Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kan boligprisene skyte til himmels?

Kan boligprisene skyte til himmels?

Svaret er ja – til og med et stort JA. Boligprisene på Costa del Sol har nemlig ikke bare skutt i vœret. De er helt oppe i skyene – og ingenting tyder på at de har nådd toppen.

Men det er vel fint nok. Fint at folk lengter etter å komme ned til oss. Lengter etter å investere, reise og leve. Å leve kan være farlig, og dagens boligmarked er absolutt ikke noe å spøke om. Det handles i dag ikke bare dyrt, men også raskt. Betenkningstiden er redusert til timer og dager, for neste uke er boligen du har fått øye på solgt. Det er ikke lenger plass til belte og bukseseler. I stedet anbefales det å huske fallskjermen. Det er i det minste min klare anbefaling.

For nettopp en fallskjerm hadde reddet mange optimistiske kjøpere som i midten og slutten av 2000-årene kjøpte dyre, og sterkt finansierte, boliger under Sydens sol. Ingen som bodde på Costa del Sol høsten 2008 glemmer noen gang hvor forferdelig galt det gikk. På bare ett år gikk vi fra vekst og optimisme til konkurser og tvangssalg. Men slik kommer det ikke til å gå denne gangen. Det sier jeg blant annet fordi bankene for lengst har brukt opp sine fallskjermer.

De spanske bankene har lært av fortidens synder. De holdes til og med i kort bånd av Nasjonalbanken og – enda bedre – av EU og den europeiske sentralbanken. En rekke strenge krav til risiko og likviditet skal overholdes, og derfor lånes det ikke ut til høyre og venstre. Som innbygger, uansett nasjonalitet, ser bankene i dag på deg med helt andre øyne – og man er bestemt ikke godtroende. Det kan naturligvis være både synd og irriterende for førstegangskjøperne, som lengter etter å komme på boligmarkedet og ikke kan få lån, men egentlig er det også samfunnets garanti for å unngå en ny gjeldskrise – iallfall av det tøffeste slaget.

Så bankene er forberedt. Det samme er byggherrene. I dag bygges det i samsvar med etterspørselen, og holdningen er klar: er man i tvil, så venter man. Et prosjekt må være solgt før man kaster seg ut i et nytt. Dette er årsaken til at vi i dag bare ser en brøkdel av de mange kranene, gravemaskinene og sementblanderne som ellers dominerte landskapet i 2000-årene. Så byggherrene har også lœrt seg leksen. Men har du?

I mitt univers behøver du ikke frykte vesentlige prisfall på boligen din – eller kommende bolig – i dette tiåret. Costa del Sols popularitet har så langt fra nådd toppen, og vi er til og med veldig nœr en regulær boligmangel. Det er en mangel som ikke kan oppveies av tidens, og fremtidens, beskjedne byggevirksomhet.

Samtidig kan du godt forberede deg på stigende renter, økende skatter, tårnhøye energipriser, inflasjon, et ustabilt aksjemarked, uvisshet rundt Covid-19 – og uvisshet rundt de økonomiske følgene av den fullstendig uhørte mengden penger som den europeiske sentralbanken har pumpet ut i samfunnene for å få EU-landene helskinnet gjennom pandemien. Faktisk står vi midt i historiens største økonomiske eksperiment, og vi kan bare krysse fingrene for at det ikke skal gå galt.

Så det skal garantert bli tumulter. Vi skal nok få noe å passe på i de kommende årene – på godt og ondt. Alt kan smitte av på boligmarkedet – først og fremst renten. Innerst inne vet vi jo godt at det bare er et spørsmål om tid før renten vil stige. Det er helt unaturlig at vi har minusrente og nesten kan låne gratis. Rentestigningene er rett rundt hjørnet og kommer til å svi. Det er derfor du ikke bør binde deg i for dyre boligforpliktelser på Costa del Sol. Lytt til de gammelkloke – bare en enkelt gang: Må du låne, så lån maks 70 prosent. Hvis ikke, så kjøp noe mindre og billigere, eller ta den lette og uforpliktende løsningen: lei en bolig. Og når det er gjort, så nyt livet. Flytt til Costa del Sol og slå ut håret. Du kommer aldri til å angre.

Du må bare huske fallskjermen – før du hopper.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.