Nylig fikk overskriften «Bombe i talkshow: Tom Hanks avslører hemmelig diagnose» meg til å klikke på artikkelen. Det viser seg at skuespilleren overfor David Letterman har avslørt at han har type 2-diabetes og fikk stilt diagnosen for over 20 år siden. I følge artikkelen oppfordrer Tom Hanks’ lege ham til å slanke seg, hvis han vil bli symptomfri. Alternativt vil han ha diabetes resten av livet. Til dette skal Tom Hanks overlegent ha svart:
«Da vil jeg ha diabetes resten av livet.»
Huff! Det ergrer meg at min yndlingsskuespiller velger medisinalternativet som faktisk er med på å knytte han fast til diabetes 2. Og nei, jeg kaller ikke diabetes 2 for en sykdom, men en tilstand, en overlevelsesmekanisme som kroppen tar i bruk i kampen mot konsekvensene av vår livsstil.
Jeg kunne ikke drømme om å forkynne smalt kosthold og langrenn – heller ikke til en diabetiker. Heller ikke kunne jeg finne på å foreslå at man velger bort medisinen. Som BodyTalk´er vil jeg derimot oppfordre til at man gir kroppen mulighet for selv å gjenetablere balansen, slik at bukspyttkjertelen kan komme til og gjøre jobben sin. Akkurat som resten av kroppen anstrenger den seg for å beskytte oss mot de skader, vi påfører oss. Kroppen forsøker å forhindre oss i å avskaffe oss selv. Den er på vår side. Din kropp er på din side. Noe så enkelt som å lette mulighetene for at et menneske blir venn med kroppen sin, kan sette i gang en kjedereaksjon av selvhelbredelse. Også når det handler om diabetes. Det kan lyde banalt, men det er det på ingen måte.
«Min kropp vil ikke det jeg vil», hører jeg ofte mine klienter klage. Hva da med å gjøre som kroppen gjerne vil? Det er da en mulighet … Og det er akkurat det jeg gjør; oppfordrer til å tenke i muligheter og ikke i begrensninger. Det er slik dette må angripes hvis du vil lære å forstå hva det er kroppen din gjerne vil – og gjøre det sammen med den. Kroppen er ofte den klokeste part (for ikke å si alltid), så lytt til den!
Mange tror at de har arvet en disposisjon for diabetes, at de er ofre for genetiske feil, og det kan da også være markører for sukkersyke på DNA-streng,. Det kan bety at symptomene kan komme til uttrykk. Det er bare langt fra alltid her at årsaken må finnes. For hvorfor holder kroppen opp med å produsere insulin som ved type 1-diabetes (det er nok ikke fordi bukspyttkjertelens celler plutselig ikke gidder lenger) eller øke insulinproduksjonen som ved en type 2 (at cellene skal ha utviklet en aversjon mot insulin, lyder ikke sannsynlig)?
Mye tyder på at svaret må finnes i utilstrekkelig ernæring, opphoping av giftige avfallsstoffer i kroppen, medisin, inaktiv livsstil, stress og følelsesmessig uro. En lang rekke ubalanser som har skapt blokkeringer i cellenes kommunikasjonsveier med stor forvirring i kroppen som følge. Men akkurat slik ubalansene og blokkeringene kan skapes, kan de også fjernes igjen.
Kroppen vet godt hvor skoen trykker, og elimineres årsaken, kan cellene nokså enkelt omprogrammeres til igjen å gjøre arbeidet sitt. Og med visse forandringer i livsstilen, kan vi fremme denne selvhelbredelse i stedet for å motarbeide den – noe som saktens kan være tilfellet hvor uhensiktsmessig det enn lyder. Og jeg opplever ganske ofte at mine klienter umiddelbart etter en BodyTalk-sesjon har en svært god fornemmelse for hva som må til. Bare fordi de igjen er i god kontakt med kroppen sin.
Insulin, kaker og juks
Tilbake til Tom Hanks som i følge tabloidpressen har valgt å behandle sin type 2-diabetes med insulininnsprøytinger og dermed tvinge fram et fall i blodsukkeret. Det er bare det at han ikke bare hopper over der hvor gjerdet er lavest og symptombehandler seg for å finne frem til årsaken, men også gjør det umulig å kurere sukkersyken. Etter mitt syn er ikke diabetes en kronisk tilstand. Det er ikke diagnose – punktum! Men diagnose – prikk, prikk, prikk.
Andre ting tyder på at risikoen for å utvikle en rekke følgesykdommer sannsynligvis ikke skyldes selve sukkersyken, men derimot behandlingen.
En ubalanse i samarbeidet mellom leveren og bukspyttkjertelen kan dukke opp i en BodyTalk-sesjon: Kroppen omdanner kullhydrater til glykogen, og lagrer det i lever og muskler inntil det blir bruk for det. Når kroppen har behov for energi, omdannes glykogenet til glukose som cellene bruker til å produsere energi av. Bukspyttkjertelen bidrar bl.a. til prosessen ved å produsere insulin som transporterer nettopp glukosen inn i cellene. Kroppen er alt så genialt innrettet at den vet når det må brukes energi – og også hvordan man lager energien og får den dirigert til riktig sted.
Men man kan jukse og gjøre denne funksjonen overflødig – på kort sikt. For ved å innta det vi kaller for raske kullhydrater som for eksempel raffinert sukker, cola, Bimbo-brød, pasta og kaker, sendes sukker og stivelse fra disse varene direkte ut i blodet. Nå stiger blodsukkeret på jukse-måten, og det skaper en ubalanse i kroppens naturlige funksjon. Det er nemlig stor forskjell på den verdifulle glukosen og det ubrukelige sukkeret som cellene ikke bryr seg om. For å unngå å få det innenbords, setter cellene opp barrikader som ignorerer insulinet – dessverre også når det forsøker å transportere inn den gode glukosen. Resultatet er at bukspyttkjertelen setter i gang å produsere mer insulin, noe som bare får cellene til å bygge opp enda flere barrikader. Blodsukkeret stiger og stiger, og så har vi insulinresistensen, noe som utover type 2-diabetes kan medføre en lang rekke komplikasjoner i kroppen. Bukspyttkjertelen pumper inn insulin, leveren omdanner noe av det overskytende sukkeret til fett, og urinveissystemet overbelastes for å bli kvitt resten av sukkeret. Cellene mangler energi, binyrene reagerer ved å pumpe stresshormoner rundt i blodet… Det er ikke vanskelig å få øye på dominoeffekten, er det vel?
Likevel påstår noen hardnakket at de aldri inntar sukker, spagetti eller cola. Kroppen forteller imidlertid en annen historie.
Du er velkommen til å kontakte meg for mer informasjon om BodyTalk på tlf.: 607 62 91 06.
Du kan lese alle mine artikler om BodyTalk på
www.norskemagasinet.com – skriv BodyTalk i søkefeltet, og du vil finne artiklene:
Jan. 2013:
BodyTalk – hjelper kroppen til selv å behandle og forebygge menneskets skavanker
Jan. 2013:
Min vei til BodyTalk og kvanteteori
Feb. 2013:
BodyTalk – om Vilje, stress og røyk
Mars 2013:
BodyTalk – om kroppens kjemi (virus, bakterier, sopper, parasitter og toksiner)
April 2013:
BodyTalk – om kroppens kjemi (allergier og intoleranser)
Maj 2013:
BodyTalk – om livet, når det gjør vondt
Juni 2013:
BodyTalk – om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 1
Juli 2013:
BodyTalk – om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 2
August 2013:
BodyTalk – om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 3
September 2013:
BodyTalk – om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 4
Oktober 2013:
BodyTalk – om kroppens reaksjon på helseflipp og kostholdsfanatisme