Månedsmagasinet på Costa del Sol
De livsviktige vitaminene og mineralene

De livsviktige vitaminene og mineralene

For tiden nyter man sommerferie over store deler av verden. Her i Spania møtes folk fra fjern og nær, og luften svirrer med mange sjarmerende tungemål. Det kysses og klemmes med ekstra stor glede fordi det igjen er mulig å se sine kjære. Ofte glemmes alle forsiktighetsregler i kjærlig munterhet.
Derfor vil denne artikkelen handle om viktigheten av å ta vitaminer, kanskje spesielt i disse sommermånedene, for at ditt immunsystem forblir sterkt.

Vitaminer og mineraler er livsviktige, men fra helsemyndighetene dreier uttalelsene seg ofte mer om sykdommer i stedet for helse.
Det er sjelden å høre snakk om viktigheten av vitaminer og mineraler for vårt velbefinnende, og ikke minst for styrking av vårt immunsystem. Ofte sies det i forsvar at selve betydningen av diverse kosttilskudd ikke er dokumentert, men den holder ikke i dag. For tiden foregår det veldig seriøs forskning og bevis for viktigheten av de rette næringsstoffene.

Et kosttilskudd ved navn Bio-Strath, som nå heter Strath, var den indirekte årsaken til at jeg skiftet bransje fra syke- og helsepleier til å jobbe med komplementær medisin, som jeg kaller mitt nåværende arbeidsfelt.
Jeg startet min sykepleierutdanning sent, samtidig med at jeg hadde tre små barn og en opptatt mann i lederstilling. Jeg var i ferd med å gå trett av studiene, og en dag bemerket en sykepleier hvor sliten jeg var. Hun anbefalte meg å kjøpe en flaske Bio-Strath. Normalt hadde jeg bare overbærende skuldertrekk overfor all såkalt alternativ behandling. Men jeg var så utkjørt at jeg var parat til å prøve alt jeg ble foreslått. Jeg suste ned i byen og kjøpte en flaske Bio-Strath, og i løpet av fire dager snudde det. Mitt gode humør vendte tilbake, og jeg kunne igjen konsentrere meg og fikk økt energi og livsglede.

Slik ble min nysgjerrighet vekket, og dette brakte meg til det jeg stadig – full av entusiasme – jobber med i dag.

Selvfølgelig er det viktigste å spise sunt og godt, men dessverre er de fleste matvarer vi kjøper konvensjonelt dyrket og behandlet, hvilket påvirker matens innhold av vitaminer, mineraler og diverse sporstoffer. Jeg opplever til daglig at mange mennesker er forvirret med hensyn til hvordan de skal forholde seg til hvor mye vitaminer og mineraler de trenger.
De offentlige helsemyndighetene bagatelliserer behovet for de rette vitamintilskudd. Folk forteller ofte at når de har bedt fastlegen om veiledning om vitaminer og mineraler, lyder svaret ofte: ”Hvis du bare spiser sunt, så får du nok i din daglige kost.” Men hvor har de den opplysningen fra? Så vidt jeg vet, utdannes nye leger fremdeles ikke veldig mye om den viktige betydning av maten og kosttilskuddene våre.
Personlig føler jeg at vi i høy grad bør sette oss inn i hvordan vi med inntak av de rette næringsstoffene på best mulig måte kan å ta vare på kroppen, livsgleden og immunforsvaret.
Med bedre kunnskaper om viktigheten av de rette tilskudd, kan mye sykdom reduseres eller unngås.

Kosten

For å styrke immunforsvaret er det viktig at du selv tar ansvaret for å spise sunt. Du bør i størst mulig grad spise økologisk, helst ubehandlede matvarer supplert med vitaminer og mineraler. Selv om du har en travel hverdag, er det godt mulig å spise sunt. Jeg har med årene blitt mer og mer oppmerksom på viktigheten av kosten og tilskudd av de rette vitaminer, mineraler og andre kosttilskudd. Selv om jeg er opptatt, lager jeg en overordnet matplan og gjør innkjøp én gang i uken. På den måten har jeg alltid de produktene jeg trenger i huset.

Unngå all sukkerholdig mat. Det svekker immunsystemet ditt. Men jeg er glad i søtt og elsker en god honning. På grunn av honningens helbredende egenskaper er den en del av mitt daglige kosthold. Jeg har mange ulike typer honning i skapet. Manuka-honning av høy konsentrasjon har en spesiell plass og blir som oftest brukt hvis en halsbetennelse eller annen infeksjon truer. Har jeg fått et vanskelig sår, blir Manuka-honningen lagt på med et stykke gasbind over. Det har gjort mirakler for meg, som er født rødhåret og har hatt følsom hud hele livet.

Jeg er nærmest avhengig av min kjøkkenmaskin. På den lager jeg min råkost på få minutter. En variant som hører blant mine favoritter, er en kombinasjon av rødbeter, epler, gulrøtter, løk samt. Hvis det er flere blader på min grønnkål som står i en urtepotte utenfor døren, slenger jeg i et par blader av den også. Vips, så jeg har en fantastisk velsmakende råkost, som jeg smaker til med en dressing av god olivenolje og masse friskpresset hvitløk.
Resten av råkosten går i omeletten neste dag. Den gir både god smak og bidrar med friske, delikate farger.

Mange krydderurter inneholder også mye vitaminer og mineraler. Selvfølgelig er det aller best å dyrke egne krydderurter. Er det ikke mulig, så sørg for å få tak i økologiske urter.
Mange gode grønnsaker er også rike på vitaminer og mineraler, f.eks. mange kåltyper, som grønnkål, men også potet, aubergine, agurk, tomater, erter og rødbeter.
Du kan evt. lage din egen vitamindrikk. Her er det bare fantasien som setter grenser. Mangler du inspirasjon, finnes det mange oppskrifter på nettet samt flere bøker med oppskrifter på vitaminholdig drikke.

Vitamin og mineraltilskudd

Jeg er som nevnt veldig nøye med å styrke mitt immunsystem. Hver dag tar jeg et bredt spektrum av vitaminer og mineraler og andre nyttige kosttilskudd. Jeg anbefaler alle å ta et godt multivitamin-/mineralprodukt daglig. Sørg for å få et produkt av høy kvalitet. Markedet for produktene er mangfoldige, men følg din magefornemmelse og ta evt. en prat med din helsekostforretning. Sørg for å få et lettopptagelig produkt.

  • Suppler gjerne med ekstra C-vitamin. Fra våre skoledager vet vi at mangel på C-vitamin kan føre til skjørbuk, men forskere har gjennom årene oppdaget at C-vitamin har utallige og beskyttende funksjoner. Bl.a. beskytter C-vitamin mot åreforkalkning (aterosklerose) og hjerte/karlidelser.
  • B-vitaminer, som er vannløselige som C-vitaminer, består av en rekke B-vitaminer med ulike funksjoner. Mange mentale problemer kan oppstå på grunn av mangel på ett eller flere av B-vitaminene. Men vær oppmerksom på at hvis du øker inntaket av ett enkelt B-vitamin, kan det føre til mangel på de andre B-vitaminene. De bør derfor alltid tas i en kombinasjon. Du kan evt. tilføye et bestemt B-vitamin i en periode.
  • Siden D-vitaminene spiller en viktig rolle med hensyn til å styrke immunforsvaret, kan en alvorlig mangel bli fatal. Vi vet at spesielt mange eldre har underskudd på D-vitaminer, hvilket gir dem økt risiko for sykdom. D-vitaminet kalles også for solskinnsvitaminet, idet D-vitamin dannes gjennom huden ved hjelp av sollys. Men som oftest er det ikke nok.
  • Selen er spesielt viktig for forebygging hjerte- og karsykdom og åreforkalkning. Undersøkelser har vist at selen inntatt sammen med Q10 har bedret hjertefunksjonen hos forsøkspersoner, og redusert antall dødsfall. Innholdet av selen i jorden vår her i vestlige land er veldig lavt.
  • Magnesiumunderskudd er utbredt i vår vestlige verden. Det ses spesielt en mangel hos eldre, hvilket kan gå ut over humøret.  Et lavt magnesiuminnhold i blodet kan også føre til dårlig hukommelse. Andre mangelsymptomer kan vise seg som muskelkramper, overfølsomhet overfor lyder, muskelsmerter, søvnløshet, svimmelhet og migrene.
  • Listen over de viktigste vitaminene og mineralene er nesten uendelig. Jeg er begrenset av plassen her, så ovenstående er bare ment som en appetittvekker og inspirasjon til å ta dine kosttilskudd også nå om sommeren, hvor du kanskje tar litt lett på inntaket av mat og drikke.

Tips

Du kan styrke immunforsvaret ditt på mange måter. For øyeblikket snakkes og skrives det om at mange av de tradisjonelle urteteene har en beskyttende effekt på immunsystemet. Noen av de kjente er urter som løvetann, fennikel og stjerneanis. En ny tradisjonell urt som også har kommet i søkelyset er furunål, som inntas som urtete. Furunål inneholder den like omtalte shikimic-syren, som er god for immunforsvaret. Furunål skal virke som en antioksidant, styrke hjertet og blodsirkulasjonen, forbedre synet og lindre luftveislidelser. 
Hvitløk bør også være en del av ditt ‘hjemmeapotek’. Hvis du bruker rå hvitløk, så sørg for å kjøpe de økologiske. De kan også fås som kapsler av god kvalitet.
Sørg også for å ta tilskudd av Omega 3. Omega 3 er gunstig for hjerne, hjerte og hele ditt generelle velbefinnende. Ta helst tilskudd av Omega 3 daglig.
En god nattesøvn er viktig for å fungere godt i hverdagen. Det finnes flere velsmakende urtetetyper som kan hjelpe deg til å sove godt.

Ha en riktig god sommer, med masse glede, moro, sol og fantastiske opplevelser!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.