Før maurerne flyttet Elche dit byen nå ligger, lå den ved det som i dag er det arkeologiske utgravingsstedet Alcudia, noen kilometer lenger sør. Men araberne, med sin utpregede sans for skjønnhet, fant ut at området Vila Murada var et mer velegnet sted å leve sine liv. Dette er i dag en del av Elche sentrum.
El Castillo de Elche, som også kalles både El Palacio de Altamira og Alcázar de la Señoríta, ble bygget på slutten av 1500-tallet. Borgen ble påbygget på 1800-tallet, og siden restaurert flere ganger. Den praktfulle bygningen huser i dag det arkeologiske museet som gir de besøkende en historisk reise gjennom mange tusen år. Foran borgen er det skapt et fonteneanlegg der kaskader av vann blir sendt til værs. Ekstra effektfullt blir dette når det elektriske lyset settes på om kvelden.
Nær borgen ligger Basílica de Maria. Etter at maurerne var fordrevet, gjorde kong Jaume I av Aragon moskeen om til en kirke. Den nåværende kirken sto ferdig i 1784.
Kirken er først og fremst kjent for fremføringen av middelalderspillet Misterio de Elche (valenciansk Misteri d’Elx). Spillet vises i august hvert år, samt i månedsskiftet oktober /november i år som slutter med partall. Året rundt kan man også få med seg oppføringen på et 360 graders lerret i nabohuset til kirken. I 2001 ble det en del av UNESCOS verdensarv. Spillet forteller om Marias himmelfart og er en enestående og vakker oppvisning hvor dristige personer lar seg heise opp til kirkens høyeste punkt og bokstavelig talt forsvinner inn i himmelen.
Det mauriske badet, som ligger rett overfor kirken, er fra 100-tallet og er et av de få arabiske badene i Spania som fortsatt er bevart i sin opprinnelige form. Badene fungerte ikke bare som et sted man vasket seg før man gikk i moskeen, noe man var pålagt ifølge Koranen, de var også et sosialt samlingssted. Bad var i tillegg et tegn på økonomisk velstand.
På UNESCOS verdensarvliste står også El Huerto del Cura, et område på 12 000 m2 med over tusen palmer fra store deler av verden. Den mest berømte er La Palmera Imperial, med syv store palmegrener som alle vokser ut fra samme rot. Små bekker og vann og mye skygge gjør palmeparken til et ideelt sted å slappe av en varm sommerdag.
Det var Manuel Campello Ruiz, en 14 år gammel gutt, som i 1897 fant den nå så berømte Dama de Elche. Hun lå nedgravet i sand som var dekket over med steinheller. Den vakre damen står i dag på Museo Arquelógico Nacional i Madrid, men lokale krefter jobber hardt for å få henne tilbake til hjembyen. Bysten er iberisk og skåret ut i kalkstein. Den er 56 cm høy og er datert mellom 400- og 500-tallet f.Kr. Bysten er blitt selve symbolet på Elche, og kopier i alle størrelser finnes overalt i byen: i parker, på muséer, og ikke minst i diverse suvenirbutikker.
For mange forbindes Elche først og fremst med sko. Byen, og områdene rundt, har lange tradisjoner når det gjelder skoproduksjon og står i dag for over halvparten av alle spanske sko. Det er lagt opp en egen ‘Ruta Outlet’ i Elche Parque Industrial som ligger 7 km utenfor byen retning Santa Pola. Utvalget er enormt, og prisene svært rimelige.
Shopping og kulturelle opplevelser tærer på kreftene, og vi finner en koselig restaurant ikke langt fra Plaza de Baix, som er full av travle, yrkesaktive og ikke minst velkledde spanjoler som koser seg med venner og kolleger over et godt måltid mat. Vi har fått anbefalt den lokale spesialiteten Arroz con costra, en slags tortilla, der poteter er erstattet med ris og kjøtt. Godt overdrysset med friske urter, safran og finhakkede tomater er dette en deilig og smakfull opplevelse. Et lite stykke mandelkake fylt med fikensyltetøy til en kopp sterk kaffe blir en perfekt avslutning på et spennende besøk i en by som har mye å vise frem.
http://www.visitelche.com
https://www.spanish-fiestas.com/festivals/elx-mystery-play/
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001