Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nicolai Prydz foreller om sin bok ’Startup-Helvete’

Nicolai Prydz foreller om sin bok ’Startup-Helvete’

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Med en gründer i magen


Den spanske forbindelsen

Nicolai kom til Spania med konen Kirsten og deres to sønner i 2014. Kirsten hadde studert her som ung, så da hun ikke lenger hadde syke foreldre i Norge, bestemte de seg for å flytte familien – og det siste startup-selskapet – sydover.”Alle drømmer om å dra ut, men så gjør de aldri det,” forteller Nicolai. ”Jeg tror det er bra å ikke vœre så stedfast. Jeg har hatt lyst til å ta tidligere selskaper ut av Norge. Digital-markedet er jo mye større ute. Og erfaringen er sunn for både ungene og oss.”

Familien ser ut til å ha det bra i Andalucía; et vakkert hus med basseng og grøntareal, tre redningshunder av pølse-typen, kona i yogaklasse på stranden og tenåringssønnene med online piano timer. 

”Det virker jo fint her vi sitter i palmehagen, men å vœre gründer betyr masse arbeid. Det har vært konstant tøft. Familien lever med det hele tiden, for når man jobber digitalt, går business og privatliv sammen. Jeg har vœrt heldig og solgt noen domener, så vi har greid oss, men det har vært perioder hvor det har vært vanskelig å få endene til å møtes.” 

25 år i oppstart 

Oslo gutten Nicolai viste tidlig sine gründergener da han allerede som tenåring var med på starten av det nye politiske partiet FrP. Som 50-åring har han i dag 25 år med startup-erfaring som idéskaper og gründer i selskapene Global Money Games, Coshopper, Hippie Media og Hipdriver. Nicolai var pioner innen norsk e-handel og har alltid vœrt tidlig ute med nye teknologiske løsninger innen digitalisering. Men som han har erfart, så skal det mer til enn en god idé for å lykkes i gründerbransjen.

”Det er veldig få gründere jeg kjenner hvis mål er å bli rik. Formålet for de fleste er å gjøre idéen økonomisk bærekraftig. Gründerskap handler om innovasjon og å gjenkjenne behov som ikke er dekket. Covid brakte opp behov som ikke var der før. Gründere skaper forretningsidéer som forsøker å løse problemer og forbedre eksisterende tilbud, for eksempel gjennom ny teknologi som hjelper folk i dagliglivet.” 

Siden tittelen på boken hans er Startup-Helvete, går jeg like gjerne rett på sak og spør han hva som er helvete-delen av et oppstartsselskap. 

”Du har statistikken mot deg fra dagen du starter selskapet. 95% av alle selskaper som etableres er ikke her om 5 år. Siden bare en brøkdel greier seg, er det mange drømmer som brister. Gründerskap er ikke for alle, så når gründerskap blir glorifisert i media, føler jeg at noen også må rette en advarende finger. Det skjer alltid noe uventet – ting tar lengre tid og koster mer en anslått. Det er lett å stole på feil menneskerJeg er siviløkonom og har startet mange selskaper og er ganske god på det etter hvert, men allikevel har jeg ikke helt greid det. Gründere har ingen sikkerhetsnett som fast lønn, pensjon, feriepenger eller pappapermisjon. Ansvaret for alt som kan og vil skje kan fort bli til hva jeg kaller et startup-helvete.” 

Et liv i berg og dalbane 

I 1999 startet Nicolai et selskap som gikk fra null til 200 millioner kroner i verdi på seks måneder. To år senere var det samme selskapet i kjempegjeld. 

”Vi hadde 110 ansatte, 39 selskaper i 15 markeder da vi innså at dette tok mer tid enn vi hadde. Du er enten høyt oppe eller langt nede. Når der går oppover, synes alle det er spennende. Folk ser deg i media. Det snakkes om masse penger som det høres ut som du har, men selv på toppen har du en moderat lønn. Du får fler invitasjoner og merker forskjell på folk. Men når du er på nedtur og havner i trøbbel, som du garantert vil, så er du mutters alene. Du kan ikke ta ut lønn og må selge bilen. Det kan vœre lovverket, timingen eller kombinasjonen av menneskene involvert som hindrer deg. Du blir sugd opp i alle problemene og ser først i etterkant hvor ’helvete’ det har vœrt.” 

Dette nesten bipolare livet må da vœre veldig tøft for familien, undrer jeg. Nicolai sier at om ting har gått opp eller ned har det vœrt ganske likt for dem som familie. Kirsten har vœrt familiens base og ryggmarg når han har måttet pendle mellom England og Norge eller jobbet døgnet rundt. 

”Det hadde vœrt umulig hvis vi begge hadde vœrt i full jobb, så vi bestemte å leve med mindre og ha én som er steady hjemme. Kirsten har hjulpet meg i alle selskapene jeg har vœrt involvert i og leste boken min med rød penn iallfall 10 ganger før den kom ut! Det er jo livet vårt den handler om.”

En bok for A/S Norge

Nicolais bok hadde bare vœrt ute i noen få dager da DNM snakket med skribenten. Hva han ønsker å oppnå med boken? 

”Hvis du ikke tør å ta sjanser, får du ikke de gründererfaringene som er helt fantastiske, som når du tråkker opp en ny sti. Da skjer det magiske ting.”

”Det er allerede oppnådd,” sier Nicolai med et bredt smil. ”Når Finansavisen skriver at boken har drivende dramaer og er ’God for A/S Norge’ og den allerede har blitt tatt opp av Norges største bokkjeder Ark og Tanum-Nordli, da har du slått statistikken!”

Boken som Nicolai skrev under Coronavirus lockdown, er som et gründerprosjekt – den er selvredigert og selvpublisert. For å kunne se på seg selv med skråblikk, benyttet Nicolai manuskonsulent og fikk feedback av et utplukk forretningsdrivende. Og resultatet ser ut til å nå det optimale gründermålet – å vœre økonomisk bærekraftig. ”Det er ikke bare en business- bok, men mer en menneske-bok,” sier forfatteren.

Familien Prydz i deres hjem i Málaga.

Den blanke siden av startopp medaljen

Med en bok som heter Startup-Helvete kan man spørre seg selv om Nicolai er en masochist. Hvorfor har han blitt en seriegründer?

”Jeg elsker å skape nye nytt sammen med andre. Det er kjempegøy og viktig for meg å forsøke og få til noe som for nesten alle andre virker umulig. Så jeg prøver igjen og igjen. Målet må være å slå den helvetes statistikken… Hvis du ikke tør å ta sjanser, vil du aldri få de gründererfaringene som er helt fantastiske, som når du tråkker opp en ny sti. Da skjer det magiske ting.” 

Av alt jeg kan tenke meg som driver gründere: idéer, vekstpotensial, suksess, hjertet, umulighet eller galskap, er det utfordringene som ser ut til å vœre det som tiltrekker Nicolai mest – ikke bare utfordringen for å overleve og kanskje til og med lykkes, men også utfordringene når man må forandre kursen.

”Hvis din opprinnelige idé ikke viser seg å gå, kan du velge å gi opp eller å endre konseptet. Tenk på de suksessfulle app-ene. Youtube, startet som en dating-app… Det er vondt å kaste original idéen, men det er en gründerkvalitet som er nødvendig – å vœre åpen for forandring og kunne ’kill your darlings’.”

Det er ikke bare app-skapere som har vœrt suksessfulle gründere. Det aller meste som har blitt oppfunnet, oppdaget eller utviklet, har skjedd takket vœre gründers oppfinnsomhet, nysgjerrighet og pågangsmot. Ta Christopher Columbus. Han var vel en klassisk gründer. Han hadde en idé, trengte investering for å få det gjennomført og oppsøkte det portugisiske kongehus, som sa nei. Startup-idéen hans ble sett på som galskap. Han tok sitt gründerprosjekt til de spanske katolske monarkene Ferdinand og Isabel, som investerte i gründeren – som ledet det til en såkalte ‘oppdagelsen’ av Amerika. Så Nicolai er med andre ord i godt selskap. 

Fremtiden for startups

Vi er i den mest transformative tiden i menneskehistorien, når innovasjon og nytenkning er viktigere enn noen gang. Hvordan tror Nicolai at business vil se ut fremover? 

”Det blir en utfordring. Norsk næringsliv har hva jeg kaller tue-mentalitet. Folk tror de kan greie seg på egen hånd, så sjansen for at mange store norske bedrifter er døde om fem år er skyhøy. De store globale plattformene som for eksempel Google, Amazon og Alibaba er en trussel mot bærekraften i det lokale næringslivet. De gigantiske techplatformene raser inn og tar markedet. Norske selskaper konkurrere mellom seg fremfor å erkjenne at den egentlige konkurrenten kommer utenfra og er disse store internasjonale plattformene. Varehandelen står allerede i knestående, og reiselivet har mistet fullstendig kontroll med sluttkundedialogen. Den går nå gjennom aktører som Tripadvisor, Hotels.com og Airbnb. Man må se på hverandre som lokale partnere som sammen kan skape bedre lokale løsninger enn en global plattform. De som tror de kan bli en Google alene vil raskt raderes ut. Stillstand er ikke lenger mulig.”

Nicolai ser det samme problemet i Europa, hvor det i følge han trengs et paneuropeisk samarbeid på tvers av industrier for å konkurrere med de store digitale plattformene. 

”80% av verdens mest verdifulle selskaper er plattformselskaper og innen 2025 vil 1/3 av verdensøkonomien foregå via dem. I Europa har kun 2% av våre virksomheter implementert effektive plattformstrategier. Det er alvorlig. EU henger etter med plattformstrategien og bruker ikke tilstrekkelig penger på innovasjon. Problemet er at man tenker kvartalsvis og konsentrerer seg om utbytte. Ingen A/S i utvikling har egentlig råd til å betale utbytte hvis de skal hevde seg i fremtiden. Amazon har aldri betalt en krone i utbytte selv om de er verd en trillion dollars, men de bruker 420 ganger så mye på Research og Development enn Europas største digitalselskap, Deutsche Telekom gjør.”

”Når du havner i trøbbel, som du garantert vil, så befinner du deg mutters alene. Jeg maner til mer raushet i næringslivet.”

Unge gründere og idolisering

Nicolais yngste sønn er 14, omtrent den samme alderen Nicolai var da han begynte sine gründeraktiviteter. Hvis han selv hadde vœrt en tenåring i dag, hva slags prosjekter hadde han startet?

”Vel, jeg tenker nesten alltid som er 14-åring… men jeg tror jeg hadde prøvd å skape noe innen teknologi og eldreverdighet. Når jeg ser hvor halvdårlig vi har gjort det, vil jeg gjerne finne løsninger som kan gjøre det fint å bli gammel. Yngre gründere har bedre tid og kan kan ta større risker. Det er nok lettere å finne investorer som tror på visjonære tenåringer enn visjonære 50-åringer. Jeg synes også det er fantastisk med ung ’drive’, så jeg er rådgiver for en haug med unge gründere.”

Og for han selv, hvem er Nicolais rollemodeller? 

”De som er seg selv og ikke later som. De som driver med det de brenner for. De evner å inspirere meg, og er mine forbilder. Uavhengig av antall kroner de måtte ha. Man kan lære av stort sett alle gründere, men de er ikke nødvendigvis mønsterborgere på alle områder. Man bør vœre litt kritisk og ikke idealisere.”

Siden vi sitter i Andalucía, spør jeg gründeren om han har noen gode råd og vink til nordmenn i Spania som går med en gründer i magen.

”Mulighetene er ganske store her. Man har høy kompetanse og relativt lave lønninger og leiekostnader i forhold til i Norge. Og så har du Málaga Technology Park med alle de store IT-gigantene. Malaga regionen burde bli Europas Silicon Valley. Man burde investere i å få det til, men vi trenger visjonære politikere som vil satse og bruke de milliarder som trengs. Det er fult mulig å få til om man legger forholdene til rette for det.”

Før jeg takker for meg, spør jeg om planene fremover. For nå jobber Nicolai med bokutgivelsen, men han har selvsagt en forretningsidé i bakhodet. Og som du kan gjette, er det nok en startup…  

For mer informasjon, gå til Startup-Helvete


Nicolais råd til unge gründere:

  1. Tenk på hva du liker å gjøre og lær deg det kjempegodt.
  2. Lytt på hva man sier om fremtiden i det markedet du vil inn i.
  3. Finn et problem som trenger en løsning. Vær alltid opptatt av at brukerne som du gjør det for, har et problem som du vil løse eller forbedre. 
  4. Test ut idéen din godt på forhånd.
  5. Bruk penger på en advokat for å skrive avtaler som beskytter deg og dine idéer. 
  6. Ikke vær naiv. Det hjelper ikke å vœre for snill og ydmyk i forretningslivet. Litt kynisme er nok mer fornuftig.
Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet