Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

John (45 år) er en ivrig padel- og tennis spiller. De siste 20 dagene har han hatt smerter i høyre underarm, og spesielt oppe ved albueleddet. Han kan ikke lenger spille; spesielt backhand gir en skarp smerte. Daglige ting som å skjenke i et glass vann fra en flaske, sitte med PC eller å vri opp en klut er en plage. Ja, til og med å håndhilse gjør riktig vondt, forteller John. Undersøkelsen viser en klar «tennisalbue» (Epikondilitis lateral).

Som navnet indikerer er det en ofte forekommende overbelastningsskaderelatert til tennis. Det oppstår en betennelse, ev. mikro-riss i senefestet for muskulaturen som strekker fingre og håndledd bakover. Det er typisk når spillenivået har økt uforholdsmessig mye, feil tykkelse på grepet, for tung racket, eller når man er nybegynner. (Det sees ofte hos håndverkere som bruker tunge verktøy, slagverktøy og skrujern, samt hos kontorpersonale.)

Mitt råd er å tøye og styrke underarmsmuskulaturen (noen råd vil du finne på Physiospains facebook-side).

Kontroller at grep og racket er korrekt og ha en hviledag mellom slagene; i alle fall de første ukene dersom du er ny eller har vært borte fra spillet en tid. Glem ikke å trene armen og varm opp før du spiller.

Det hender også at Radius (det smale benet i underarmen) ikke er helt fri i sin bevegelse, så en leddjustering kan behøves.

Nakken kan også gi symptomer som reduserer kraften i underarmen, ev. smerte. Er ikke nerveimpulsene optimale til armen vil du lettere kunne pådra deg en overbelastning. Derfor må nakken alltid kontrolleres/ behandles parallelt med armen.

Tilbake til John;

Det viser seg at han har fått en ny racket hvor grepet var for smalt. Det blir naturligvis korrigert. Han har nedsatt bevegelighet i nakken, så den får en justering. Nakke, skulder, arm og fingre tøyes. Han får noen øvelser han kan følge på video.

Da han har en konsentrert ømhet rundt senefestet velges fokuserte sjokkbølger for behandling av den direkte skaden.

Siden John valgte å få hjelp på et tidlig tidspunkt behøvde han bare to behandlinger. “Jeg har aldri spilt så bra som nå, og nakken er superfin” sier en fornøyd John, som forsetter med sine øvelser og oppvarming.

Av Rolf Martinsen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet