Månedsmagasinet på Costa del Sol
La Urracas kjøkken – Gazpacho shot med manchegokjeks

La Urracas kjøkken – Gazpacho shot med manchegokjeks

Nå er det snart høytid for solmodne grønnsaker fra grønnsakshagen vår. Da liker vi godt å lage mat hvor grønnsakene spiller hovedrollen, og noen ganger tillater vi oss å leke litt med klassikerne.

Dette er en rett vi ofte bruker som en av mange retter på en festmiddag. Den står også godt på egne bein eller som en del av et klassisk tapasmåltid. Vi har tatt oss friheten til å justere litt på den klassiske spanske gazpachosuppen.

Oppskriften kan godt brukes til klassisk suppe, men da ville vi vært litt forsiktige med krydderiene, laget den litt tykkere og servert den med sprøstekt chorizopølse til. Som et lite ‘shot’ i starten av et måltid, synes vi den skal være litt godt krydret og bidra til å vekke smaksløkene for resten av måltidet. Dette er en enkel rett å lage, men krever litt tid.

Oppskrift til 8 personer.

Gazpacho shot
14 stkGodt modne tomater
1 stkRød paprika
1 stkGrønn paprika
½ stkAgurk
1 dlOlivenolje
3 feddHvitløk
1 dlSherryeddik
1 skiveSkorpefritt hvitt brød
 Salt, pepper, picante røkt paprikakrydder evt. også Tabasco
 Sherry Fino
  Manchegokjeks  
200 grRevet manchego-ost
1 tsrøkt paprika pulver
1-2 tsFinhakket Timian

Fremgangsmåte:

Gazpacho shot Grovhakk alle ingrediensene og ha de i en stor bolle.  Jeg krydrer nå med litt salt og pepper, samt en halv teskje med picante paprikakrydder.   Kjør alt til en jevn masse med stavmikser, og sett den i kjøleskapet natten over.   Massen presses gjennom en sil slik at du fjerner alt fruktkjøttet. Bruk en skje å presse med, da får du ut all den gode grønnsaksjuicen og suppa får en konsentrert smak.    Nå begynner moroa – smake til gazpacho shot-en. Vi liker at den får en litt picante karakter og bruker Tabasco og mer av det picante paprika krydderet. Den skal bite litt når den drikkes.   Hvis tomatene ikke er modne nok, eller mangler konsentrert smak, jukser vi og rører inn litt tomatpuré av god kvalitet.   Du krydrer dette etter egen smak og ønske.   På grunn av eddiken i suppa, serverer vi ofte en Sherry Fino til denne, og hva er da mer naturlig enn å også ha litt Fino i suppen? Litt alkohol forsterker også inntrykket av at dette servers som en shot og vi serverer den i et vinglass.    

Manchegokjeks   Bland raspet ost og krydder i en bolle. Bruk to stekeplater med bakepapir. Ta 1+ teskje av blandingen til hver kjeks. 6 kjeks per brett. Pass på at det er god plass imellom kjeksene. Klapp de flate, ca 6-8 cm i diameter.   Stek kjeksen på 200 grader, 4-5 minutter, eller til de er gylne og osten bobler. Ta ut platene og legg kjeksen til avkjøling. De blir sprø når de har stått en stund. Hvis kjeksen ikke blir sprø, gi de en kort runde til i ovnen før servering.     Server gjerne shot-en anrettet med en agurkstav i og legg kjeksen på toppen av glassen. Eventuelt grovhakket persille eller gressløk. Garantert en god start på et langt spansk måltid.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.