Månedsmagasinet på Costa del Sol
Alle har rett til sin egen porra

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Slår du opp porra i ordboken, oversettes det politikølle og et fyord som ikke skal nevnes i dette ærverdige magasinet. I dette tilfellet dreier saken seg i stedet om den tredje betydningen, hvor porra har etternavnet antequerana – den tykke, gazpacho-lignende saken som er mer saus enn suppe.

Det finnes utallige variasjoner av porra på tross av det forholdsvis begrensede antall ingredienser. Noen mener dessuten at porra antequerana er akkurat samme sak som salmorejo, en variant som har sine røtter i Córdoba, og at det hele likevel er det samme som en gazpacho, bare uten vann. Andre insisterer på at selv om en salmorejo inneholder de samme komponenter som en porra, skal ingrediensene i denne ikke blandes, men i stedet bare finhakkes. Og så er det de som mener at en slik rett er en salpicón, med eller uten skalldyr.

Nesten uansett hvilken oppskrift man følger, er en porra en forfriskende og sunn sommerrett. Vi har lagt veien forbi Antequera for å bringe en av de mange, korrekte variasjonene.


Ingredienser til fire personer

1 kg tomater

1 grønn paprika

1 fedd hvitløk (eller mer etter smak)

1 ss vineddik

1 dl olivenolje

200 g hvitt brød (gjerne en dag gammelt)

Salt


Tilbehør:

200 g jamón serrano i små strimler

200 g tunfisk

6 hardkokte egg

Mens det er mange meninger om hvilke ingredienser som skal i en porra, tillegges fremstillingsmetoden ikke noen større betydning. Vi forslår likevel at du starter med å fjerne skinn og kjerner fra tomatene, og kjernen fra paprikaen. Hell deretter alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland til det har en kremet konsistens. Hell porraen i fire dype leirskåler og fordel tilbehøret på toppen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet