Månedsmagasinet på Costa del Sol
Portugal – den spennende naboen: byene Nazaré og Fátima

Portugal – den spennende naboen: byene Nazaré og Fátima

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Til sammen dekker Spania og Portugal den iberiske halvøya, og selv om man skulle tro at de to landene dermed er ganske like, så er det en stor misforståelse. Portugal har sin hele egne sjarm og karakter. Det er som om landet ennå ikke har mistet sin uskyld og fremstår som mer opprinnelig og ekte, mindre moderne og mer uberørt og øde. Landet er litt mer enn dobbelt så stort som Danmark og har ca. 10 millioner innbyggere. Men siden over halvparten av dem bor i de to største byene, Lisboa og Porto, er store deler av landet veldig øde og mennesketomme. Vi starter turen vår i den spennende kystbyen Nazaré.

Valfartskirken i Fatima heter Basílica de Nossa Senhora do Rosário.

Nazaré

Det er ca. 400 km fra Málaga til byen Beja (overnatting), og det er den ruten vi tar for å komme til Nazaré. Nazaré ligger 125 km nord for Lisboa og har en flott beliggenhet ved en fantastisk sandstrand. Opprinnelig var den en fiskerby, og det fiskes stadig, men i dag har turismen og spesielt surferne satt sitt preg på byen, som i dag har 15 000 innbyggere.

Sørstranden sett fra bydelen Sitio, som ligger oppe på klippekammen.

Den gang byen bare levde av fiske, var det et stort mysterium hvorfor så mange flere fiskere druknet her enn i de andre fiskerbyene langs Portugals vestkyst. Man fant etter hvert ut at det skyldtes en helt spesiell undervannsgeografi rett utenfor stranden. En mektig undervannskløft ender akkurat der stranden ligger, og det er ikke en vanlig kløft, for den er 235 km lang og 5000 m dyp – eller nesten tre ganger så dyp som Grand Canyon. Når vannet fra Atlanterhavet presses inn i kløften, spesielt når det stormer, oppstår det noen enorme bølger, og vannet slår innover de nordlige klippene der fortet og fyrtårnet står. Faktisk oppstår verdens største bølger her, og de er høyere, tyngre, sterkere og mindre forutsigbare enn noe annet sted på kloden. Det er ikke så rart at de er vanskelige å håndtere i en liten fiskebåt, så derfor er Nazaré et farlig sted å fiske.

Men mens verdens største bølger kan avskrekke fiskerne, er det bare kult for surfere, som oppdaget Nazaré for omkring 10 år siden. I dag strømmer verdens villeste våghalser til byen for å ri på disse monsterbølgene, som kan være 25 meter høye. Hawaii, California og Klitmøller (Cold Hawaii) kan alle gå hjem og legge seg, for ingenting kan måle seg med bølgene på Nazarés nordstrand. Nordstranden ble verdenskjent da Garreth McNamara fra Hawaii i 2011 kom i Guinness rekordbok da han surfet på en 23,77 m (78 fot) høy bølge her. I 2017 red brasilianeren Rodrigo Koxa på en bølge som var 24,38 m (80 fot) høy, men i Nazaré håper man snart å kunne surfe «the 100-foot wave”, også kalt Big Mama. Og hvis en slik bølge vil oppstå, så skjer det utvilsomt i Nazaré.

Sjekk dette videoklippet av Koxa på monsterbølgen: https://www.theguardian.com/sport/video/2018/apr/30/rodrigo-koxa-rides-biggest-wave-ever-surfed-video

Surferen ses bare som en liten prikk på bølgen, og hvordan han holder seg stående på brettet er en gåte. At det er farlig sier seg selv, og stort sett alle disse surferne har hatt alvorlige ulykker: brudd i ankler, rygg, armer, bein – you name it. Livsfarlig er det, men åpenbart så attraktivt at de gjerne risikerer liv og lemmer for spenningen, og til dags dato har alle heldigvis overlevd.

Den nye, store kirken i Fatima ligger i enden av plassen.

Spesielt fantastisk er det hvis man kan surfe inni den tunellen som oppstår når bølgen kalver. I noen få sekunder kan man oppleve å stå omgitt av vann på alle kanter og samtidig bli løftet av sted av en enorm kraft. I surfekretser heter tunellen ‘the barrel’ (tønnen), og Garreth McNamara har kalt et at sine barn for Barrel!

Normalt padler surferne ut på havet med armene, men slik kan de ikke komme opp på monsterbølgene, så de blir tauet ut på bølgen av en jetski med en annen erfaren surfer ved rattet. For å bringe surferne til det riktige stedet på bølgen er heller ikke noe hvem som helst mestrer.

Vi ankom Nazaré på ettermiddagen og sjekket inn på hotell Praia, 100 m fra sørstranden. Stranden er over to km lang og veldig bred, med fin, gul sand, så selvfølgelig er den attraktiv, men det er nesten ingen som bader her. Og hvorfor ikke? Fordi vannet er bikkjekaldt på grunn av den kalde havstrømmen som går hele veien nedover Portugals vestkyst.

En tannstangbane (funicular) går fra stranden og opp til klippekammen som adskiller Nazarés to strender: nord- og sørstranden. Oppe på kammen ligger bydelen Sitio, og i enden av den, på et klippetuutspring, ligger fortet med fyrtårnet. Det er her man med fordel kan stille seg opp i ruskevær og observere monsterbølgene som kommer inn på nordstranden.

I gamle dager var Nazaré død om vinteren, men nå er byen livlig hele året, for det er fra oktober til mars at man kan oppleve de største bølgene. Det betyr at surferne ankommer i slutten av oktober, og med dem kommer tilskuere og nysgjerrige som bare vil oppleve det helt fantastiske synet av bølger som er høyere enn et åtte etasjers hus.

Fortet med fyrtårnet for enden av klippen, som adskiller Nazarés to strender.

Siden vi var i Nazaré i begynnelsen av oktober, før surferne med følge innfant seg, var det ikke overfylt. Vi besøkte fortet, hvor man kan se utstillinger av surfebrett samt spennende bilder av surfere i aksjon. Det var rolig vær, så dessverre ingen monsterbølger.

Fra fortet går det en sti som ender i trapper ned til nordstranden. Vi setter oss i sanden på den mennesketomme stranden og beundrer bølgene som kommer brusende inn fra Atlanterhavet. Det er fascinerende bare å sitte her og betrakte disse voldsomme vannmengdene som kommer brølende inn mot stranden. Og selv om de er relativt små, er vi helt trollbundet.

Det er spennende å besøke Nazaré og oppleve denne fordums fattige fiskerbyen, som nå oser av velstand, takket være bølger og surfere.

Fortet og klippen sett fra nordstranden.

Fatima

En kort times kjøring (63 km) fra Nazaré ligger byen Fatima, som i dag er Europas nest største valfartssted for katolikker, etter Lourdes i Frankrike. Byen ble kjent da Jomfru Maria, i vakre hvite gevanter, viste seg for tre hyrdebarn den 13. mai 1917 og deretter hver 13. i måneden frem til oktober 1917, da hun viste seg for siste gang. Ved den siste anledningen var det 70 000 mennesker som bevitnet synet, som senere ble kalt El milagro del sol.

De tre barna, Jacinta, Lucía og Francisco, var ute og voktet familiens sauer, da Maria plutselig viste seg ved et tre nær en liten hule. Hun formanet barna om at de måtte be hver dag for alle syndere og for paven. Jacinta og Francisco døde av tuberkulose få år etter synet, men Lucía ble nonne og levde til 2005. Alle tre ligger begravet inne i den store kirken, som stod ferdig i 1928, og som i dag er sentrum for pilegrimsferdene.

I dag er bølgene som skyller over nordstranden ikke så store.

Foran kirken ligger en enorm plass, og til venstre finner man et mindre kapell som er bygget på stedet hvor åpenbaringene fant sted. Her er det konstant messe og bønn, og selv om det var relativt få besøkende den dagen vi var der, var kapellet nesten fylt med tilhørere. Inne i kirken kan man se de tre barnas graver samt altertavlen, hvis motiv avspeiler begivenheten. På altertavlen har man allikevel greid å tilføye en katolsk prest, for det skal jo helst være prester til stede ved slike åpenbaringer – selv om det ikke var det!

En del mennesker benytter besøket i Fatima til å gå botsvandring på knærne fra plassen og inn i kirken – en vandring på rundt 4–500 m. Naturligvis er det hardt for knærne, men i dag hadde alle de angrende synderne på seg knebeskyttere.

Det hviler utvilsomt en spesiell stemning over stedet, og et besøk er absolutt å anbefale. Ikke minst fordi man nå også kan se den nye kirken med plass til 6000 tilhørere, som er bygd i den motsatte enden av plassen. Hvert år besøker rundt 7 millioner mennesker Fatima, som er et fascinerende sted.

Etter Nazaré skal vi videre til Arouca og Europas lengste hengebro. Les videre i neste nummer av Det Norske Magasinet.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet