Månedsmagasinet på Costa del Sol

Først hørte vi om nyttige Omega-3 fettstoffer, så kom Omega-6, deretter kom Omega-9 og den siste som det nå er mye snakk om, er Omega-7. Numrene har de fått etter hvor den siste plasseringen av dobbeltbindingen i molekylet er. Hvordan bindingene er plassert betyr noe for hvordan de enkelte fettsyrene absorberes og brukes i kroppen vår. Vi har også begynt å bruke mettede fettstoffer slik som smør og kokosolje for varmmat, noe som ellers har vært bannlyst som usunne i mange år.


Med denne artikkelen kaster jeg meg inn i fettjungelen. Når jeg beskriver det som en jungel, er det fordi ekspertene ofte skifter mening og holdning rundt fettstoffer. Imidlertid er det to ting som er sikkert med fettstoffer – at vi alle trenger dem og at de må være av god kvalitet. Det debatteres som aldri før om fettstoffer. Noen gjør alt for å unngå dem, mens andre gjør alt hva vi kan for å få tilstrekkelig kunnskap og spise tilstrekkelig med gode fettstoffer. 


Vil du ha god helse og god energi, unngå rynker på en naturlig måte og støtte hjernen din som består av 60% fett, så er det viktig at du sørger for å få tilstrekkelig med gode fettstoffer. Fett er livsnødvendig, og vi må ha fett for å holde oss friske. Fett er med på å lede de fettoppløselige vitaminene A, D, K og E rundt i kroppen. Sunt fett er nødvendig for et godt immunsystem m.m. Hver eneste av våre trillioner av celler er omgitt av en membran som består av fett, og cellene kan ikke fungere tilfredsstillende uten fett av god kvalitet.

Essensielle fettstoffer

Essensielle fettstoffer refererer til fettstoffer som er livsviktige for oss og vårt velbefinnende. Vi kan ikke selv produsere disse i kroppen, men må ha dem tilført utenfra, fordi kroppen ikke kan unnvære dem. Omega-3 og 6 er eksempler på disse. Mangel på essensielle fettstoffer kan medvirke til en lang rekke problemer som hjerte-kretsløpslidelser, hudproblemer, dårlig sårheling, gikt og psykisk ubalanse m.m. 

Fra vi blir født, har vi blitt vant til fettstoffer, for vi får godt med fett inn med morsmelken. Morsmelk inneholder en god del kolesterol, og mer enn 50 % av morsmelkens kalorier stammer fra fettet i melken.

Det er viktig at barn som vokser får nok gode fettstoffer for utviklingen av deres hjerne, men også for deres vekst og psyke generelt. Har du barn, må du være oppmerksom på at de har et større behov for fettstoffer enn voksne – vel og merke kvalitetsfett.

Inndeling av fettstoffer

Det er tre forskjellige former for fettstoffer

Mettet fett

De mettede fettstoffene stammer overveiende fra kjøtt, kokosolje og melkeprodukter m.m. De er faste når det er kjølig. De er også rimelig varmestabile og tåler høyere temperaturer enn andre fettstoffer.

Det er hovedsakelig de mettede fettstoffene som transporterer våre fettoppløselige vitaminer A, D, K og E rundt i kroppen hvor de trengs, og de er også nødvendige for at kalken absorberes og kommer inn i knoklene våre. Mettet fett finnes f.eks. i smør, fløte, fete oster og fettkanten på steiken. Kokosolje og palmeolje er også mettede fettstoffer. Kokosolje har i de siste årene blitt kjent for dets mange gode virkninger. Smør og kokosolje er de oljene som tåler oppvarming best, så steker du maten din, bruk disse oljene. 

Mettet fett har i mange år vært det mest utskjelte fettstoffet, og det har vært ansett til å være med på å forårsake hjerte og karsykdommer. I den siste tiden har det mettede fettet kommet litt tilbake igjen. For alle oljer gjelder det at fettstoffene må være av best mulig kvalitet. Det er det samme med kokosoljen. Det finnes mange forskjellige på markedet, men den bør være en økologisk jomfruolje. Etter min mening er det viktig at det mettede fettet vi spiser er økologisk, da giftstoffer ofte bygger seg opp i fettet. Liker du fettranden på kjøttet, så sørg for at det er økologisk.

Enumettet fett

De enumettede fettstoffene er mer ømfintlige overfor varme, lys og oksygen. Vi kjenner olivenolje som en enumettet fettsyre, og den er ikke så sart som oljene med høye doser av flerumettede fettsyrer. Du kan trygt varme opp olivenoljen, når du bruker fett til matlaging. Olivenolje har en avbalanserende virkning på kolesterol. Annet enumettet fett er rapsolje, sesamolje, peanøttolje, eggeplommer, cashewnøtter og makadamianøtter m.m.

Flerumettet fett

Her har vi de essensielle fettstoffene inkludert Omega-3 og 6 som anses som en veldig viktig del av fettstoffgruppen. De spiller en avgjørende rolle og er nødvendige for cellenes oppbygning og funksjon. De er sarte overfor varme, lys og luft og må aldri varmes opp. De kan brukes til dressing, helles over grønnsaker eller brukes på grøt.

Omega-3

Omega-3 kjenner vi mest fra fet fisk, hvor vi som ikke spiser fisk eller de som spiser lite fisk, kan få det i kapselform. En annen form for Omega-3 olje er oljen fra krill. Krill inneholder også astaxanthin som er en viktig antioksidant. For veganere finnes Omega-3 olje utvunnet fra havalger.


Det er almen kjent at mangel på Omega-3 kan øke risikoen for hjertesykdom. Omega-3 er med på å forebygge hjerneblødning, åreforkalkning og blodpropper og hemme kreftceller. Omega-3 har generelt en beroligende virkning. Det forskes stadig mye om Omega-3 og bl.a. har undersøkelser rundt Alzheimer og AHDH vært positive.


Linfrøolje, valnøttolje, hempfrøolje, havalger, chiafrø og gresskarkjerner er gode Omega-3 oljer. Vær oppmerksom på at linfrøolje kan overdoseres. Ved overdosering menes mer enn tre spiseskjeer over lengre tid. Én spiseskje daglig er vanligvis en god dosering.

Omega-6

Omega-6 finner vi i borageolje også kalt agurkurtolje. Omega-6 inneholder fettsyren GLA og er bra for mennesker med lavt immunsystem, hudproblemer, tristhet og lav energi. Vær oppmerksom på at hvis du lider av astma, kan GLA overstimulere. Du finner også Omega-6 i nøtter, mandler, sesamfrø, solsikkekjerner, rapsolje og soyaolje. Det kan være en god idé og ha god effekt hvis Omega-3 og 6 tas sammen med Omega-7.



Omega-7

Omega-7 får vi overveiende fra tindveden. Den er fantastisk for slimhinnene våre, så hvis du lider av tørre slimhinner, kan det anbefales å ta et rent tilskudd med Omega-7. Omega-7 er også inflammasjonshemmende og anses for å være bra for å holde bukspyttkjertelen sunn og dermed også ha en god virkning på type 2 diabetes. Det har blitt laget forsøk med rotter hvor Omega-7 også menes å kunne medvirke til vekttap og hvor det ble konstatert at rottenes lever generelt ble sunnere. Men så vidt jeg vet, er det ikke gjort forsøk på mennesker ennå. Av andre næringsmidler med Omega-7 kan nevnes makadamianøtter og sesamfrø.

Omega-9

Omega-9 kan senke det samlede kolesteroltallet, fremme kroppens utvikling av antioksidanter og være med på å redusere utviklingen av hjertesykdom. Du får Omega-9 i oliven – og rapsolje, avocado, solsikkeolje, valnøtter og mandler.

Lecitin

Lecitin er et fettstoff som finnes i alle cellene våre. Det består av både mettede og umettede fettsyrer i tillegg til kobber, magnesium, choline, inositol og kalk. Lecitin beroliger og har stor betydning for hjerne og nervesystem. Det medvirker til å forebygge nyre- og gallestensdannelse. Lecitin finnes i eggeplommer, oliven, korn, frø og soyabønner.

Transfett

Mange mennesker får nesten halvparten av kaloriene deres fra fett av feil slag som virker nedbrytende i stedet for oppbyggende på kroppen. Vi spiser alt for mange usunne fettstoffer, billige oljer og margarin. Tidligere spiste vi også mye transfett som anses for å være veldig usunt og medvirke til at mennesker får blodpropper og andre hjerte- og karsykdommer. Transfett er vegetabilske fettsyrer som har gjennomgått masse kjemiske prosesser for at maten skal ha lengre holdbarhet. Det er til gjengjeld det mest usunne fettstoffet for helsen vår. Det er viktig at du kjøper oljer og oljetilskudd av god kvalitet. Kjøper du olje på flaske, bør flaskene være mørke. Kjøp alltid økologiske jomfruoljer. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.