Månedsmagasinet på Costa del Sol
En av mine gamle venninner fra da jeg bodde i Danmark ringte bedrøvet til meg og fortalte, at hun hadde fått konstatert lungefibrose.

Vi snakket litt frem og tilbake om hva hun selv kunne gjøre for å leve så godt som mulig.
Lungefibrose betyr dannelse av bindevev i lungene, så lungene blir stive og harde, og de blir dårlige til å lufte blodet pga. økt arrdannelse i de små lungealveolene. Det blir vanskelig å trekke pusten, og ofte følger en belastende hoste.
 
Etter samtalen satt jeg og funderte over, hvor sjelden vi egentlig skjenker en tanke til vårt åndedrett i det daglige liv, og hvor viktig det er å være oppmerksom på våre lungers helse.
 
Gjennom lungene utskilles kulldioksid, som er et avfallsstoff. Ved gode lunger, rikelig mosjon og tilstrekkelig med luft skjer det uten problemer. Men mangles luften pga. dårlig åndedrett blir det en større belastning av de andre utskillelsesorganer som nyrer, huden og tarmsystemet.
 
Vår lungefunksjon faller i takt med vår alder. Det er ikke uvanlig at den har falt med 40 % ved 70-års alderen hvis du ikke dyrker noen form for mosjon hvor du bruker ditt åndedrett bevisst.
 
Det kan være mange årsaker til at du ikke får trukket pusten ordentlig. Den verste daglige fienden er stress og det å sitte ned alt for mange timer hele dagen, hvilket mange av oss dessverre gjør, f.eks. foran computeren, TV og lignende. Du glemmer å trekke pusten ordentlig, hvilket får lungene til å miste deres kapasitet. Dermed utsetter du deg selv for større fare for å få bronkitt, f.eks. etter en forkjølelse. Akkurat nå er vi på vei inn i den vanlige forkjølelses- og influensasesongen, med mange lungebetennelser, blant annet fordi vi ikke er nok oppmerksomme på vårt åndedrett.
 
En av mine aller kjæreste venner døde for kort tid siden av en lungesykdom etter å ha jobbet i et asbestfylt miljø i mange år. Er du i omgivelser med mye forurensning, f.eks. kjemikalier, eksos, støv, sigarettrøyk, må du være oppmerksom på å beskytte deg selv og gjøre en innsats for din lungefunksjon. Det gjelder både på arbeidsplassen og i fritiden. Regelmessig mosjon hvor det inngår åndedrettsøvelser kan være en riktig god løsning.
Skal du tenke ferie og ønsker å stelle pent med lungene dine (og dermed deg selv) kan det være en god ide med en tur i fjellet med mye lys, sol og frisk luft.
 
Er du røyker, må du stoppe eller minimere sigarettenes antall mest mulig. Louise Hay skriver i sin bok ”Kjærlighetens kraft” en enkel liten effektiv frase om på en god måte å gi opp sigarettene. Du sier til deg selv; ”Ethvert behov for sigaretter er forsvunnet, og jeg er fri.” Jeg foreslår at du gjør det nå i stedet for å vente. Selv om du ikke kan gjenvinne lungefunksjonen, kan du i hvert fall stoppe den i å bli verre.
Det er ikke bare alvorlige lidelser som kan plage lungekapasitetet. Det starter ofte med glemsomhet, og/eller en grå og trett hud.

Kosten

Er dine lunger svake er ernæringen en meget viktig faktor, for så skal din kropp arbeide ekstra hardt, for at du skal få nok energi til å klare hverdagen. Det er viktigt at kroppen får de nødvendige næringsstoffene fylt med gode vitaminer og mineraler for å regenerere best mulig. Tenk på mange nyttige safter, som det er aller best å drikke helt nypresset og økologisk, f.eks. gulrotssaft, grapefrukt og appelsinsaft. Drikk dem langsomt og i små slurker, så gjør de mest nytte.
Ferske økologiske grønnsaker må være en del av den daglige kosten. Lag gode salater og bruk sitron i stedet for balsamico og andre former for eddik. Er det vanskelig å endre dine kostvaner, så fortell deg selv mange ganger om dagen; ”Frisk frukt og grønnsaker er godt for min kropp.” Slike små setninger kan være virkelig effektive i en kostendring. Av gode urter nevnes rosmarin, timian og oregano, som alle er antibakterielle, akkurat som hvitløk og vanlig løk hører hjemme i hverdagskosten.
 
Sørg også for å få gode sunne proteiner. Spis gjerne fet fisk, lyst kjøtt samt nøtter og mandler, egg og avocado. Du kan også kjøpe deg et godt proteinpulver. Det kan være litt vanskelig med melkeprodukter fordi noen mennesker har eller utvikler en intoleranse overfor disse, hvilket kan føre til åndedrettsbesvær og evt. hoste. Noen mennesker klager også over at soyaprodukter kan medvirke til å produsere slim.
 
La ferdiglagde matretter utgå fra dine matvaner. I dag snakker jeg med mange mennesker som faktisk aldri lager mat fra grunnen, hvilket jeg synes er en skam. Mye ferdigmat er på boks, eller bearbeidet på annen måte. Det fryses, fylles med en masse kjemikalier for til slutt å havne i mikrobølgeovnen, før det spises.
 
Bruk selvdisiplin og unngå eller i det minste minimer snop, søte saker og hvitt brød samt kaffeinholdige drikker og alle former for brus. Vær oppmerksom på å drikke rikelig med vann, gjerne ca. 2 liter daglig, og sørg for å ha noen velsmagende urteteer hjemme eller/og på jobben.

Kosttilskudd

• Ta som base daglig et godt multivitamin/mineralprodukt.
• C-vitaminer hjelper lungene, og minsker risikoen for forskjellige lungelidelser som astma, og bronkitt. Ta ca. 1 g daglig som en god forebyggelse. Sliter du med dine lunger, kan du ta en dose på f.eks. 3 g. Ta tilskuddene flere ganger for dagen. C-vitamin har mange komplekse virkninger, antagelig mer enn hva vi vet i dag.
• Likeledes hjelper E-vitamin svakt lungevev. C-vitaminer sammen med E-vitaminer utgjør et sterkt forsvar og kjemper mot frie radikaler flere steder i din kropp.
• Ekstra kalk med magnesium er noe som mennesker med nedsatt lungefunksjon ofte mangler.
• Ta ekstra tilskudd av D-vitamin. Eksperimenter viser at mangler du D-vitamin, påvirker det lungenes forsvarsmekanisme og lungenes funksjon generelt.
• Mangel på A-vitamin kan øke risikoen for svake lunger, hvis du røyker.
• Sørg evt. for ekstra tilskudd av B-vitaminer. Ta et tilskudd hvor alle B-vitaminene er samlet. Vi har bruk for dem alle, og mangler du et B-vitamin mangler du sannsynligvis flere.
• Kolloidalt sølv kan drikkes. Det er bevist at kolloidalt sølv kan hjelpe ødelagt lungevev. I tillegg dreper det bakterier og beskytter mot virus.
• Den eteriske oljen eukalyptus er en antioksidant og anti-inflammatorisk og kan hjelpe ved mange lungelidelser, den kan innhaleres fra en fordamper.
• Vær oppmerksom på å holde tarmsystem ditt sunt. Derfra utgår en stor del av ditt immunsystem. Derfor kan det være godt å ta et godt og bredspektret probiotika. Især må du være påpasselig hvis du tar eller har tatt antibiotika.
• Spis gjerne tilskudd av hvitløk, som både hjelper ditt immunsystem og hvis du sliter med hoste og for høyt blodtryk.
• Omega-3, evt. som en god kvalitets fiskeolje, kan være en god hjelp. Omega-3 fås også vegansk.
• Lecitin kan være en god hjelp. Ta daglig 3 toppede teskjeer med granulat enten fra soya eller solsikkekjerner. Den opptas lett og hjelper både hjernen og diverse membraner. Kan være med på å bekjempe kroniske lidelser.
• Mangler du energi, kan det være fordi du mangler Q10. Vi danner selv Q10 i kroppen, men dannelsen avtar med alderen.
• Selv om det ikke er noen mirakelkur, viser det seg at Cannabis-oljen, også kalt CBD (den tillatte, uten THC) kan forbedre lungefunksjonen hos noen mennesker, især dem med akutt lungeskade. Det har vist seg å kunne minimere en eventuell inflammasjon i lungene. Bruk CBD-oljen med omhu og sørg for at det er en ren original olje av god kvalitet.
Tips
• Har du mistanke om at du har nedsatt lungefunksjon, så be din lege henvise deg til en lungefunksjonsprøve.
• Det er viktig å mosjonere. Det kan være en god hjelp med yoga, hvor du velger en form hvor det blir lagt vekt på åndedrettsøvelser.
• Du kan også søke forskjellige undervisningsformer, hvor åndedrettet er det viktigste i undervisningen.
• Det kan også være en god ide å delta i sangundervisning, enten i grupper eller som privat undervisning.
• Vær oppmerksom på at mange vanlige rengjøringsartikler og hageartikler inneholder forskjellige kjemikalier, som helt bestemt ikke er sunt for dine lunger å puste inn. I dag finnes det flere deilige, men også effektive, miljøvennlige alternativer.
• Det kan også være en god hjelp å innhalere over en skål varmt vann i ca. 5 minutter, hvor du har puttet noen få dråper essentielle oljer, f.eks. eukalyptus.
• Ofte ses det at sorg psykisk ligger til grunn for forskjellige lungelidelser.
• Louise Hay skriver i sin lille bok Sunn i sinn. Sunn i kropp at en sannsynlig psykisk årsak til lungeproblemer er: NEDTRYKTHET, SORG, FRYKT for å ta imot livet. Ikke verdig til å leve livet fullt ut. Et nytt tankemønster som er godt å bruke er: ”Jeg har plass til å innånde hele livets fylde. Jeg lever med glede livet fullt ut.”
Det er nyttig å gjenta det nye tankemønsteret for deg selv mange ganger daglig. Lat som om du er midt i helingsprosessen. Gjør det over lengre tid, så kommer ofte små gode resultater.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.