Månedsmagasinet på Costa del Sol
Romantikk og kjærlighet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Av hele mitt hjerte elsker jeg denne tiden på året. Det er en tid full av varme og kreativ energi.

Vi åpner vinduene og inviterer den første sommermåneden inn i våre hjem og hjerter, klare til nye og vidunderlige opplevelser i våre liv.

Jeg elsker livet, og jeg ønsker meg en verden med kjærlighet. Selv om det føles som en kjempeutfordring både for mitt hjerte og hjerne, har jeg derfor bestemt meg for at denne vakre første sommermåneden skal dedikeres til å handle om kjærlighet.

Selv om kjærligheten også kan være et mareritt (noe de fleste har erfart), finnes det alltid et eller annet sted i oss en lengsel etter ubetinget kjærlighet. Det kan være fra familien, i vennskap eller i våre romantiske parforhold.

Akkurat nå lever vi i en verden fylt med kaos og omveltninger. Vanskelige tider oppleves gjerne som tunge og til tider uten håp, men uansett hvor mørkt det ser ut, slukkes lyset aldri helt.

Det er ingen tvil om at sex med en partner du elsker gir deg størst lykke og en følelse av glede som kommer fra hjertet.

Oscar Wilde skrev: Å elske deg selv er begynnelsen på en livslang romanse. Noen eksperter mener fremdeles at all kjærlighet begynner med å kunne elske seg selv. Kjærligheten er grunnleggende i våre liv. Som ung og helt opp til en mer moden alder var jeg hovedsakelig fokusert på min kjærlighet til andre, uten å tenke på at det også skulle være plass til kjærligheten til meg selv. Når den er til stede, flyter den ubetingede kjærligheten også lettere over på andre. En liten enkel speiløvelse kan være til hjelp for deg selv og dermed også for dine medmennesker. Øvelsen består i at du står foran speilet, kikker deg selv kjærlig i øynene og sier: ”Jeg elsker deg.” Du vil merke at det ikke er ditt ego som sier ordene, men at ”Jeg elsker deg” kommer betingelsesløst fra hjertet. Gjør det mange ganger hver dag og som en morgenhilsen til deg selv. Det er det første jeg sier til meg selv hver morgen. Mange ganger er det et litt puslete syn som møter meg i speilet, med morgenhår og andre ‘morgenkrøller’. Jeg kan ikke la være å le litt godmodig av meg selv, og slik starter dagen bra med litt latter, overbærenhet og kjærlighet. Jeg kan tydelig merke at med kjærligheten til meg selv, blir kjærligheten til andre også mer tolerant og med færre fordommer.

Kjærlighetsmaten

Kjærligheten til mat er også noe vi kan inkludere i vår hverdag. Kostholdet spiller en viktig rolle for livsglede og overskudd.  Spis masse grønn, økologisk mat, som bidrar til å uttrykke kjærlighet både til egen kropp og til omverdenen.

Omramm Mikhael Aivanhov skriver i sin bok ‘Ernæringens Yoga’ at maten er et kjærlighetsbrev fra skaperen. Han skriver for eksempel at når du spiser en frukt, kan du visualisere at den er fylt med solens stråler, og at den er et brev fra skaperen.

Når du lager mat, er det viktig å fokusere på å lage den med kjærlighet. Matsmaken avspeiler kokkens innstilling. En enkel rett kan smake guddommelig hvis den er skapt med kjærlighet, men hvis samme oppskrift er laget av sur plikt, er smaken og energien ikke til stede på samme måte.

Da jeg var ung og forelsket, men ikke hadde penger, la jeg all min kjærlighet i retten som kalles ‘Brennende kjærlighet’, som delvis består av potetmos. Jeg gjorde stor stas på mosen med smør og fløte og sørget for at den var uten klumper. Den ble en suksess, og vennen min snakket lenge om den potetmosen.

Hvis du vil bruke maten til å få mer futt i sexlivet, er enkelte matvarer spesielt velegnet. En god flaske rødvin kan gjøre underverker, selvfølgelig i begrenset omfang. Rødvinen kan være med på å bringe par tettere sammen og gi begge parter en vidunderlig erotisk opplevelse.

Sjokolade må heller ikke glemmes. Jeg har ofte lurt på hvorfor spesielt menn er ville etter sjokolade, inntil jeg forstod at sjokoladen frigir dopamin i hjernens lystsenter, som når sitt høydepunkt under orgasmen. Så har du vanskelig for å si de tre små ordene ”Jeg elsker deg”, kan det kanskje gjøres med en eske med sjokolade?

Andre gode matkilder som kan virkende fremmende for et livlig og kjærlighetsfylt sexliv, er afrodisiaken hvitløk, mandler, blåskjell, avocado og chili. I skrivende stund er det sesongen for asparges, som i tillegg til å være en god prebiotisk kilde, er kjent for å være en romansefremmer som med fordel kan serveres med litt ingefær. Den engelske urtemakeren Nicholas Culpepper hevdet at asparges vekker lysten hos både menn og kvinner.

Honning, som er nevnt i Kama Sutra, er også verdsatt i kjærlighetslivet fordi den har vist seg å kunne forhøye testosteronnivået i blodet.

Og unngå å stappe i deg maten. Det er verken sunt for romantikken, kjærligheten eller elskoven. Når jeg har undervist i spisevaner og ernæring har jeg ofte bruket en frase som jeg tror sterkt på. Den lyder: ”Som du spiser, slik elsker du.”

Kosttilskudd

Kjærlighet og kildevann er det ikke nok av i den verden vi lever i akkurat nå. For å ha overskudd til kjærligheten, med alle dets fasetter og utfordringer, kan man trenge gode kosttilskudd.

  • Som alltid anbefaler jeg en god base av multivitaminer og mineraler. Noen komplette midler finnes i flytende form og inneholder også noen av aminosyrene.
  • L-arginine, som er en essensiell aminosyre, kan være det tilskuddet du mangler for å gjøre sexlivet ditt bedre. Aminosyren virker både på kvinners og menns lyst. Den kan eventuelt kombineres med Pycnogenol og/eller ginseng og ginkgo biloba.
  • Aminosyren Taurine kan også bidra til å øke seksuell evne og lyst. Finnes i noen kombinasjonspreparater sammen med L-arginine.
  • Maca er kanskje den planten som kan være med på å redde et skrantende sexliv. Maca har vært brukt i århundrer til å fremme kjønnsdrift og fruktbarhet. Roten kalles også peruansk ginseng og vokser i de høye peruanske Andesfjellene.
  • Ta gjerne et ekstra tilskudd av B-vitaminer, og helst en kombinasjon av alle B-vitaminene. Kroppen trenger B-vitaminer for å fungere både fysisk, psykisk og mentalt. B-vitaminer kan hjelpe med å øke overskuddet ditt til å håndtere kjærlighetens alle fronter. B-12 kan blant annet medvirke til økt energi, lyst og overskudd til kjærlighet og sex.
  • Suppler gjerne med C- og E-vitaminer, sink og selen. De er alle gode antioksidanter som gjør kroppen sunn og sterk på mange måter.
  • Kunnskapen om hvitløkens mange gode egenskaper går mer enn 5000 år tilbake. Blant annet kan hvitløk øke sexevnen og fruktbarheten. Allicinet i hvitløken bedrer flyten i kretsløpet (som hjelper hjertet) samt til en bedre blodsirkulasjon i kjønnsorganene. Hvitløk nedsetter kolesterol og triglyserider og har en karutvidende effekt, samt virker lett blodfortynnende og medvirker til å senke homocysteinet i blodet.

Tips

På kontoret mitt har jeg et alter med mange krystaller av alle slags og farger, alle med sin egenskap. Jeg bærer også alltid noen krystaller med meg. I skrivende stund har jeg flere krystaller ved siden av meg, som gir meg en kriblende energi. Rosenkvarts er kjent som den beste kjærlighetskrystallen. Den hjelper med kjærligheten på alle fronter og ligger ofte i lommen min. Den hjelper generelt med å få mer kjærlighet inn i livet mitt, både kjærlighet til meg selv, til andre mennesker og til dyr. Av andre gode krystaller kan nevnes bergkrystall og akvamarin, som også står for livsglede og kjærlighet.

Fra min datter Grethe Linds bok Inspirasjon til å styrke kroppens selvhelbredende krefter har jeg fått lov til å bruke et sitat skrevet av Emmett Fox:

”Det finnes ikke den vanskelighet som tilstrekkelig kjærlighet ikke kan overvinne. Det er ingen sykdom som tilstrekkelig kjærlighet ikke kan helbrede. Ingen dør som tilstrekkelig kjærlighet ikke kan åpne. Ingen kløft som tilstrekkelig kjærlighet ikke kan slå en bro over. Ikke den mur som tilstrekkelig kjærlighet ikke kan velte. Og ingen synd som tilstrekkelig kjærlighet ikke kan forsone. Det betyr ingenting. Uansett hvor dype vanskelighetene kan virke, hvor håpløse utsiktene enn er, hvor sammenfiltret rotet enn er, hvor stor feiltagelsen enn er. En tilstrekkelig realisering av kjærlighet vil løse det hele. Og hvis du kunne elske nok, ville du være den lykkeligste og sterkeste person i verden.”

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet