Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra ord til eiendom – Tom Halvorsens nye ansikt

Fra ord til eiendom - Tom Halvorsens nye ansikt

« Ikke lev som om hver dag var den siste, men lev den som om den var den første! »

Tom Halvorsen

Livet bringer oss ofte uventede forandringer – det kan i hvert fall Tom Halvorsen skrive under på. Han har jobbet som alt fra gourmetkokk og reiseleder til sjømat- og akvariefisk-eksportør i Bangkok og – som mange husker han – som den tidligere redaktøren av Det Norske Magasinet. For et par år siden ble han plutselig alenefar til to unge sønner, og livet ble snudd opp ned. Nå er den energiske 50-åringen tilbake på Solkysten med ny jobb, ny samboer og ny baby. «Det er bare bånn gass, men det har jeg alltid likt», innrømmer Tom da vi besøker han på kontoret i Benalmádena.

Fra redaktør til eiendomsmegler

Tom kommer småløpende opp trappen mens han snakker med en svensk kunde på mobilen og åpner døren til et av Costa del Sol Property’s fire kontorer. Solen strømmer inn i rommet, som har havutsikt og palmetrær rett utenfor vinduet. Ellers står solkremen ganske sentralt på det store konferansebordet.

«Vi har kontorer i Benalmádena, La Cala, Fuengirola og Marbella, så uansett hvor vi er på kysten kan vi stikke innom et kontor hvis vi trenger det. Men i dag er første dagen som jeg er her på to uker. Vi er ute på visninger hele tiden, i tillegg til etterservice med overtagelse og slikt.»

Det er totalt seks meglere i firmaet, og Tom er en av tre bergensere (noe han insisterer på er en tilfeldighet). De to andre er eiere, og i tillegg har de ansatte fra Venezuela, Storbritannia og Oslo. Tom snakker med skarrende errrrer og sier œg og vœldig. Og ‘vœldig’ har det blitt mye av i de siste årene, får vi snart høre.

Hvordan endte du opp som eiendomsmegler?

«Jeg har jobbet som megler on and off siden jeg kom hit for 22 år siden, og full tid det siste året. Firmaet har en veldig fin forretningsstruktur. Vi jobber som et team, deler på oppdragene og har en god norsk lønn, og slik er ikke situasjonen for de fleste. Det kommer mange henvendelser, ofte basert på anbefaling fra eksisterende kunder. Vi selger og markedsfører nesten eksklusivt for det norske markedet, og er en totalservice – før, under og etter salg. Det sier selvsagt alle meglerne på kysten, men det er få som lever opp til det.»

Hva kreves for å jobbe som eiendomsmegler i Spania?

«I utgangspunktet er det få formelle krav. Derfor er erfaring så viktig. Som kunde bør man vœre klar over at meglernes juridiske ansvar her er relativt begrenset. Det er også mer hemmelighetshold enn i Norge, hvor budrunden er åpen. I Spania vet man i utgangspunktet ingenting. Derfor er det desto viktigere å velge en megler man føler at man kan stole på. På nybygg-prosjekter er det faste priser på lik linje med i Norge.»

Hva slags personlige egenskaper bør en eiendomsmegler ha?

«Ærlighet er nok det aller viktigste. At man er ærlig med seg selv og kundene og ikke jakter på det kjappeste salget, men faktisk bruker energi på å finne noe som kundene er tjent med og fornøyd med. At man beholder integriteten og heller gir beskjed til kundene hvis de faller for noe som ikke er en god idé.»

Kunder med lange ønskelister

Tom opplever at mange kunder ikke vet hva de vil ha, men allikevel kommer med en ønskeliste som er «lang som et vondt år.»

Hva står øverst på ønskelisten for nordmenn?

«På toppen ligger gjerne utsikt og gangavstand til alt, men mange kunder endrer kriterier etter at de kommer ned. Når de ser at boligene med den beste utsikten ligger oppe i fjellene, uten gåavstand til butikk, da endrer det seg ofte. Nordmenn liker å gå ut å spise, og har heldigvis en god kultur med å ikke kjøre bil i påvirket tilstand, s å hvis man vil ha den beste utsikten, blir det vanligvis taxi til og fra. Ellers vil nordmenn ha 2–3 soverom, garasjeplass og strand, selvsagt. Store terrasser er også noe de er opptatt av, selv om det er begrenset hvor mye tid man tilbringer der, for her har man en mye mer utendørs livstil enn hjemme. Med en gang solen skinner i Norge er det rett ut på terrassen med kaffekoppen, men her har vi jo solen hele tiden. De fleste vil vœre nokså nœr en flyplass, og mange vil vœre der de har vœrt på ferie og har gode minner fra. Flest kjøper feriebolig, og mange ønsker å leie ut, som er god butikk, spesielt i sommerhalvåret. Dette ordner vi også for våre kunder, med samarbeidende, norsktalende utleiepartner.»

« Når du ser etter en megler, snakk med andre kunder og sjekk referanser, og ikke bare hør på de som lover gull og grønne skoger. Det skal litt til å leve opp til det. »

Tom Halvorson
Og hva med byggestandarden?

«Kunden vil ha en standard som er tilnærmet det man er vant med fra Norge. På den måten er skandinaver like. Veldig mange kjøper nytt og moderne. Spansk byggestil og teknikk har jo utviklet seg markant. Eldre boliger mangler gjerne AC og varme i gulvet, og ikke minst støyisolering.»

Costa del Sol Property har tilgang til å selge eiendommer fra Nerja til Sotogrande, men området fra Benalmádena til Estepona er kjerneområdet. Akkurat nå selger La Cala de Mijas, Fuengirola, Marbella og Estepona best av alle områdene på kysten til skandinaver.

«Hvis kunden ikke er kjent, bruker vi mye tid på å vise dem områdene, i stedet for å kjøre direkte til boligen. Man finner alltids en bolig, men det er veldig viktig å velge riktig sted. Vi legger vekt på det positive og det negative, både for områder og boligprosjekter. Ligger det en tomt foran boligen som har byggetillatelse, så opplyser vi om det så det ikke blir overraskelser. Ærlighet er viktig hvis man har tenkt å vœre lenge i yrket. Vi vil ha kunder som er fornøyd i årene fremover, og ikke bare den dagen de undertegner papirene.»

Eiendomsmegler Toms råd: Hvorfor kjøpe i Sør-Spania akkurat nå?

  • Costa del Sol er en destinasjon i verdensklassen som har alt, og et av Europas beste steder for både fastboende og feriegjester. Jeg har bodd halve mitt liv utenfor Norge og besøkt 128 land, så det er så absolutt ingen tilfeldighet at jeg har valgt nettopp Costa del Sol som mitt permanente bosted.
  • Fra en investors ståsted er Costa del Sol for øyeblikket en av verdens ‘hot-spots’. Boligprisene er i vekst. Selv om det har mindre betydning for de som kjøper feriebolig for eget bruk, er det alltid en fordel å kjøpe hvor man ikke risikerer noe, dersom man en dag skal selge. Vi ser den høyeste prisøkningen på nye prosjekter med ferdigstillelse kanskje to år frem i tiden, så det beste kjøpet gjøres ved å komme inn tidlig og å være tålmodig.
  • Boligmarkedet eksploderer i øyeblikket. Hvis du vurderer å kjøpe bolig på Costa del Sol, er det et godt tidspunkt å handle nå, for med økt etterspørsel følger økte priser.

Eiendommer solgt på én time

Costa del Sol er mer populært enn noen gang, med rekordhøye salgstall. Eiendomsmeglerne jobber døgnet rundt, og Tom måtte faktisk kansellere en avtale med magasinet fordi han hadde seks visninger på én dag, og det rett før jul!

Hvordan er etterspørselen på Solkysten akkurat nå?

«Boligmarkedet her har bare tatt av, og siste kvartal var helt vilt. Selv før finanskrisen opplevde vi ikke så stor pågang. Folk har fått øynene opp for muligheten til å ha en feriebolig med plass til å fjernjobbe. Mesteparten er tech-folk, men vi ser også småbarnsfamilier. Folk har spart mye penger, da de nesten ikke har kunnet reise, så interessen nå er enorm.»

Angrer noen på kjøpet?

Nei, aldri! Men hva vi opplever er at nordmenn ofte tenker for lenge, for på boligmarkedet ting skjer veldig fort. De fleste kjøper nytt, dvs. ofte ‘off plan’, gjerne før første spadestikk, når det bare er en tom byggetomt. Ofte tenker de såpass lenge at prosjektet blir utsolgt. Noen av boligene kommer tilbake på markedet igjen under kontraktunderskrivelse, fordi kjøpere ikke får finansiering. Disse boligene har jeg ofte én dag på å selge – og de blir solgt! Hvis en kunde da bruker mange timer på å bestemme seg, så mister vedkommende sjansen. Vi liker ikke å si at «hvis ikke du tar den nå, så tar noen andre den», men i dagens marked er det faktisk sant. I enkelte tilfeller har du kanskje en time på å bestemme deg.»

Med familien som prioritet

Når man møter den sprudlende Tom i dag, er det vanskelig å forestille seg at livet hans har vœrt annet enn glade dager.

Kan du fortelle litt om den vanskelige perioden?

«Jeg ble alenefar over natten da jeg befant meg her i Benalmádena, og måtte reise til Norge umiddelbart. Jeg hadde mer enn nok med å ta meg av barna, så det føltes riktig å forlate Det Norske Magasinet. Etter seks måneder i Norge bestemte jeg at det beste jeg kunne gjøre var å flytte ‘hjem’ til Spania. Guttene er født i England og har tilbragt store deler av oppveksten i utlandet, så de snakket ikke norsk da de kom til Norge. Det var en tøff tid, men jeg sier alltid at når det føles som tyngst, er det alltid noen som har det verre. Noen har mistet begge foreldrene sine. Og det har gått veldig bra. De er to positive, kjekke gutter!»

Tom kom tilbake til Costa del Sol i fjor sommer som eneforsørger og uten jobb, men han er den første til å innrømme at Solkysten har muligheter for folk som vil noe. «Det gjelder bare å vœre kreativ. I løpet av et par måneder her nede var jeg tilbake i jobb og tjente det samme som jeg ville ha gjort i Norge.»

« Solkysten har muligheter for folk som vil noe »

Tom Halvorsen
Hvordan håndterte du å vœre alenefar?

 «Jeg må bare ta hatten av for alenemødre som klarer å ta seg av barna samtidig som de er i full jobb. Nå er det jo litt uvanlig at menn her er alenefedre, og det er veldig forskjellig fra å vœre aleneforeldre i Norge, med alt som forventes at man skal bidra med av lekser og aktiviteter. Og alle klesskiftene. Ta fotballkampene … I Norge (spesielt Bergen) avlyser de jo aldri kamper, tross regn, sludd og snø. Men hvis det bare begynner å dryppe under en fotballkamp her, så blåser treneren i fløyta, og så er det over. Det regner så sjelden her at ingen gidder å bli våte. Alt er lettere her, hvor man bare trenger en shorts og en T-skjorte.

I dag er familien Halvorsen utvidet med to medlemmer til – Toms samboer og deres seks måneder gamle datter. «Jeg møtte Kelly på restauranten Iulia Traducta i Algeciras, hvor hun var kokk. Hun er opprinnelig fra Colombia og snakker hverken engelsk eller norsk, så nå har spansken min blitt ganske bra. Dessverre er ikke kokkejobben forenlig med å passe på en baby og to gutter på snart 9 og 10 år, så enn så lenge er hun hjemmeværende. Planen hennes er å returnere til kokkeyrket på et senere tidspunkt.

Hva var den største gleden ved å komme tilbake til Sør-Spania?

«ALT! Klimaet, menneskene, den positive ånden, ja, alt, egentlig!

Har du et spesielt minne fra din tid med Det Norske Magasinet?

Jeg hadde en særdeles minnerik tid som redaktør for magasinet, med fantastiske, kunnskapsrike kollegaer som man kunne dele erfaringer og synspunkter med, og som gjorde hver dag til en stor opplevelse. Jeg liker fremdeles å stikke innom redaksjonen og bli mottatt som en av gjengen, noe jeg setter stor pris på!

Har du noen kloke ord å dele med våre lesere?

«Nyt livet og hver eneste dag på Costa del Sol. Ikke lev som om hver dag var den siste, men snu det på hodet og lev det som om den var den første! Livet begynner i dag. Om du nullstiller deg daglig, er alder ingen begrensning for hva du kan oppnå. Det som har skjedd, har skjedd. Å prøve å hente inn det tapte eller å endre på det som har skjedd er uansett nytteløst. Du råder kun over nåtid og fremtid. Dette er også mitt viktigste budskap til barna mine.»

Og så tar den travle eiendomsmegleren nok en telefon mens han står ved det åpne kontorvinduet og ser ut over Middelhavet. Kanskje han har et par visninger, men så er det rett hjem til familien.

FIN…

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.