Månedsmagasinet på Costa del Sol

Omega-3 antas å nedsette risikoen for eller lindre mange sykdommer, spesielt de som involverer inflammasjon (betennelse og irritasjon). Det gjelder bl.a. åreforkalkning, blodpropp, kreft, diabetes, demens, depresjon, gikt, astma, psoriasis, eksem og tarmbetennelse. Omega-3 er medvirkende i å lindre smerter, senke blodtrykket og redusere blodets fettinnhold. Omega-3 fettsyren DHA danner 20 prosent av hjernens fettstoffer og er viktig både for hjernens oppbygning og funksjon, inkludert for humør og hukommelse.

Nordiske spisevaner gir oss typisk 8-10 ganger mer omega-6 enn omega-3, spesielt fordi ferdigretter og halvfabrikat er fylt med planteolje. Samtidig spiser vi færre villfisk og frittgående dyr enn tidligere. Ideelt sett burde vi bare spise 2-4 ganger mer omega-6 enn omega-3. Som følge av dette, er typiske skandinaviske spisevaner inflammatoriske (fremmer betennelser), hvilket antas å forårsake eller forverre en rekke sykdommer og plager.

Sunne spisevaner retter opp på kostens skjeve forhold mellom omega-3 og omega-6, primært ved å spise mer fisk, flere naturlige matvarer, i tillegg til å holde igjen på industriproduserte matvarer av tvilsom kvalitet.

EPA og DHA finnes i fisk, sjøpattedyr og skalldyr. Blant de beste kildene er:

makrell • ål • laks • hellefisk • steinbitrogn • sild • steinbit • regnbueørret • sardin.

Oppdrettsfisk, såkalte farmfisk, er foret på kraftfor og inneholder mindre omega-3 enn villfisk. ALA finnes blant annet i linfrø, rapsolje, valnøtter, chiafrø, grønnkål, spinat og andre grønne bladgrønnsaker. Dessuten er det ALA i kjøtt og egg fra frittgående dyr. Menneskets stoffskifte kan omdanne ALA til de egentlige fiskeoljene EPA og DHA. Omdannelsen er allikevel bare cirka fire prosent og høyest hos gravide kvinner.

Hvordan er tilstanden i kroppen din? Jeg kan med denne prøven undersøke om du har den korrekte balansen mellom dine omega-3 og omega-6. Har artikkelen vekket din nysgjerrighet, eller hvis du har lyst til å høre mer om konseptet, både produkt- og forretningsdelen, er du alltid velkommen til å kontakte meg.

Heilpraktiker  

Friederich Damore Bruun 

(+45) 27207723 

friederich@currame.com

 Allan Fjelstrup – post@legen.nu 

(+34) 62 52 96 000 

www.eqology.com

Pensjonert spesiallege, 

Intern Medisin

Av Friederich Damore Bruun

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.