Månedsmagasinet på Costa del Sol
Joda, det regner i Spania!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Halloween
NORSKE
PLUSS+

Halloween

Jeg er sikker på at de fleste har hørt sangen om det spanske regnet fra My Fair Lady, The rain in Spain stays mainly in the plain. Det er mulig at dette var sant i professor Higgins tid, da han forsøkte å få Eliza Dolittle til å snakke korrekt engelsk, men i disse dager kan det regne i Spania hvor og når som helst.  

Da mannen min og jeg flyttet til Spania fra den våte kanadiske vestkysten for noen år tilbake, visste vi at vårt liv i Andalucía ville bli mye mer solfylt enn det vi var vant til i Vancouver. Det er tross alt hvordan verden ser for seg Spania – strender, sangria og sol fra morgen til kveld. Men det er ikke alltid sol i det solrike Spania og besøkende bør sjekke informasjonen sin igjen hvis de tror at det aldri regner i sør. Jeg ville iallfall foreslå å sjekke flere værmeldinger før jeg bare hadde slengt shorts og kjip-kjapper i kofferten hvis jeg skulle på en vinterlig spaniaferie, slik som mange turister ser ut til å gjøre. 

Det er ingen vei rundt fakta – det kan og vil regne i Spania. Det årlige regnfallet i den spanske hovedstaden er faktisk bare en brøkdel mindre enn det som faller i rainy London, med den markante forskjellen at regnet i Madrid kommer i løpet av halvparten av dagene som det tar i den engelske hovedstaden. Det regner faktisk mer årlig i Barcelona (612mm) enn i London (583 mm).

Allikevel kan vi ikke fornekte at Spania er et solfylt land. I et normalt år kan vår hjemby ha sol hver dag fra slutten av mai til begynnelsen av november. Men hva er nå et ’normalt’ år i disse underlige tider??? Uansett, regne gjør det, iallfall så snart som de første tegn på høst viser seg. Som innbyggerne i Andalucía, har vi blitt vant til plutselige skybrudd og raskt-endrende vær. På den måten kan man si at været her, eller el tiempo andalu’, er ganske likt det andalusiske folks temperament som kan beskrives som uforutsigbart og til tider ganske så dramatisk. 

I tillegg til det generelt uberegnelige værmønsteret, må vi også regne med hyppigere og sterkere stormer på grunn av global oppvarming. Akkurat som vi erfarer rekordtørke, så får vi også mer og voldsommere regn. Vi har opplevd flodregn i Málaga sentrum hvor vi har måttet vasse til knes for å krysse gaten, eller dager da hele Costa Del Sols kystvei er en eneste elv. 

Spør enhver eldre lokalinnbygger og de vil fortelle deg at været ikke er hva det pleide å vœre.  Antonio, en av våre naboer som har bodd her i snart hundre år (alderen hans er mulig litt overdrevet for han forandrer den hver gang noen spør…), sier at det regnet mye mer i la Sierra før i tiden. Allikevel opplevde de ikke samme konsentrasjon og intensitet med nedbør som det vi ser nå. Da vår venninne, den aldrende flamencodanseren Pilar var ungjente, behøvde de alltid ha på seg sjøstøvler for å gå til skolen i oktober. Til sammenligning tror jeg at de fleste unge her i disse dager ikke engang eier et par. 

I et gjennomsnittsår vil Ronda, lik Málaga by, motta cirka 500 millimeter med årlig nedbør,  som vil si et gjennomsnitt på 40 mm i måneden. Det som denne statistikken ikke viser, er at regnet kan komme i løpet av en enkel dag eller kanskje bare i løpet av en knapp time. Sist uke fikk deler av Costa de Sol og fjellstrøkene rundt over 100 liter regn per kvadratmeter på 12 timer.  Døgnrekorden i Ronda er fra 2018 da byen mottok 216 liter regn per kvadratmeter i 24 timer, med 178 millimeter innen 12 timer. Byen ble erklært en katastrofesone og Junta de Andalucía måtte sette inn en beredskapsplan på grunn av de plutselige oversvømmelsene. Det var et flodregn av bibelske dimensjoner. Trær og enorme murer som hadde stått i århundrer falt. Hester og hus ble tatt med i dragsuget og redningstjenesten jobbet døgnet rundt for å få folk i sikkerhet. 

De som planlegger et vinterlig besøk til Syden, bør vœre beredt. Akkurat som om man kan ha en deilig, mild feire med skyfri himmel, kan det like plutselig begynne å øse ned. Og når det regner i Spania, så regner det! Man kan bli møtt med et dommedagsregn slik som den vi hadde sist uke. For å vœre rettferdig mot meteorologene, så hadde de forutsatt at det var en mulighet for noen tordenskrall og et par forbigående byger. Men de forberedte oss ikke på det apokalyptiske høljregnet vi fikk. En nabo målte over 60 liter per kvadratmeter i løpet av en halv time. (De fleste som bor her på ’landet’ har hjemmelagede målere for slikt.) Man talte også over 1000 lyn i Málaga provinsen. Det var som noen skrudde lyset på og av konstant. I løpet av sekunder ble gatene omgjort til bekker, så elver og til slutt til små fossefall. Vannet rev med seg alt som kom i dens vei – søppel, restaurantbord og selv feilparkerte biler. 

I klassiske andalusiske byer hvor de fleste hus sitter sammen, kan ikke regnvannet gjøre noe annet enn å søke raskeste vei ned. Mange hus er bygd på gatenivå, slik at man tråkker ned et trinn for å komme inn i huset, hvilket betyr at disse husene trues med oversvømmelse hver gang det er en skur. Huseiernes eneste redning er å sette opp et midlertidig regnskjold foran inngangsdørene før det begynner å pøse. På den måten prøver de å unngå at regnvannet trenger inn i huset, med mindre regnet i stedet drar med seg hele skjold-saken nedover gaten. Selvsagt skulle vi kunne greie unngå slike oversvømmelser, men vi ser ut til å bli ’tatt på senga’ hver eneste gang… 

Når sant skal sies, må jeg innrømme at jeg elsker en god regnstorm. Første gang vi kom til Ronda, regnet det faktisk sidelengs. Allikevel skremte det oss aldri fra å komme tilbake. Kanskje det dramatiske været i bunn og grunn er del av hva som lokket oss akkurat hit og gjorde at vi valgte dette som vårt hjem? 

Og det beste med regnværet i Andalucía er at et kvarter senere kan solen dukke frem og skinne som aldri før. 

Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet