og tobakk. Det kan være vanskelig å holde seg fri for ovenstående produkter, men har du på følelsen at det kan være en overfølsomhet som virker inn på dine smerter, må du unngå de mistenkte matvarene i minst 3-4 måneder. Se deretter om det er en forskjell i smertene. Det kan være umaken verdt.

Tips

  • Det er viktig at du holder en normal vekt. Er det vanskelig, så få evt. hjelp til å bli støttet på den beste mulige måten, da det kan være mange årsaker til overvekt.
  • Musikk kan være smertestillende, så finn evt. en god musikk du kan like og venn deg til å høre musikk daglig.
  • Mosjon er smertestillende. Den øker kretsløpet, og når mosjonen dyrkes etter evne og ikke ekstremt, kan det aktivere kroppens egen smertestillende medisin kalt endorfiner.
  • Det kan også være verdifullt å få soneterapibehandlinger, idet vi har punkter både på føtter og hender som ved å bli massert kan nedsette både stress og smerter. 
  • Det finnes et utall av kremer og gele til å smøre på. De går fint gjennom huden og inn i vevet, og virker smertestillende.
  • Det finnes også mange forskjellige smertestillende plastre.
  • Louise Hay skriver om smerter: Skyld. ”Skyldfølelse søker alltid avstraffelse”. Et nytt tankemønster som kan være nyttig er: ”Jeg slipper kjærlig fortiden. Jeg er fri og andre er det også. Alt er godt i mitt hjerte nå.”
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet