Rio Mundos utspring er et av de mest spektakulære i hele Spania, og hundrevis av mennesker flokker dit hver dag. Om sommeren er det vanskelig å finne parkeringsplass, og selv i lavsesongen er det mange besøkende. Utspringet ligger rett nord for naturparken Cazorla, og det er et godt stykke opp dit. Vi tok turen fra Murcia og kjørte dermed gjennom en del av hva som kalles La España vacía (det tomme Spania).
Fra Murcia går det første stykket på den fine store motorveien A-30, men allerede etter byen Cieza begynner befolkningen å tynnes ut. I byen Hellin forlater vi motorveien og kjører ca. 80 km. på CM-412, og her blir det for alvor tomt: veldig få hus, bare litt spredt jordbruk og ellers natur. Vi befinner oss i Albacete-provinsen som er en av provinsene som beregnes som ‘det tomme Spania’.
Folk begynte å bruke uttrykket allerede fra midten av 1950-tallet, da store deler av Spania ble utsatt for massemigrasjon under den såkalte landsbyutvandringen. I stedet for å skrape seg en fattig tilværelse på de magre jordene som ligger på La Meseta Central (høysletten som dekker 80 % av Spania), dro unge til storbyer, hvor det var arbeidsplasser og mer liv. Men problemet er at befolkningen aldri kom tilbake. I provinsene som er berørt, har jorder ikke blir dyrket og det produseres derfor ikke matvarer. ‘Det tomme Spania’ omfatter provinser med under 700 000 innbyggere som inkluderer 28 av landets 50 provinser. De hardest rammede er Soria og Teruel, hvor innbyggertallet ligger på under 10 innbyggere pr. km2. Dermed tilhører de faktisk de tynnest befolkede områdene i hele EU, noe som overraket meg.
Idet vi nærmer oss landsbyen Riopar, forandrer landskapet karakter. Plutselig er vi blant skog og ville fjell. Vi befinner oss rett nord for Cazorla, Spanias største naturpark på 2099 km2 (nesten dobbelt så stor som Jotunheimen).
Mundos utspring ligger i naturparken Parque Natural de los Calares del Mundo y La Sima. I Riopar tar vi til venstre mot Siles, og etter ca. 6 km. tar vi av mot parkeringsplassen for Mundos utspring. Her MÅ man parkere med nesen ut (altså rygge inn). En vakt går rundt og håndhever regelen som er innført i tilfelle elven oversvømmer og parkeringsplassen må evakueres i all hast.
Vi får sjokk da vi trår ut av bilen, for det er syv grader og bikkjekaldt for oss som kommer fra kystens 22 grader. Heldigvis har vi ‘polarutstyret’ med, som vi ifører oss før vi griper stavene. Men hansker har vi glemt, så vi fryser på fingrene. Vi følger ruten innover langs elven og snart kommer vi til trapper som leder opp mot utspringet. Flere steder er det bygget gangbroer så man kan gå ut og beundre elvens ville løp. Utspringet er spesielt, fordi elven strømmer over kanten på en kjempestor, sirkelformet og mangefarget fjellformasjon. Bergtatt er vist ordet som bør brukes her, men også spektakulært, utrolig, makeløst og vakkert. På et tidspunkt kommer vi opp til et par miradorer på vei opp til der stien ender på en liten plattform. Denne ligger rett ved siden av den øverste delen av fossefallet, hvor vannet kommer ned i tre kraftige strømmer. Utrolig flott, så bildene vi tok kan ikke yte stedet rettferdighet. Dette må bare oppleves.
Jeg hadde lest at ruten til fossens start var rundt syv km. så jeg var litt skuffet da vi kom tilbake til bilen og hadde bare gått snaue tre. Vi spurte parkeringsvakten som fortalte at den lengre ruten vanligvis brukes om sommeren når det ikke er nok parkering her. Da parkerer man ved El Puerto del Arenal (1150 moh.) litt høyere opp og lengre bort på veien mot Siles. Herfra går en sti ned til parkeringsplassen hvor vi står, mens den siste delen av ruten er den samme.
Det mest spesielle ved Rio Mundo er imidlertid ikke delen som kan besøkes av allmenheten. Elven springer nemlig ut av en hule et sted høyere oppe, og etter mye regn spruter vannet ut av hulen i en tykk strøm, som om en kjempe står der inne og kaster opp vannet. Det hadde vært veldig spesielt å se, men kanskje det er mest for huleforskere. Her kan man se inngangen til Cueva de los Chorros hvor elven ‘spyttes’ ut: https://mundoaventurariopar.com/Servicios/espeleologia-en-albacete/ Trykk på pilene til høyre for overskriften for å se bildene av huleåpningen.
På lenken: https://mundoaventurariopar.com/Servicios/cueva-de-los-chorros-rio-mundo/ vises en kort video om en guidet tur på tre timer opp til hulen. Jeg fikk nervøse trekninger bare av å se den. Den er vist ikke for pensjonister …
På veien tilbake til kysten kan man kjøre innom Cazorla via den flotte kløften som Guadalquivir har gravd. Guadalquivir er Andalucías lengste elv på 700 km. og dens utspring ligger inne i Cazorla naturpark. For å kjøre gjennom kløften, tar man av fra N-322 rett utenfor byen Villanueva del Obispo og følger A-6202 mot Tranco. Veien går gjennom en ufattelig flott og dramatisk kløft. Ved Tranco som bare har et par hus, ligger en demning fra 1944 som danner innsjøen Tranco i hjertet av naturparken.
Oppmuntret av elver, huler, fossefall, kløfter og naturfryd, snur vi nesen hjem mot kysten. Etter å ha frosset ved Mundo elven, innser vi at Spania har sitt eget innlandsklima. Jo, man blir glad for kystklimaet etter et slik kuldesjokk.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001